Image default
PIRAEUS BANK

Τράπεζα Πειραιώς: Παραμένει ισχυρή η ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα

Σημαντική ανοδική τάση από τις αρχές Ιουλίου και νέο ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο κατέγραψε η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων με την ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα να παραμένει ισχυρή χωρίς ωστόσο να παραλείπονται και τα σημάδια κόπωσης στην δευτερογενή αγορά τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς στην μηνιαία επισκόπησή της Greek Fixed Income Monitor.

Συγκεκριμένα ο δείκτης κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε κατά 1,75% τον Ιούλιο ενώ σημείωσε οριακή πτώση 0,29% τον Αύγουστο παρά το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα παρουσιάστηκε νέο ιστορικό υψηλό στον δείκτη στις 717 μονάδες. Η μέση απόδοση έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 0,3% και παρέμεινε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα για σχεδόν όλο το διάστημα του Αυγούστου για να καταλήξει στο 0,37% στα τέλη του μήνα. Σε ετήσια βάση η μέση απόδοση του δείκτη έχει καταγράψει πτώση της τάξης των 13 μονάδων βάσης (μβ).

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι αγορές τιμολογούν την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού επαναγορών ομολόγων μέσω του PEPP από την ΕΚΤ με τις αποδόσεις να αυξάνονται απότομα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, η επανέκδοση του 5ετούς και 30ετους ομολόγου χαρακτηρίστηκε επιτυχής με την ζήτηση από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να παραμένει υψηλή.

Συγκεκριμένα, η 5ετία υπερκαλύφθηκε 6,2 φορές και η 30ετια 9,6 φορές με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί €2,5 δισ., ενώ τα συνολικά κεφάλαια από τις αρχές του έτους έφτασαν τα €14 δισ., ξεπερνώντας τον αρχικό προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ.

Στο πλαίσιο της εκτίμησης της καμπύλης επιτοκίων, τον Αύγουστο καταγράφηκε παράλληλη μετατόπιση της καμπύλης προς τα κάτω αντικατοπτρίζοντας την συνέχιση της επίδρασης των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP αλλά και την αναθεώρηση του στόχου πληθωρισμού της ΕΚΤ με τον οποίο υιοθετήθηκε μια λιγότερο μεροληπτική στάση στις αποκλίσεις του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2%.

Αντίστοιχα, σημειώθηκε αποκλιμάκωση του spread κάτω από τις 110 μβ για όλο το διάστημα του Ιουλίου με το επίπεδο να διευρύνεται οριακά στις 113 μβ τις τελευταίες δύο μέρες του Αυγούστου.

Την σταθερά ανοδική του πορεία συνέχισε το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας έχει ενισχυθεί παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων βρέθηκε ενισχυμένος 4,75% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 φτάνοντας τις 146,85 μονάδες ενώ σε μηνιαία βάση σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 0,21% και 0,65% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη (χωρίς την επίδραση των ακραίων τιμών λόγω του χαμηλού βάθους της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων) έφτασε το επίπεδο του 2,54% στα τέλη Αυγούστου σημειώνοντας κέρδη 20 μονάδων βάσης σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου. Σε επίπεδο νέων εκδόσεων, ενσωματώθηκε στον δείκτη στα τέλη Ιουλίου το ομόλογο της Prodea η οποία άντλησε €300 εκατ. με υπερκάλυψη κατά 1,85 φορές και επιτόκιο 2,3%.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς:Το 90% περίπου του σχεδίου μείωσης των NPE έχει ολοκληρωθεί

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Project Future Junior για εφήβους

admin

Apple Pay για εύκολες πληρωμές με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Η Τρ. Πειραιώς δίπλα στις startups και τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

admin

Πειραιώς: Πρόσθετη χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ και δράσεις για τη βιώσιμη αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές

admin

Στον δείκτη MSCI Small Cap η Τράπεζα Πειραιώς

admin

Euroxx: Overweight και τιμή στόχος τα 2,2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν τα αποτελέσματα AXIA και JPMorgan, γιατί θεωρούν ότι βάζει ψηλά τον πήχυ για τις υπόλοιπες τράπεζες

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 505 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

admin

Πειραιώς – stress test: Στο 17,1% στο βασικό σενάριο ο συνολικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων

admin

Tρ. Πειραιώς: Μοχλός ανάπτυξης η έγκριση του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”

admin

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο για τους πελάτες του Piraeus Private Banking

admin