Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η έφηβη Αναστασία Βλάσοβα άρχισε να βλέπει έναν θεραπευτή. Είχε αναπτύξει διατροφική διαταραχή και είχε μια σαφή ιδέα για το τι την οδήγησε εκει: ο χρόνος της στο Instagram.

Μπήκε στην πλατφόρμα στα 13 της και τελικά περνούσε τρεις ώρες την ημέρα γοητευμένη από τις φαινομενικά τέλειες ζωές και τα σώματα των fitness influencers που δημοσίευσαν στην εφαρμογή.

«Όταν μπήκα στο Instagram, το μόνο που είδα ήταν εικόνες από σκαλισμένα σώματα, τέλειους κοιλιακούς και γυναίκες που έκαναν 100 burpees σε 10 λεπτά», δήλωσε η κ. Vlasova, τώρα 18 ετών, που ζει στο Reston, Va.

Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές στο Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, μελετούσαν αυτό το είδος εμπειρίας και ρωτούσαν αν ήταν μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου. Τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν κάποια σοβαρά προβλήματα.

«Το 32 % των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα για το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα», ανέφεραν οι ερευνητές σε παρουσίαση διαφανειών του Μαρτίου 2020 που δημοσιεύτηκε στον εσωτερικό πίνακα μηνυμάτων του Facebook, και διέρρευσε στη Wall Street Journal. “Οι συγκρίσεις στο Instagram μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γυναίκες βλέπουν και περιγράφουν τον εαυτό τους.”

Τα τελευταία τρία χρόνια, το Facebook διεξάγει μελέτες για το πώς η εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών επηρεάζει τα εκατομμύρια των νέων χρηστών του. Επανειλημμένα, οι ερευνητές της εταιρείας διαπίστωσαν ότι το Instagram είναι επιβλαβές για ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά, κυρίως τα έφηβα κορίτσια.

«Κάνουμε χειρότερα τα θέματα της εικόνας του σώματος για ένα στα τρία κορίτσια εφήβων», είπε μια διαφάνεια από το 2019, συνοψίζοντας την έρευνα σχετικά με τα έφηβα κορίτσια που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

“Οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για την αύξηση του ποσοστού άγχους και κατάθλιψης”, είπε μια άλλη διαφάνεια. “Αυτή η αντίδραση ήταν απροβλημάτιστη και συνεπής σε όλες τις ομάδες.”

Μεταξύ των εφήβων που ανέφεραν αυτοκτονικές σκέψεις, το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών χρησιμοποίησαν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν στο Instagram, έδειξε μια άλλη παρουσίαση.

Η επέκταση της βάσης των νέων χρηστών είναι ζωτικής σημασίας για τα ετήσια έσοδα της εταιρείας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία τους με την πλατφόρμα.

Πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και νεότεροι, και περίπου 22 εκατομμύρια έφηβοι εισέρχονται στο Instagram στις ΗΠΑ κάθε μέρα, σε σύγκριση με πέντε εκατομμύρια εφήβους που εισέρχονται στο Facebook, όπου οι νέοι χρήστες συρρικνώνονται εδώ και μια δεκαετία.

Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι στις ΗΠΑ περνούν 50% περισσότερο χρόνο στο Instagram από ό, τι στο Facebook.

“Το Instagram είναι σε καλή θέση για να έχει απήχηση και να κερδίζει με τους νέους”, είπε η διαφάνεια ενός ερευνητή που δημοσιεύτηκε εσωτερικά. Μια άλλη ανάρτηση έλεγε: «Υπάρχει μια πορεία προς την ανάπτυξη εάν το Instagram μπορεί να συνεχίσει την τροχιά του».

Δημόσια, το Facebook έχει μειώσει σταθερά τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής στους εφήβους και δεν έχει δημοσιοποιήσει την έρευνά της ή δεν είναι διαθέσιμη σε ακαδημαϊκούς ή νομοθέτες που το έχουν ζητήσει.

“Η έρευνα που είδαμε είναι ότι η χρήση κοινωνικών εφαρμογών για σύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ακρόαση του Κογκρέσου τον Μάρτιο του 2021 όταν ρωτήθηκε για τα παιδιά και την ψυχική υγεία.

Τον Μάιο, ο επικεφαλής του Instagram Adam Mosseri είπε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα που είχε δει υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις της εφαρμογής στην ευημερία των εφήβων είναι πιθανώς “πολύ μικρές”.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Mosseri είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να μειώσω αυτά τα ζητήματα.… Μερικά από τα θέματα που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία δεν είναι απαραιτήτως διαδεδομένα, αλλά ο αντίκτυπός τους στους ανθρώπους μπορεί να είναι τεράστιος».

