Image default
Ευρώπη

Σκάνδαλο Pegasus: Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί για επείγουσα δράση

Η ΕΕ πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για να προστατεύσει περαιτέρω τα δικαιώματα των ακτιβιστών, των δημοσιογράφων και των πολιτικών μετά το σκάνδαλο Pegasus (από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παρακολουθήσεων) και οι δράστες πρέπει να διωχθούν, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης του μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καταδίκασε έντονα» τις προσπάθειες των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε πληροφορίες πολιτικών αντιπάλων μέσω των τηλεφώνων τους.

«Οποιαδήποτε ένδειξη ότι τέτοιου είδους παραβίαση της ιδιωτικής ζωής πράγματι συνέβη πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά και όλοι οι υπεύθυνοι για μια πιθανή παραβίαση πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι, φυσικά, ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και αναμένω ότι στην περίπτωση του Pegasus, οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν διεξοδικά τους ισχυρισμούς και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ παρακολουθούσε στενά μια έρευνα από την ουγγρική αρχή προστασίας δεδομένων για ισχυρισμούς ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ήταν μεταξύ εκείνων που στόχευαν δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης με επεμβατικό λογισμικό υποκλοπής Pegasus.

Είναι αλήθεια, είπε, όπως επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να «περιορίσουν την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των επικοινωνιών», εκτός από σενάρια «πολύ αυστηρά περιορισμένα».

Πρόσθεσε όμως ότι ένας εκκρεμεί κανονισμός προστασίας της ιδιωτικής ζωής της ΕΕ ο οποίος θα κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες και κάλεσε τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν επειγόντως για τις λεπτομέρειες του νέου αυτού νόμου υπό το σκάνδαλο spyware.

– - The Guardian

Σχετικα αρθρα

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin

Δεν απαντούν στις επιστολές των Ρομά οι δήμοι της Ουγγαρίας

admin

Αποκλεισμένη η Βρετανία από το «Horizon Europe» 

admin

Η Ελλάδα δεν θα στραφεί ποτέ στην πυρηνική ενέργεια

admin

Δεν βρήκε λύση για την Πολωνική κρίση γύρω το κράτος Δικαίου το Ευρ. Συμβούλιο

admin

Η Πολωνία που «παίζει με τη φωτιά» και η ευρωπαϊκή αρένα

admin

Όρμπαν: Η «εχθρική» στάση της ΕΕ μοιάζει με της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

admin

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Ολομέλεια

admin