Image default
Οικονομία

Dieselgate: «Ξέρει την κάθε βίδα ο πρώην CEO της VW που αρνείται τις κατηγορίες»

Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται από χθες (16.09) η δικαστική διερεύνηση ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Γερμανίας. Ήταν ακριβώς πριν από 6 χρόνια όταν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στην μεγαλύτερη γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων, την Volkswagen, με την επισήμανση ότι οι εκπομπές ρύπων που μετρήθηκαν σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της εταιρείας όταν ήταν σε κίνηση, δεν αντιστοιχούν με τις προδιαγραφές που έχει δώσει η εταιρία και ότι αυτό θα πρέπει διορθωθεί το συντομότερο.

Ένα δήθεν «καθαρό» ντιζελοκίνητο

Λίγες ημέρες αργότερα η VW αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι με τη χρήση ενός λογισμικού είχε παραποιήσει τους ρύπους στο επιτρεπτό επίπεδο. Επρόκειτο για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που συνεχίζει να ρίχνει την σκιά του στην εταιρεία ακόμη και μέχρι σήμερα. Τι πρέπει κανείς να περιμένει από τη δίκη; Ο Φέρντιναρντ Ντουντενχέφερ, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Center Automotive Research στο Ντούισμπουργκ μίλησε στην DW. «Εκείνο που επιθυμώ από τη δίκη είναι να εστιαστούν οι έρευνες γύρω από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, τον Μάρτιν Βίντερκορν. Ελπίζω η εισαγγελία να επιτύχει στο αίτημά της να εμφανιστεί προσεχώς στο δικαστήριο». Λόγω ασθένειας ο Βίντερκορν δεν ήταν παρών χθες, πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας.

 Η εισαγγελία θεωρεί βέβαιο ότι και οι άλλοι 4 συγκατηγορούμενοί του, ως υψηλότατα στελέχη της VW, πρώην μάνατζερ και μηχανικοί, γνώριζαν τους μηχανισμούς παραποίησης των ρύπων και ήταν υπεύθυνοι ενώπιον των αρχών, τις οποίες παραπλάνησαν. Στόχος τους ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να αποκομίσουν τεράστια κέρδη για την εταιρεία τους για να εισπράξουν μεγαλύτερο bonus. Ιδιαίτερα ο Βίντερκορν είχε ενημερωθεί ήδη από το 2014 για την ύπαρξη αυτού το λογισμικού, παρόλα αυτά δεν σταμάτησε τις πωλήσεις κάνοντας αθέμιτη διαφήμιση ενός δήθεν «καθαρού» ντιζελοκίνητου.Βαριές κατηγορίες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Ξέρει την κάθε βίδα»

«Σύμφωνα με την αίσθηση ενός κανονικού ανθρώπου είναι απολύτως απίθανο για κάποιον που βρίσκεται στην κορυφή να έχει πλήρη άγνοια της όλης υπόθεσης» συμφωνεί και ο Ντουντεχέφερ. «Είναι και η δική μου εκτίμηση για κάποιον, όπως ο Βίντερκορν που είναι τεχνικός και γνωρίζει κάθε βίδα».

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Βίντερκορν παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις που κατείχε. Οι δικηγόροι του επιμένουν ότι δεν είχε γνώση της υπόθεσης πριν γίνει γνωστή, όπως και ο ίδιος. Είναι κάτι που θα διερευνήσει η δικαιοσύνη. Ο Στέφαν Μπράτσελ, διευθυντής του ανεξάρτητου ερευνητικού Ινστιτούτου «Κέντρο Αυτόματης Διαχείρισης» πιστεύει ότι «εκείνο που τώρα είναι σημαντικό είναι μια πραγματική δικαστική επεξεργασία της υπόθεσης για να φανεί στην κοινή γνώμη ότι και οι κυρίως υπεύθυνοι, και όχι μόνο τα μικρομεσαία στελέχη, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τις ζημίες που προκάλεσαν».

Σχετικα αρθρα

Το «τεφτέρι» της 1ης νέου τύπου αξιολόγησης της χώρας: κρατικά «φέσια», ιδιωτικοποιήσεις NPLs και μέτρα με… μέτρο

admin

ΗΠΑ: Το πλαφόν της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου εξοικονομεί 160 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές

admin

Είναι η Τρίτη η νέα Δευτέρα για τους εργαζομένους;

admin

UNCTAD: Ο κόσμος οδεύει σε πιο επώδυνη κρίση από εκείνη του 2008

admin

Φυσικό αέριο: Στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα- Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση

admin

Credit Suisse: Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων χωρίς την αναζήτηση οικονομικών κεφαλαίων

admin

Οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στον άνθρακα

admin

Πώς θα πάρεις επιστροφή χρημάτων αν… χρωστάς στη ΔΕΗ

admin

Στις 28 Νοεμβρίου οι προσφορές στον νέο διαγωνισμό για το mega logistics center «Θριάσιο ΙΙ»

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Σήμα» για την αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του asset – Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα assets

fastpath

Οικονόμου: Η Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κομισιόν: Ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη ΜμΕ

fastpath