Image default
Πρώτο Θέμα

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

Ασφαλής και αποτελεσματική έναντι του κορoνοϊού και των νέων μεταλλάξεων θεωρείται η τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τη Pfizer.

Η φαρμακοβιομηχανία, επικαλούμενη δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και γι’ αυτό απαιτείται και αναμνηστική δόση, η οποία θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή του ιού και των νέων παραλλαγών.

«Τα πραγματικά δεδομένα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα», ανέφερε η Pfizer σε παρουσίαση που έκανε στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρόσθεσε δε ότι η υποχώρηση της αποτελεσματικότητας οφείλεται «κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου» και όχι στην παραλλαγή Δέλτα.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο FDA, την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να εξετάσει αν οι Αμερικάνοι πρέπει να κάνουν και Τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Marion Gruber έχει επίσης προγραμματιστεί να μιλήσει. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ενισχυτικές λήψεις δεν ήταν ακόμη απαραίτητες για τους περισσότερους ανθρώπους. Η αποχώρηση των δύο μακροχρόνιων υπαλλήλων της υπηρεσίας είναι ένα πιθανό σημάδι τριβής για το σχέδιο του Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι από το Ισραήλ θα παρουσιάσουν δεδομένα από τη χώρα για ενισχυτική προστασία από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με την ατζέντα, και ένας καθηγητής ιατρικής στατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ θα παρουσιάσει δεδομένα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

Οι απόψεις του FDA

Το προσωπικό του FDA διαπίστωσε ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου Pfizer ήταν ασφαλής και αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων. Ωστόσο, είπε ότι δεν έχει ακόμη εξετάσει ή επαληθεύσει τα συμπεράσματα ορισμένων σχετικών μελετών, όπως η μελέτη του Ισραήλ, τα οποία θα συνοψιστούν στη συνάντηση της Παρασκευής.

Στην ενημέρωση του προσωπικού σημειώθηκε ότι το πιθανό όφελος μιας αναμνηστικής δόσης θα εξαρτηθεί από το πόσο η αναμνηστική δόση μειώνει τις πιθανότητες νόσησης σε σχέση με τις δύο πρώτες. Εάν οι δύο πρώτες δόσεις εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, τότε η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής «είναι πιθανό να είναι πιο περιορισμένη», ανέφερε το προσωπικό. Συγκεντρωτικά δεδομένα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, ανέφερε το προσωπικό.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων μετά την αναμνηστική δόση και ότι πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι.

Ωστόσο, το προσωπικό δεν διαμόρφωσε μία σαφή εικόνα σχετικά με την τοποθέτησή του, κάτι που κάνει συχνά πριν από τις συναντήσεις.

Σχετικα αρθρα

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin