Image default
Ευρώπη

Ο Μακρόν «φλερτάρει» τη θέση της Μέρκελ στην κεφαλή της Ευρώπης

Το κενό που αφήνει στην Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ με την αποχώρησή της μετά από 16 χρόνια στην εξουσία της Γερμανίας, ενδέχεται να καλύψει η Γαλλία όπως εκτιμούν αρκετοί ειδικοί.

Το σκεπτικό τους είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν και είχε καλή σχέση με την Μέρκελ, περιμένει να αδράξει την ευκαιρία που δημιουργεί η αποχώρησή της προσπαθώντας να την αντικαταστήσει ως τον de facto ηγέτη της Ευρώπης και να αναδείξει τη Γαλλία ως υπερδύναμη της περιοχής.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Μακρόν έχει να δώσει τις δικές του εγχώριες μάχες με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον προσεχή Απρίλιο, γεγονός που σίγουρα θέτει κάποιες δυσκολίες στο εγχείρημά του για την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μακρόν χτίζει καιρό τα θεμέλια για την διαδοχή στην κορυφή της Ευρώπης. «Όσον αφορά τον Μακρόν, βλέπουμε ήδη πρόχειρες προσπάθειες να αναλάβει ηγεσία στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. Ο ίδιος στηρίζει αυτή του εκτίμηση «δείχνοντας» τις «παρεμβάσεις του Μακρόν «στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες».

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ζήτησε από την ΕΕ να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών και τα επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ, ιδίως υπό το φως της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ η Γερμανία παραδοσιακά αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κανόνων που προορίζονται για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους.

«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι πολύ απασχολημένη με τον εαυτό της για να νοιάζεται πραγματικά, αλλά η ισχυρή γαλλική ηγεσία χωρίς γερμανικό αντίβαρο δεν έχει εκτιμηθεί ποτέ στο Βερολίνο», σημείωσε ο Μπρέζσκι τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι ήρεμη δεδομένων των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και του βαθμού αβεβαιότητας με τον οποίο φορτίζουν τον Μακρόν.

«Αυτό θα αφήσει λιγότερο χρόνο για ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ηγεσίας, παρόλο που η Γαλλία θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο έτος», δήλωσε ο Μπρζέσκι, εκτιμώντας ότι η πραγματική δοκιμασία θα έρθει μετά τις γαλλικές εκλογές, και σε περίπτωση που ο Μακρόν επανεκλεγεί.

« Θα μπορούσαμε τότε να δούμε μια πιο ισχυρή προσπάθεια για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Αυτό δίνει στον επόμενο Γερμανό καγκελάριο περίπου ένα χρόνο να εξελιχθεί στη θέση της Μέρκελ », είπε.

Σχετικα αρθρα

«Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;»- Τι λέει στη «Ν» η συγγραφέας Κλημεντίνη Διακομανώλη

admin

Αρκτική: Η «δεύτερη Μέση Ανατολή» ρίχνει κι άλλο πάγο στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας

admin

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Το γαλλικό ΥΠΑΜ επιβεβαιώνει ότι η ΑΟΖ είναι εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας

admin

Μπορεί να παριστάνει οτι δεν βλέπει τι γίνεται στα σύνορα της Κροατίας η Ε.Ε.;

admin

Διάλογο με την Πολωνία και όχι προσφυγή στην δικαιοσύνη θέλει η Μέρκελ

admin

Ο Τίμερμανς ενθαρρύνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Βουλγαρία

admin

Η Πολωνία νομιμοποίησε την απώθηση μεταναστών στα σύνορά της

admin

Δ. Κουτσούμπας: Παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων- Δεν συμφωνούμε με τις «αμυντικές» συμφωνίες

admin

Λα Πάλμα: Οι ειδικοί δεν βλέπουν τέλος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα

admin

Το Παρίσι «επιτίθεται» στις Βρυξέλλες, για να ανακτήσει την κυριαρχία του στην ΕΕ

admin

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

admin

Να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων η ΕΕ ζητούν οι ευρωβουλευτές

admin