Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

Η China Evergrande βρίσκεται σε μια ακατάστατη κατάρρευση με εκτεταμένες επιπτώσεις, μια διαχειριζόμενη κατάρρευση ή τη λιγότερο πιθανή προοπτική διάσωσης από το Πεκίνο ενω ηταν κάποτε ο κορυφαίος κατασκευαστής ακινήτων της χώρας.

Ιδρύθηκε στο Γκουανγκζού το 1996, η Evergrande αποτελεί την επιτομή της ελεύθερης περιόδου δανεισμού και οικοδόμησης της Κίνας, αλλά με υποχρεώσεις σχεδόν δύο τρισεκατομμυρίων γιουάν (305 δισεκατομμυρίων δολαρίων) η πιθανή κατάρρευσή της είναι μια από τις μεγαλύτερες της Κίνας εδώ και χρόνια.

Περιορισμοί χρέους και αγορών γης και εκατοντάδες νέοι κανόνες έχουν επιβληθεί στους Κινέζους κατοικους τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης των οικονομικών κινδύνων και προώθησης προσιτής στέγασης.

Η Evergrande  η οποία επιτάχυνε τις προσπάθειες μείωσης των χρεών της το 2020, αφού οι ρυθμιστικές αρχές εισήγαγαν ανώτατα όρια, δεν έχει σημαντικές λήξεις υπεράκτιων ομολόγων μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αλλά η καθυστερημένη πληρωμή των προμηθευτών και οι τόκοι των δανείων έχουν προκαλέσει ανησυχίες κατι που αγανάκτησε πολύ τους επενδυτές.

Τώρα, χωρίς πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση, η Evergrande δεν μπορεί να πληρώσει προμηθευτές, να ολοκληρώσει έργα ή να αυξήσει το εισόδημά της, οδηγωντας την ετσι να προσλάβει συμβούλους και να προειδοποιήσει για κίνδυνο αθέτησης. Αυτό, μαζί με την εξαγορά, τη διάσπαση ή τη διάσωση είναι τα σενάρια που τώρα αξιολογούνται.

Και ενώ οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις συγκρίσεις με την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, η οποία προκάλεσε κρίσεις στους αντισυμβαλλομένους και κατέλαβε τελικά τις παγκόσμιες αγορές, ορισμένοι επενδυτές έχουν παρόμοιες ανησυχίες μετάδοσης.

“Εάν, όπως ήταν αναμενόμενο, η Evergrande χρεοκοπεί το χρέος της και περάσει από αναδιάρθρωση, δεν βλέπω γιατί θα περιοριστεί”, δήλωσε ο Michel Lowy της τράπεζας και της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων SC Lowy, η οποία επικεντρώνεται σε ταλαιπωρημένα και υψηλής απόδοσης χρέη.

“Υπάρχουν άλλοι προγραμματιστές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα της μη πρόσβασης στη ρευστότητα και έχουν επεκταθεί πάρα πολύ”, πρόσθεσε ο Lowy.

Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν την έκθεση των τραπεζών και την αποφασιστικότητα των ρυθμιστικών αρχών να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων, παρά τις ενδείξεις επιζήμιων συνεπειών.

Η αντίδραση έχει επικεντρωθεί μέχρι τώρα στην αγορά ομολόγων και στις μετοχές της Evergrande, καθώς και τις μετοχές και τα ομόλογα άλλων, όπως, μεταξύ άλλων, η Guangzhou R&F Properties Co  και η Xinyuan Real Estate Co.

Οι μετοχές της Evergrande υποχωρούν περίπου 90% σε 14 μήνες, ενώ τα ομόλογα σε δολάρια διαπραγματεύονται στο 60-70% κάτω από το επίπεδο.

«Το άγχος αυξάνεται για τον πιο προφανή γκρίζο ρινόκερο στην Κίνα, δηλαδή τον τομέα των ακινήτων», δήλωσε η οικονομολόγος Natixis, Alicia Garcia Herrero.