Είπε ότι πιστεύει ότι το Facebook άργησε να συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν μειονεκτήματα στη σύνδεση ανθρώπων σε τόσο μεγάλο αριθμό. “Έχω πιέσει πολύ για να αναλάβουμε ευρύτερα τις ευθύνες μας”, είπε.

Είπε ότι η έρευνα για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία στους εφήβους ήταν πολύτιμη και ότι οι εργαζόμενοι στο Facebook θέτουν σκληρές ερωτήσεις σχετικά με την πλατφόρμα. «Για μένα, αυτό δεν είναι “βρώμικο ρούχο”. Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος για αυτήν την έρευνα », είπε.

Ορισμένες δυνατότητες του Instagram θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για ορισμένους νέους χρήστες και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, είπε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά καλά που έρχονται με αυτό που κάνουμε».

Τι ξέρει το Facebook

Τα έγγραφα του Instagram αποτελούν μέρος μιας σειράς εσωτερικών επικοινωνιών, σε τομείς όπως η ψυχική υγεία των εφήβων, ο πολιτικός λόγος και η εμπορία ανθρώπων. Προσφέρουν μια απαράμιλλη εικόνα για το πώς το Facebook γνωρίζει απόλυτα ότι τα προϊόντα και τα συστήματα που είναι κεντρικά στην επιχειρηματική του επιτυχία αποτυγχάνουν συνήθως.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι το Facebook έχει καταβάλει ελάχιστες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και τα αποκρύπτει δημόσια.

Η έρευνα της εταιρείας στο Instagram, η βαθύτερη ματιά μέχρι τώρα στο τι γνωρίζει ο τεχνολογικός γίγαντας για τον αντίκτυπό του στους εφήβους και την ψυχική τους ευημερία, αντιπροσωπεύει ένα από τα σαφέστερα κενά που αποκαλύπτονται στα έγγραφα μεταξύ της κατανόησης του Facebook για τον εαυτό του και τη δημόσια θέση του.

Η προσπάθειά του περιλαμβάνει ομάδες εστίασης, διαδικτυακές έρευνες και ημερολογιακές μελέτες το 2019 και το 2020. Περιλαμβάνει επίσης έρευνες μεγάλης κλίμακας από δεκάδες χιλιάδες άτομα το 2021 που συνέδεσαν τις απαντήσεις των χρηστών με τα ίδια τα δεδομένα του Facebook σχετικά με τον χρόνο που πέρασαν οι χρήστες στο Instagram και τι είδαν εκεί.

Οι ερευνητές είναι υπάλληλοι του Facebook σε τομείς όπως η επιστήμη των δεδομένων, το μάρκετινγκ και η ανάπτυξη προϊόντων που εργάζονται σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με την πλατφόρμα. Πολλοί έχουν υπόβαθρο στην επιστήμη των υπολογιστών, την ψυχολογία και την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση.

Σε πέντε παρουσιάσεις σε διάστημα 18 μηνών μέχρι την άνοιξη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτό που αποκαλούσαν «βαθιά κατάδυση στην ψυχική υγεία των εφήβων» και μελέτες παρακολούθησης.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μερικά από τα προβλήματα ήταν ειδικά για το Instagram και όχι για τα κοινωνικά μέσα ευρύτερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη λεγόμενη κοινωνική σύγκριση, δηλαδή όταν οι άνθρωποι αξιολογούν τη δική τους αξία σε σχέση με την ελκυστικότητα, τον πλούτο και την επιτυχία των άλλων.

“Η κοινωνική σύγκριση είναι χειρότερη στο Instagram”, δηλώνει η βαθιά βουτιά του Facebook σε θέματα εικόνας σώματος κοριτσιων εφήβων το 2020, σημειώνοντας ότι το TikTok, βασίζεται στην απόδοση, ενώ οι χρήστες στο Snapchat,προστατεύονται από φίλτρα αστεία που “διατηρούν την εστίαση στο πρόσωπο”. Αντίθετα, το Instagram επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο σώμα και τον τρόπο ζωής.

Οι δυνατότητες που το Instagram αναγνωρίζει ως πιο επιβλαβείς για τους εφήβους φαίνεται να βρίσκονται στον πυρήνα της πλατφόρμας.

Η τάση να μοιράζονται μόνο τις καλύτερες στιγμές, η πίεση να δείχνουν τέλειοι και ένα εθιστικό προϊόν μπορεί να στείλει τους εφήβους να στρέφονται προς τις διατροφικές διαταραχές, μια ανθυγιεινή αίσθηση του σώματός τους και κατάθλιψη, αναφέρει η εσωτερική έρευνα του Μαρτίου 2020. Προειδοποιεί ότι η σελίδα Εξερεύνηση, η οποία παρέχει στους χρήστες φωτογραφίες και βίντεο που έχει επιμεληθεί ένας αλγόριθμος, μπορεί να στείλει τους χρήστες σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές.

Η έρευνα έχει αναθεωρηθεί από κορυφαία στελέχη του Facebook και αναφέρθηκε σε μια παρουσίαση του 2020 που έγινε στον κ. Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Σε ακρόαση του Κογκρέσου τον Μάρτιο, ο κ. Ζούκερμπεργκ υπερασπίστηκε την εταιρεία ενάντια στην κριτική των νομοθέτων σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας ενός νέου προϊόντος Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών. Όταν ρωτήθηκε αν η εταιρεία έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της εφαρμογής στα παιδιά, είπε: «Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ναι. “

Τον Αύγουστο  ο Richard Blumenthal και η Marsha Blackburn σε μια επιστολή προς τον κ. Zuckerberg τον κάλεσαν να δημοσιεύσει την εσωτερική έρευνα του Facebook σχετικά με τον αντίκτυπο των πλατφορμών του στην ψυχική υγεία των νέων.

Σε απάντηση, το Facebook έστειλε στους γερουσιαστές μια επιστολή έξι σελίδων που δεν περιλάμβανε τις μελέτες της ίδιας της εταιρείας. Αντ ‘αυτού, το Facebook είπε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις με τη διεξαγωγή έρευνας σε αυτόν τον χώρο, λέγοντας: “Δεν γνωρίζουμε συναίνεση μεταξύ μελετών ή εμπειρογνωμόνων σχετικά με το πόσο ο χρόνος στην οθόνη είναι”πάρα πολυ”, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής που έχει η εφημερίδα.

Το Facebook είπε επίσης στους γερουσιαστές ότι η εσωτερική του έρευνα είναι αποκλειστική και «διατηρείται εμπιστευτική για την προώθηση του ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου και του brainstorming εσωτερικά».

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία χαιρέτισε την παραγωγική συνεργασία με το Κογκρέσο και θα αναζητούσε ευκαιρίες για συνεργασία με εξωτερικούς ερευνητές σε αξιόπιστες μελέτες.

«Οι απαντήσεις του Facebook ήταν τόσο αποφευκτικές – που δεν μπορούσαν καν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας – που εγείρουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να κρύβει το Facebook», δήλωσε ο Blumenthal σε ένα email.

Ο κ. Mosseri είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του: «Δεν στέλνουμε έρευνα σε ρυθμιστικές αρχές σε τακτική βάση για διάφορους λόγους». Πρόσθεσε ότι το Facebook πρέπει να βρει έναν τρόπο για να μοιραστεί επισκοπήσεις υψηλού επιπέδου για αυτά που μαθαίνει η εταιρεία και ότι ήθελε επίσης να δώσει στους εξωτερικούς ερευνητές πρόσβαση στα δεδομένα του Facebook.

Είπε ότι το σχέδιο της εταιρείας για το παιδικό προϊόν Instagram, στο οποίο οι γενικοί εισαγγελείς έχουν αντιταχθεί, είναι ακόμα στα σκαριά.

Όταν ενημερώθηκε για την εσωτερική έρευνα του Facebook, ο Jean Twenge, καθηγητής ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος δημοσίευσε έρευνα που διαπίστωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβή για ορισμένα παιδιά, είπε ότι ήταν ένα πιθανό σημείο καμπής στη συζήτηση για το πώς τα κοινωνικά μέσα επηρεάζουν τους εφήβους.

«Αν πιστεύετε ότι ο R.J. Reynolds έπρεπε να ήταν πιο αληθινός σχετικά με τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, τότε μάλλον θα πρέπει να πιστεύετε ότι το Facebook θα πρέπει να είναι πιο εκ των προτέρων σχετικά με τις σχέσεις με την κατάθλιψη μεταξύ των εφήβων κοριτσιών», είπε.

Σχετικα αρθρα

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

admin