Image default
Οικονομία

«Άσχημες» οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων επιδεινώνονται στην Ευρώπη, με τους μήνες ήπιας ανάκαμψης να δίνουν τη θέση τους σε παραδόσεις που δεν είναι καν αντίστοιχες με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους.

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 18% τον Αύγουστο και 24% τον Ιούλιο σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις αυξάνονται τώρα μόλις κατά 13% για το έτος, λιγότερο από το μισό της ποσοστιαίας αύξησης που καταγράφηκε στα μισά του έτους.

Η παραγωγή αυτοκινήτων πιέζεται από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών για την οποία προειδοποίησαν τα διευθυντικά στελέχη της Volkswagen, της Daimler και της BMW. Και αν ο περιορισμένος αριθμός αποθεμάτων δεν ήταν αρκετός για να αυξήσει τις τιμές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν επίσης προτεραιότητα στα πιο προσοδοφόρα μοντέλα τους καθώς ο αριθμός των οχημάτων που μπορούν να παράγουν είναι περιορισμένος.

«Η έλλειψη τσιπ προκαλεί απώλειες στην παραγωγή και η ζήτηση που είναι πραγματικά υψηλή δεν μπορεί να καλυφθεί», ανέφερε η EY σε σημείωμά της. «Τα παραδοσιακά οχήματα έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ η έκρηξη για υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζεται», είπε.

Τα στοιχεία Ιουλίου και Αυγούστου είναι τα χειρότερα για τους δύο μήνες από το τέλος της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη το 2013. Οι πτώσεις ήταν ευρείας βάσης, με τις μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων της Ευρώπης-Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία- να βλέπουν όλες διψήφιες πτώσεις κάθε μήνα.

Μέχρι στιγμής, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντέχουν μια χαρά. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, τα περιθώρια και οι ταμειακές ροές ήταν τα υψηλότερα στην ιστορία της βιομηχανίας, δήλωσε ο αναλυτής του Bernstein, Arndt Ellinghorst.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης ενδέχεται να πλήττονται περισσότερο. Τα προβλήματα στις προμήθειες επηρεάζουν  τη Γερμανία και πέρα ​​από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, απειλώντας να εκτροχιάσουν την ανάκαμψή της.

Από τις πέντε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, η Ισπανία είχε τις χειρότερες επιδόσεις τον Αύγουστο με τις πωλήσεις να πέφτουν 29%, και ακολουθεί η Ιταλία με πτώση 27%. Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία πιθανόν να προστεθεί στα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη τσιπ, έγραψε ο Joe Spak, αναλυτής της RBC Capital Markets.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14% για τον όμιλο VW, 29% για τη Stellantis και 23% για τη Renault τον περασμένο μήνα. Οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 38% για την Daimler και 18% για την BMW.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Εντολή της Αρχής Ανταγωνισμού στη Facebook να πουλήσει την Giphy

admin

Zara: Η κόρη του ιδρυτή νέα πρόεδρος του ομίλου

admin

Global Gateway: Το σχέδιο των 300 δισ. ευρώ της Φον ντερ Λάιεν για να ανταγωνιστεί την Κίνα

admin

ΠΟΤ – Απώλειες 2 τρισ. ευρώ στον τουρισμό και το 2021 – Καλά τα νέα για τη Νότια Ευρώπη

admin

Μακγκίνες: «Μη βιώσιμη» η εξάρτηση της ΕΕ από τη Βρετανία για την εκκαθάριση των συναλλαγών

admin

Alpha Bank:Δημοσιονομικός χώρος, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική μεγέθυνση

admin

Πληθωρισμός: Η Μετάλλαξη Όμικρον ανάβει νέες φωτιές

admin

Άνοιξε η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού

admin

Β. Κικίλιας: Η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός

admin

Γερμανία: «Καμπανάκι» Λίντνερ για τον πληθωρισμό

admin

Αύξηση 23,5% στον γενικό δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο (ΕΛΣΤΑΤ)

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

admin