Η πιο άμεση ανησυχία αφορά μια συντριβή ακινήτων και όχι μια οικονομική κρίση τύπου Lehman. Μια πώληση στην Evergrande θα μπορούσε να συντρίψει τις τιμές, με αποτέλεσμα οι αγοραστες με μόχλευση να ανατιναχτούν και να ακρωτηριάσουν έναν τομέα που αποτελεί το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας.

“Η Lehman (ήταν) πολύ διαφορετική καθώς πέρασε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παγώνοντας τη δραστηριότητα”, δήλωσε ο Patrick Perret-Green, ανεξάρτητος αναλυτής από το Λονδίνο.

«Εκατομμύρια συμβόλαια με πολλούς αντισυμβαλλομένους, όλοι προσπαθούσαν να επεξεργαστούν την έκθεσή τους», είπε. “Με την Evergrande συνθλίβει ολόκληρο τον τομέα των ακινήτων.”

Η έκθεση των τραπεζών είναι επίσης ευρεία και ένα έγγραφο που διέρρευσε το 2020, που διαγράφηκε ως κατασκευασμένο από τον Evergrande αλλά ελήφθη σοβαρά υπόψη από αναλυτές, έδειξε ότι οι υποχρεώσεις εκτείνονται σε περισσότερες από 128 τράπεζες και πάνω από 121 μη τραπεζικά ιδρύματα.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις εμπορικές τράπεζες ήταν διαχειρίσιμα 1,76% το τελευταίο τρίμηνο και σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα έχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Η προσπάθεια των αρχών να μειώσουν τα χρέη θεωρείται επίσης ότι αυξάνει την πιθανότητα εκκαθάρισης ακινήτων.

“Η κυβέρνηση εργάστηκε ακούραστα για να οδηγήσει την απομόχλευση στον φουσκωμένο τομέα των ακινήτων, οπότε είναι απίθανο να ρίξουμε ένα σωσίβιο στην Evergrande τώρα”, δήλωσε ο James Shi, αναστατωμένος αναλυτής χρέους στον πάροχο πιστωτικών αναλύσεων Reorg.

Οι αναλυτές περιμένουν όλο και περισσότερο μια διαχειριζόμενη κατάρρευση που επιδιώκει να προστατεύσει τους μικρότερους επενδυτές, με περίπου εκατό να εμφανίζονται θυμωμένα στην έδρα της Evergrande την Τρίτη, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων κουρεύονται.

«Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει κίνητρο να σώσει το Evergrande (που είναι ιδιωτική επιχείρηση)», ανέφερε ο αναλυτής της Nomura, Iris Chen, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, η Evergrande δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διάθεση του κτιρίου γραφείων της στο Χονγκ Κονγκ “εντός του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος”.

“Οι συνεχείς αρνητικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον όμιλο έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη των δυνητικών αγοραστών ακινήτων”, πρόσθεσε η Evergrande.

Σχετικα αρθρα

O καγκελάριος Σολτς και το σκάνδαλο Cum-Ex

admin

O καγκελάριος Σολτς και το σκάνδαλο Cum-Ex

admin

Γερμανία: Παραπάνω του στόχου η αποθήκευση φυσικού αερίου

admin

Ανάρπαστα τα τουρκικά Bayraktar- Παραγγελίες μπροστά για τρία χρόνια

admin

Bitcoin: Πάνω από τα 25.000 δολάρια για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες

admin

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ

admin

Ουγγαρία: Ξεκίνησαν οι επιπλέον ροές φυσικού αερίου από την Gazprom

admin

Saudi Aramco: Άλμα 90% στα κέρδη του β’ τριμήνου

admin

Power Pass και Fuel Pass 2: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

admin

Γερμανία: «Πολύ πιο φιλόδοξοι» οι στόχοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό

admin

Έρχεται το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας – Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου στα δημοσιονομικά

admin

Deutsche Bank: Πέθανε ο πρώην CEO, Ανσύ Τζέιν

admin