Image default
Οικονομία

Γερμανία: Ενώπιον επιτροπής της βουλής καταθέτει ο Σολτς για το ξέπλυμα χρήματος

Ο Όλαφ Σολτς, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών και φαβορί των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, αντιμετωπίζει σήμερα υψηλού κινδύνου κοινοβουλευτική ακρόαση, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία, για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος που βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών που ο ίδιος διευθύνει.

Ο κ. Σοτλς θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής για την παράλειψη διαβίβασης στην δικαιοσύνη από υπηρεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στοιχείων που αφορούν την υπό διερεύνηση υπόθεση ξεπλύματος χρήματος.

Η ακρόαση που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης ακολουθεί την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου στους χώρους του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο από την εισαγγελία του Όσναμπρουκ, που χειρίζεται την υπόθεση.

Η υπόθεση ερευνάται στην χειρότερη στιγμή για τον κ. Σόλτς, στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, τόσο οι οικολόγοι όσο και οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ, θα προσπαθήσουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση την ώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επικεφαλής της κούρσας, με 25%, έναντι των χριστιανικών ενώσεων (CDU/CSU) που έπονται με κάτι παραπάνω από 20% και των Πράσινων που ακολουθούν με 15%.

Χθες το βράδυ, ο Ολαφ Σολτς επικράτησε και στην τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στους ηγέτες των τριών παρατάξεων, με το 42% των τηλεθεατών να τον αναδεικνύει νικητή.

Ύποπτες πληρωμές προς την Αφρική

Το σημείο εκκίνησης της υπόθεσης, η οποία εξετάζεται από το 2020 από την βουλή, αφορά ύποπτες πληρωμές με προορισμό της Αφρική ύψους μεγαλύτερου του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η έκθεση για την υπόθεση, η οποία παραλήφθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Ερευνας Οικονομικών Συναλλαγών (FIU), που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, «δεν διαβιβάσθηκε στην αστυνομία και την δικαιοσύνη», γεγονός που εμπόδισε «την διακοπή των πληρωμών», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Αλλά, στο βάθος των διαύλων αυτής της οικονομικής συναλλαγής υπάρχει εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χρηματόδοση της τρομοκρατίας.

Η γερμανική δικαιοσύνη υποψιάζεται και άλλες παρόμοιες παραλείψεις. Θεωρεί ότι «υποψίες για ξέπλυμα χρήματος ύψους εκατομμυρίων ευρώ δεν διαβιβάσθηκαν στην αστυνομία και την δικαιοσύνη».

Για να ελέγξει εάν και σε ποιον βαθμό η ηγεσία και τα στελέχη υπουργείων έχουν εμπλακεί στις αποφάσεις της FIU, η εισαγγελία διέταξε πρόσφατα την διεξαγωγή έρευνας στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Αμέσως μετά, η αντιπολίτευση στην γερμανική βουλή, οι Πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και η ριζοσπαστική αριστερά, κάλεσε τον Όλαφ Σολτς να καταθέσει, θεωρώντας ότι φέρει την πολιτική ευθύνη.

«Είναι σωστό ο Όλαφ Σολτς να απαντήσει στην επιτροπή Οικονομικών … πριν από τις εκλογές», δήλωσε η βουλευτής των Πράσινων Λίζα Πάους, θεωρώντας ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία γι΄αυτόν να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία».

Για συνωμοσία μιλά ο Σολτς

Οργισμένος από τις έρευνες αυτές που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Ολαφ Σολτς επέκρινε τις μεθόδους της έρευνας λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να του έχουν τεθεί γραπτές ερωτήσεις» και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική συνωμοσία εναντίον του.

Απειλούμενοι από ιστορική ήττα, οι συντηρητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) υιοθέτησαν και εκείνοι την υπόθεση για να ενισχύσουν τις επιθέσεις κατά του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου καγκελαρίου.

«Οταν η εισαγγελία κάνει έρευνες σε ένα υπουργείο, η σωστή αντίδραση είναι να πει κανείς: “θα βοηθήσουμε την δικαιοσύνη” και όχι να καταγγέλλει συνωμοσίες με “λαϊκιστικό” τρόπο», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των χριστιανικών ενώσεων Αρμιν Λάσετ.

- -, AFP

Σχετικα αρθρα

Φρένο από θεσμούς και ελλείμματα στην παροχολογία

admin

Ποιες επιχειρήσεις δεν παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες

admin

O  Βάιντμαν ηττήθηκε από τον… Ντράγκι; 

admin

Εως 10/11 η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»

admin

Σε τροχιά τουριστικής επανεκκίνησης η Ιορδανία επαναπροσεγγίζει την ελληνική αγορά

admin

e-ΕΦΚΑ: Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά συντάξεων λόγω θανάτου – Πώς θα παρακρατούνται

admin

Οι πιθανοί διάδοχοι του Βάιντμαν στην Bundesbanκ

admin

Γ. Τσακίρης: Στόχος η αύξηση της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων

admin

Βουλή: Εγκαλεί την κυβέρνηση για τη χαμηλή ρευστότητα στις ΜμΕ η αντιπολίτευση

admin

Ευρωβαρόμετρο: Αρνητικός ο αντίκτυπος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις τοπικές κοινότητες

admin

Τουρισμός για όλους: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για πληρωμή των vouchers

admin

Δ. Μαλλιαρόπουλος (ΤτΕ): Τα περισσότερα κόκκινα δάνεια είναι από μικρομεσαίους

admin