Image default
Πολιτική

«Πόρτα» στην Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης – Καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις σε Ελληνοκύπριους

Απέτυχε νέα προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει η επιτήρηση της υπόθεσης της Ελληνοκύπριας πρόσφυγα Τιτίνας Λοϊζίδου, ενώ η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της, στο Στρασβούργο, υιοθέτησε αυστηρό ενδιάμεσο ψήφισμα για τις αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει η Άγκυρα, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα 47 κράτη μέλη του ΣτΕ δεν πείσθηκαν κατά τη συνεδρίαση ότι η Τουρκία έπραξε όσα έπρεπε να πράξει προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του 1998, παίρνοντας μέτρα για αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων της αιτήτριας.

«Θεωρείται σημαντική απόφαση δεδομένης της μεγάλης συμβολικής, αλλά και πρακτικής της σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται του περιουσιακού των εκτοπισθέντων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί το κλείσιμο της επιτήρησης της απόφασης του ΕΔΑΔ ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η υπόθεση παραμένει υπό επιτήρηση.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να προχωρήσει με κλείσιμο της επιτήρησης των υποθέσεων Τύμβιος και Αλεξάνδρου, από την ομαδική προσφυγή «Ξενίδη-Αρέστη». Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες είχε επέλθει φιλικός διακανονισμός, με την Κυπριακή Δημοκρατία να επαναλαμβάνει τη θέση της ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν φέρει οποιαδήποτε ένσταση για κλείσιμο αυτών των υποθέσεων.

Σύμφωνα εξάλλου με συγκλίνουσες πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Επιτροπή Υπουργών υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα, με το οποίο καλείται σε έντονο ύφος η Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής. Πρόκειται για την αποζημίωση που αποφάσισε τον Μάιο του 2014 το ΕΔΑΔ, ύψους 90 εκ. ευρώ, με τα 30 εκ. να αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων και τα 60 εκ. να προορίζονται για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Το ενδιάμεσο ψήφισμα υιοθετήθηκε υπό το πρίσμα της άρνησης της Τουρκίας να προχωρήσει μέχρι σήμερα στην καταβολή αυτών των αποζημιώσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Μαξίμου, παρουσία Μητσοτάκη, η πολιτογράφηση της Βερόνικα και του Άλεξ Αντετοκούνμπο

Κίνα: Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού

Λαμία: Πυροβολούσε με καραμπίνα τον… Θεό γιατί κόλλησε κορωνοϊό

Σχετικα αρθρα

Παναγιωτόπουλος: «Παράθυρο» και για απόκτηση μαχητικών Eurofighter Typhoon; Στοιχεία για το μαχητικό

admin

Συνάντηση Δένδια με Κινέζο ΥΠΕΞ: Ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

admin

Ελλάδα-Σαουδική Αραβία: Το κοινό ανακοινωθέν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού-Τι αναφέρει

admin

Πέτσας σε ΣΚΑΪ: Δεν υπάρχει συζήτηση για να επανέλθουν περιοριστικά μέτρα

admin

Φώφη Γεννηματά: Συντετριμμένη η οικογένειά της στο ύστατο χαίρε

admin

Δείτε live: Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά – Η Ελλάδα αποχαιρετά μια σπουδαία μαχήτρια

admin

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο – Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

admin

Τατάρ: Επιμονή για το άνοιγμα των Βαρωσίων και τα δύο κράτη στην Κύπρο

admin

Μήνυμα Κεραμέως για 28η Οκτωβρίου: "Η Παιδεία μας αποτέλεσε ηλιαχτίδα σε σκοτεινούς καιρούς"

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – με Κινέζο ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας

admin

Φώφη Γεννηματά: «Μου ξέφυγε ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω» – Συγκινούν οι τελευταίες της στιγμές

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Κίνας: «Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται πολύ ομαλά»

admin