Image default
Επιχειρήσεις

Dieselgate: Πρώην αξιωματούχοι της Volkswagen σε δίκη στη Γερμανία

Ξεκίνησε σήμερα στη Γερμανία η δίκη τεσσάρων πρώην αξιωματούχων της Volkswagen, που κατηγορούνται για απάτη στο σκάνδαλο dieselgate, των λογισμικών που εμφάνιζαν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τους ντιζελοκινητήρες των οχημάτων.

Η δίκη ξεκίνησε παρά την απουσία του πρώην επικεφαλής του ομίλου, γεγονός που αποτελεί μείζονα σταθμό στον ποινικό επίλογο του dieselgate, που έχει αμαυρώσει την εικόνα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όλοι κατηγορούνται για «απάτη από οργανωμένη συμμορία» και «σοβαρή οικονομική απάτη».

Το παγκόσμιο σκάνδαλο dieselgate ξέσπασε τον Σεπτέμβριο 2015, όταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στη Γερμανία παραδέχθηκε πως είχε ρυθμίσει το λογισμικό σε 11 εκατ. οχήματα, ώστε να δείχνει επίπεδα εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατώτερα από τα πραγματικά.

Την περασμένη εβδομάδα η Δικαιοσύνη αποφάσισε να διαχωρίσει τη διαδικασία, αναβάλλοντας επ’ αόριστον για ιατρικούς λόγους τη δίκη του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, Μάρτιν Βίντερκορν.

Ο 74χρονος Βίντερκορν βρισκόταν στο τιμόνι του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 2007 έως το 2015, ενώ πρόσφατα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Η δίκη που αρχίζει στο Μπρούνσβικ (βόρεια Γερμανία), όχι μακριά από την ιστορική έδρα της Volkswagen, θα είναι η δεύτερη μεγάλη ποινική δίκη που συνδέεται με το dieselgate στη Γερμανία και η πρώτη για πρώην εργαζομένους της Volkswagen.

Η δίκη σε βάρος του Ρούπερτ Στάντλερ, πρώην επικεφαλής της Audi, θυγατρικής του ομίλου Volkswagen, άρχισε πριν από έναν χρόνο και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

9 εκατ. οχήματα

Στη διάρκεια αυτής της μεγάλης δίκης, της οποίας το κατηγορητήριο αναπτύσσεται σε 700 σελίδες, οι δικαστές θα πρέπει να ρίξουν φως σε ερωτήματα, όπως:

Ποιοι, ανάμεσα στους μηχανικούς και τους διευθυντές, γνώριζαν για τη χρήση του λογισμικού της απάτης; Ποια στιγμή την πληροφορήθηκαν; Οι κατηγορούμενοι έστησαν την απάτη ή την ανέχθηκαν για να πουλήσουν περισσότερα οχήματα και να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη;

Ενώπιον των δικαστών βρίσκεται κυρίως ο Χάιντς – Γιάκομπ Νόισερ, πρώην υπεύθυνος ανάπτυξης των κινητήρων του Ομίλου και στη συνέχεια τεχνικός διευθυντής της μάρκας VW.

Οι τρεις αλλοι μηχανικοί, οι Γενς Χ., Χάνο Γ. και Τόρστεν Ντ., είχαν καταλάβει θέσεις ευθύνης στις μονάδες τεχνικής ανάπτυξης, από τα ηλεκτρονικά μέχρι τα συστήματα επεξεργασίας των εκπομπών.

Συμφωνα με το κατηγορητήριο, «η κατηγορία της απάτης αφορά περίπου 9 εκατ. οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες», με ζημία «εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» για τους πελάτες.

Η οικονομική πτυχή του σκανδάλου αφορά φόρους άνω των 800.000 ευρώ που δεν εισέπραξε το κράτος, καθώς τα λιγότερα ρυπογόνα οχήματα έχουν χαμηλότερη φορολογία.

Η έρευνα της εισαγγελίας του Μπρούνσβικ σ’ αυτό το πολυπλόκαμο σκάνδαλο εξακολουθεί να έχει στόχο περισσότερα από 30 άτομα.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Δυο επιλογές για την πληρωμή της πρώτης δόσης

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρό rebound για την ελληνική οικονομία – «Βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2021

Fitch: Ρίχνει την πρόβλεψη για την ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία

 

Σχετικα αρθρα

Νέο υποκατάστημα στην Τρίπολη εγκαινίασε η Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Στο «σφυρί» κτίρια γραφείων από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια

admin

Εγκαινιάστηκε το 30ο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα

admin

Mytilineos-Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με ψηφιακές δεξιότητες

admin

MINERVA: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου

admin

Μινέρβα-Λαδένης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του ΚΟΔ

admin

Υπέγραψαν Avramar-τράπεζες το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

admin

Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

admin

Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin