Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Στο 5,3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους έξι μήνες, αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι και κατά 0,3% συγκριτικά από τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει φτάσει στο ζενίθ του, αν και θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός για λίγο εν μέσω επίμονων περιορισμών στην προσφορά.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα. Ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησε αύξηση 0,3% τον Ιούλιο. Ο αποκαλούμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 4,3% τον Ιούλιο.

Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, αφού κέρδισε 0,5% τον Ιούλιο. Στους 12 μήνες έως τον Αύγουστο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,3% μετά από αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% και του δομικού δείκτη 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός θερμάνθηκε στην αρχή του έτους, λόγω της αύξησης των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς και των υπηρεσιών σε βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του COVID-19.

Η επιβράδυνση των μηνιαίων ρυθμών πληθωρισμού είναι σύμφωνη με την εκτίμηση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός.

Ωστόσο, τα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού παραμένουν και η αγορά εργασίας ενισχύεται, αυξάνοντας τους μισθούς.

η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών έχει οδηγήσει σε αύξηση ρεκόρ των τιμών, ενώ και τα ενοίκια κινούνται ανοδικά καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών ωθεί τις εταιρείες να ανακαλέσουν στο γραφείο τους εργαζόμενούς τους, προκαλώντας την επιστροφή των Αμερικανών στα αστικά κέντρα μετά την έξοδο προς τα προάστια που πυροδότησε η πανδημία.

«Εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ πραγματικών και κυβερνητικών δεδομένων, ενδέχεται να αρχίσουμε να βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στον ΔΤΚ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοναντεμπιάν, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της CIBC Private Wealth US στη Βαλτιμόρη.

Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Αύγουστο, με το PPI να σημειώνει το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος σε σχεδόν 11 χρόνια.

– - το Reuters

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin