Image default
Οικονομία

«Να μην ισχύσει ακόμη η ηλεκτρονική ταυτότητα» ζητούν ιδιοκτήτες-συμβολαιογράφοι-κατασκευαστές

Σε κοινή δήλωση για την τροπολογία των δημοσίων τελών και την ανάγκη παράτασης των βεβαιώσεων μηχανικών έως τις 31.12.2021 προχώρησαν οι εκπρόσωποι της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Ομοσπονδία Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση τους χαιρετίζουν την πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ και την κυβερνητική πρωτοβουλία της άμεσης επαύξησης του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και οικογενειακών δωρεών στο ποσό των 800.000 ευρώ «ως ένα ρηξικέλευθο μέτρο υπέρ των νέων, της ελληνικής οικογένειας και της κοινωνίας μας γενικότερα, όπως επίσης και τη δυνατότητα σύνταξης πωλητηρίων και κάθε είδους μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων μέχρι 31.12.2021 με τις ισχύουσες και κατά κανόνα χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες από αυτές που θα ισχύσουν από 1.1.2022».

Επίσης ευχαριστούν τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αν. υπουργό Στέλιο Πέτσα «γιατί με την άμεση ανταπόκρισή τους και την ψήφιση της μεταβατικής διάταξης που θα επιτρέψει τη δήλωση αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους Δήμους με ευνοϊκούς για τους πολίτες όρους μέχρι 31.12.2021, έδωσαν λύση στο ένα από τα δύο σοβαρά εμπόδια που επισημάναμε».

«Έτσι ως μοναδικό και σοβαρότερο εμπόδιο παραμένει από 1.10.2021 η υποχρέωση σύνταξης «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου», ακόμη και για τη συμβολαιογραφική μεταβίβαση ενός μικρού διαμερίσματος πολυκατοικίας! Όμως η σύνταξη της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» απαιτεί σωρεία συμβολαίων, δημοσίων εγγράφων και σχεδίων τα οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί τους αδυνατούν να τα αναζητήσουν και να τα λάβουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες, δήμους και υποθηκοφυλακεία), στις οποίες θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού μετά από πολλές εβδομάδες, και να τα λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση. Η όλη διαδικασία είναι νέα, με άγνωστο χρόνο περαίωσής της και με άγνωστο οικονομικό κόστος για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, πάντως ουσιωδώς μεγαλύτερο από το κόστος έκδοσης βεβαίωσης.

Η εμμονή συνεπώς σε «ηλεκτρονική ταυτότητα» ως μοναδικό τρόπο μεταβίβασης ακινήτων από 1.10.2021 και μετά, κινδυνεύει να καταστήσει αδύνατη την έγκαιρη κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων με τους ευνοϊκούς όρους (νέο αφορολόγητο και χαμηλές τιμές ζώνης) στη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, αφού θα δημιουργήσει χάος στα συμβολαιογραφεία και σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες, και άγχος και αγανάκτηση στους πολίτες.

Γι’ αυτό καλούμε την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πράξει το αυτονόητο για τη διευκόλυνση των πολιτών: Να παρατείνει νομοθετικά την παράλληλη ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών μέχρι την 31.12.2021, ώστε ουδείς ενδιαφερόμενος για μεταβίβαση ακινήτου να μείνει «εκτός νυμφώνος» από ένα σημαντικό μέτρο της πολιτείας», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι Στράτος Παραδιάς, Γιώργος Ρούσκας, Δημήτρης Καψιμάλης.

Σχετικα αρθρα

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει υψηλότερο ανώτατο όριο χρέους για τις χώρες της ΕΕ

admin

Από 2023 η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

admin

Θ. Σκυλακάκης: Ταχύτατοι οι ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

admin

Β. Κικίλιας: Στόχος να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός όλο τον χρόνο

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών

admin

Άντζελα Γκερέκου – Ο ελληνικός τουρισμός επανασχεδιάζεται

admin

Εβδομάδα νευρικότητας και διακυμάνσεων στην αγορά ομολόγων

admin

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

admin

Ευρωβουλή: Παράταση της περιαγωγής στην ΕΕ έως το 2032 και μειώσεις στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας

admin

Βρετανία – Κρίση εφοδιασμού: Οργή των συνδικάτων για το «πράσινο» σε Ευρωπαίους οδηγούς νταλίκας

admin

Αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας για 39 επενδυτές και 6 μέλη οικογενειών τους

admin

Ισπανία: 0,10€ η χάρτινη σακούλα στα καταστήματα της Inditex

admin