Image default
Επιχειρήσεις

ΣΕΑΟΠ: Πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα από ΦΠΑ στα ποτά το α’ εξάμηνο

Αυξημένα κατά +42,4% (+27,65 εκατ. ευρώ) είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ για την αλκοόλη και τα οινοπνευματώδη ποτά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020, όπως γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Σε ό,τι αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά, όπως είναι η μπύρα και κρασί, τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) καταγράφουν επίσης αύξηση κατά +23,6 εκατ. ευρώ (+17%) σε σχέση με το αντίστοιχο 1ο εξάμηνο 2020, όταν και τέθηκε σε ισχύ το πρώτο lockdown.

Ειδικότερα για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, τα έσοδα από τους ΕΦΚ εμφανίζουν αύξηση κατά 12,65 εκατ. ευρώ (+14,75%) σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ, τα μεγέθη εξακολουθούν να υστερούν εν συγκρίσει με χρονιές προ κορωνοϊού, όπως το 2018 και το 2019. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΕΦΚ για το σύνολο των οινοπνευματωδών ποτών (οίνος, μπύρα, αλκοολούχα), είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 και του 2018 (-23,1% και -48,6 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης -28,3% και 63,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Αυτό έγινε «λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των περιορισμών που επέβαλε (lockdown με ταυτόχρονο κλείσιμο της εστίασης)», σύμφωνα με το ΣΕΑΟΠ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, «οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν δραματικές για τα αλκοολούχα ποτά, των οποίων οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση πάνω από 30% το 2021, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 (Ιαν. – Απρ.), καθώς το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bar, café bar, εστιατόρια κ.ά.), στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown».

Τέλος, ο ΣΕΑΟΠ ζητά τη λήψη μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της σταθερότητας των σχετικών δημοσίων εσόδων, ώστε αυτά να επανέλθουν στα επίπεδα με το 2019 και το 2018», όπως σημειώνει.

Μεταξύ αυτών είναι:

  • Οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13%, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά.
  • Μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (από 25,50 ευρώ / λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 18,00 ευρώ).
  • Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ρύθμισης οφειλών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, του ΕΦΚ & ΦΠΑ που καταβάλλεται στα Τελωνεία, με επιπλέον έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία (όπως ισχύει για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται στις ΔΥΟ).

Διαβάστε ακόμη

efood: Πόσο υποχώρησαν οι παραγγελίες μετά το κύμα «ψηφιακού ακτιβισμού»

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις της εφορίας

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη

 

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤΕΡ: Στα €20,4 εκατ. το έργο με την ΕΥΔΑΠ

admin

Ρήγας (Energean): Να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για φθηνό αέριο

admin

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

admin

Η Grant Thornton γίνεται μέλος συμμαχίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050

admin

Eurolife FFH: Bronze award στα Social Media Awards 2021

admin

Intracom Telecom: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή 47 φωτοβολταϊκών έργων σε όλη την Ελλάδα

admin

Διάκριση για τη Eurolife FFH στα Social Media Awards

admin

Η Intracom Telecom υλοποίησε 47 φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα

admin

IOBE: Αρνητικά αποτελέσματα στην εμπορία πετρελαιοειδών το 2020 λόγω πανδημίας

admin

ΔΕΗ: Pop-up stores σε Golden Hall και Mediterranean Cosmos – Ποιες υπηρεσίες παρέχονται (pics)

admin

Μεγάλου: Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δισ. σε τέσσερις τομείς της οικονομίας

admin

Εκπτωση στα ασφάλιστρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Generali

admin