Image default
Ευρώπη

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί τη νέα προσφυγική εισροή- Τι ζήτησε

Η Τουρκία δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνομιλία του την Τρίτη με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι η Γερμανία και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στους γείτονες του Αφγανιστάν για να τους βοηθήσουν καθώς «φέρουν το βάρος της αφγανικής μετανάστευσης», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Τούρκου ηγέτη.

Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων Σύρων, ανησυχεί για πιθανή εισροή προσφύγων που εγκαταλείπουν το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα κυριαρχεί στην Τουρκία καθώς αντιμετωπίζει οικονομικά δυσκολίες και υψηλή ανεργία, που επιδεινώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει την ικανότητα να χειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του προέδρου.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει μια εμπειρία παρόμοια με το κύμα προσφύγων από τη Συρία του 2015», όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά με βάρκες από τις κοντινές τουρκικές ακτές, στο δρόμο τους για να ζητήσουν άσυλο σε πιο ευημερούσες χώρες της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, η Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία με την Άγκυρα να σταματήσει τη ροή μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, σε αντάλλαγμα για απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και σημαντική οικονομική υποστήριξη της ΕΕ.

Μεταξύ των αιτημάτων που διατύπωσε στην επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο ήταν η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του Γερμανού προέδου δεν υπήρξε καμία δήλωση.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικα αρθρα

Ισπανία: Πέντε χώρες ζητούν δίκαιη κατανομή των ευθυνών εντός της ΕE για τις μεταναστευτικές ροές

admin

Στην Αθήνα την Τετάρτη η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα

admin

Το’πε, το’πε κι ο παπαγάλος: Το «προϊόν Μέρκελ» αποσύρεται

admin

Εφη Αχτσιόγλου: Καταστροφική η επιστροφή στο παλιό Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Η ΕΕ καταγγέλλει τη ρωσική κυβερνοκατασκοπεία και απειλεί με κυρώσεις

admin

Μια προεκλογική «Παρασκευή για το μέλλον»

admin

Ταμείο Αλληλεγγύης: Εγκρίθηκαν 35,9 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές και πανδημία

admin

Μεγάλες διαδηλώσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο

admin

Αιτούντες άσυλο: Αύξηση κατά 115% το β’ τρίμηνο του 2021

admin

Κανονικά το συμβούλιο ΕΕ-ΗΠΑ για εμπόριο και τεχνολογία παρά την κρίση με τα υποβρύχια

admin

Eπενδύσεις 20 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσει την επόμενη 10ετία ο Μηχανισμός Εγγυήσεων Δυτικών Βαλκανίων

admin

Η Ιταλία τροποποιεί τις δικονομικές διαδικασίες της χώρας μετά από αίτημα των Βρυξελλών

admin