Image default
Επιχειρήσεις

efood: Τι συμβαίνει με τις ανανεώσεις συνεργασίας για τους διανομείς – Έντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει απόφαση της efood να προχωρήσει σε αλλαγές του εργασιακού καθεστώτος για τους διανομείς της.

Όλα ξεκίνησαν από το μήνυμα που έλαβαν το απόγευμα της Τετάρτης στο κινητό τους διανομείς της efood, με το οποίο η εταιρεία τους προτείνει να συμμετάσχουν στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Το μήνυμα

«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.
«Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer – ανέφερε το μήνυμα -Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω , προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα», είναι το μήνυμα που έλαβαν οι εργαζόμενοι από την εταιρεία».

Στην ουσία η εταιρεία ζητεί τους μέχρι τώρα μισθωτούς εργαζόμενους διανομείς της, να μετατραπούν σε «συνεργάτες» (freelancers).

Η εταιρεία αναφέρει ως αιτία αυτής της τομής στις εργασιακές της σχέσεις, την «αύξηση της παραγωγικότητας», με γνώμονα την οποία είχε ήδη εφαρμόσει το σύστημα αξιολόγησης με batch, όπως όριζαν οι συμβάσεις που οι ταχυμεταφορείς υπέγραφαν με τη συνεργαζόμενη εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower.

Σε ερώτηση που έκανε το σωματείο των εργαζομένων του κλάδου για την αιτία της αλλαγής μοντέλου, η εταιρία απάντησε ότι μετά την  αξιολόγηση των προφίλ των εργαζόμενων έκρινε ότι δεν ήταν αποδοτικοί.

Έντονες αντιδράσεις

Η παραπάνω κίνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς, όπως το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

Το Συνδικάτο αναφέρει πως «η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”. Όπου συνεργάτης εννοείται, η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer,  όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι», ενώ προειδοποιεί πως «κανένας συνάδελφος διανομέας δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το “συνεργατικό” μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι μόνιμοι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων».

Το Συνδικάτο μάλιστα καλεί σε συνέλευση την Κυριακή προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

H είδηση συγκέντρωσε πολλά tweets που αποδοκίμαζαν την εταιρεία κάνοντας λόγο για «πλατφόρμες- γαλέρες». Το το πρωί της Παρασκευής το hashtag #cancel_efood ήταν πρώτο trend στο ελληνικό Twitter.

«To efood» επισημαίνει ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος «έχει υπερεκτιμήσει το πόσο μπορεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους, αφού τους ξεσήκωσε να παρατήσουν την εργασία τους σε άλλα μαγαζιά, προσφέροντας,η αλήθεια είναι, ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών. Αφού εδραιώθηκε στην αγορά, τώρα μετατρέπει τους εργαζόμενους σε freelancers. Mε πρόσχημα ένα απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης, ξεσκαρτάρει από το δαπανηρό υποτίθεται προσωπικό και σχεδόν εκβιαστικά του αλλάζει τη σύμβαση. Για μας ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και οι απαράδεκτες διευκολύνσεις που έκανε ο τελευταίος εργασιακό νόμος σε αυτού του είδους τις πλατφόρμες δεν ήταν αρκετές να καλύψει τη βουλιμία τους για περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων».

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι ξένοι ξενοδοχειακοί κολοσσοί μπαίνουν πιο ενεργά τώρα στην Ελλάδα

Byte Computer: Αύξηση 69% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Eurobank Equities: Ανεβάζει στα €15 την τιμή στόχο για ΟΠΑΠ – Σύσταση «αγοράς»

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤΕΡ: Στα €20,4 εκατ. το έργο με την ΕΥΔΑΠ

admin

Ρήγας (Energean): Να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για φθηνό αέριο

admin

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

admin

Η Grant Thornton γίνεται μέλος συμμαχίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050

admin

Eurolife FFH: Bronze award στα Social Media Awards 2021

admin

Intracom Telecom: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή 47 φωτοβολταϊκών έργων σε όλη την Ελλάδα

admin

Διάκριση για τη Eurolife FFH στα Social Media Awards

admin

Η Intracom Telecom υλοποίησε 47 φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα

admin

IOBE: Αρνητικά αποτελέσματα στην εμπορία πετρελαιοειδών το 2020 λόγω πανδημίας

admin

ΔΕΗ: Pop-up stores σε Golden Hall και Mediterranean Cosmos – Ποιες υπηρεσίες παρέχονται (pics)

admin

Μεγάλου: Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δισ. σε τέσσερις τομείς της οικονομίας

admin

Εκπτωση στα ασφάλιστρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Generali

admin