Image default
Πολιτική

Οικονόμου: Δεν υπάρχει ραντεβού Μητσοτάκη με Ερντογάν – Αν υποβληθεί αίτημα θα αξιολογηθεί θετικά

Στην Οικονομία, στο μεταναστευτικό, αλλά και στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα όσα έχει ισχυριστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, για επικείμενο ραντεβού στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο ανδρών είπε πως τα προγράμματα του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου έτσι όπως έχει ανακοινωθεί δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν ο κ. Ερντογάν παρατείνει τη διαμονή του εκεί και υπάρξει αίτημα, θα αξιολογηθεί και νομίζω πως θα εξετασθεί και θα απαντηθεί θετικά», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ωστόσο ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «αν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα και υποβληθεί το σχετικό αίτημα τότε διπλωματικά θα εξεταστεί και θα απαντηθεί και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά». «Μέχρι ώρας όμως δεν υπάρχει κάτι καινούργιο για την παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ» επανέλαβε ο κ. Οικονόμου.

Για την Σύνοδο EUMED9 

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στη Σύνοδο EUMED9. «Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος EUMED9 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οχτώ ηγέτες χωρών της νοτίου Ευρώπης και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της Συνόδου όπως αυτά αποτυπώνονται τόσο στην πολιτική διακήρυξη όσο και στη Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στη Μεσόγειο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε απ’ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου παρουσία της προέδρου της Κομισιόν αποτελεί ορόσημο για την EUMED9. Όπως είναι γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για την ευημερία της κοινωνίας μας αφού ο Τουρισμός και ο πρωτογενής μας τομέας συνδέονται άρρηκτα με τη φύση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Σχολιάζοντας την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως το βασικό συμπέρασμα από την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι «ότι δεν κατάλαβε τίποτα και τίποτα δεν έχει αλλάξει». Όπως είπε, «έδειξε αλαζονεία και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον, το ρολόι του έχει σταματήσει στο 2014».

«Οποιαδήποτε απόπειρα να μας ταυτίσει με κάποια ελίτ και οποιαδήποτε αναπαραγωγή ταξικών διπόλων διαψεύδεται από την οικονομική πολιτική και της οριζόντιας υποστήριξης που δίνουμε στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Δεν απάντησε σε κανένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο και σε κανένα ερώτημα του σήμερα. Και αυτό γιατί κατανοεί την πραγματικότητα μέσω παρωχημένων ερμηνευτικών εργαλείων. Επειδή δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, συνοδευόμενη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο, επανήλθε στα συνηθισμένα κλίσε και τα προσφιλή του ψέματα. Το ποιο αγαπημένο ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός νομοθετεί για τους πλούσιους, για τους λίγους και τους ισχυρούς», είπε.

«Η ιστορία όμως έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας νομοθετούσε για να αρπάξει το εισόδημα της μεσαίας τάξης, ενώ η Κυβέρνησή μας σήμερα νομοθετεί για να ενισχύσει το εισόδημα όλων των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν, το πλαίσιο σκέψης του και η πολιτική του συγκρότηση δεν έχουν καμιά αναφορά στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εκφράζει τη βαθιά συντήρηση, σε κάθε επίπεδο: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό. Για αυτό και επέμεινε στο λόγο του στις λέξεις «επιστροφή» και «κατάργηση», παρά το γεγονός ότι το βασικό του σύνθημα υποτίθεται πως ήταν η ‘νέα αρχή’», σημείωσε.

Δείτε το briefing:

Για το μεταναστευτικό

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου είπε πως η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο.

«Πρόκειται για δομή που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια δομή που -όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση- βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση. Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών – ελεγχόμενων δομών σε Λέρο και Κω», σημείωσε.

Είπε δε στην συνέχεια: «Θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%. Οι ροές-αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα  με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών».

Οι ανακοινώσεις

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου είπε πως αύριο το απόγευμα θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό των ανηλίκων με την παρουσία της κυρίας Θεοδωρίδου και της κυρίας Παπαευαγγέλου. «Θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν γονείς και μαθητές μέσα από το κανάλι youtube Υπουργείου Παιδείας -θα βγουν σε λίγο και οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας- και θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους», σημείωσε.

Τέλος είπε πως ο πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους Δημάρχους Αθηνών και Κωνσταντινούπολης τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ιμάμογλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρειάζονται ακόμη 1.000.000 εμβολιασμοί – Σήμερα οι ανακοινώσεις για την 3η δόση

Πάτρα: Ώρες αγωνίας για τον 6χρονο που τραυματίστηκε στον αγώνα καρτ – Πέντε συλλήψεις – Δείτε βίντεο

AUKUS: Στο βρόντο οι προσπάθειες κατευνασμού της Γαλλίας από τους «τρεις» – Πού στρέφεται τώρα ο Μακρόν

Σχετικα αρθρα

Πρόταση δυσπιστίας – Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Βουλή – Δείτε live

admin

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής το υπουργικό συμβούλιο – Ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός

admin

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με ένα «βουνό» από έγγραφα ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής

admin

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ξεπερνά διαρκώς τα όρια

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Εμφανίστηκε μετά από καθυστέρηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου

admin

Ανάρτηση Κασσελάκη στο Χ: «Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι δεμένοι χέρι – χέρι στη Συγκάλυψη των Τεμπών»

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση, βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος

admin

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Η ανακοίνωση του ηθοποιού

admin

Δεν θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

admin

Σκέρτσος: Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια και τις θεωρίες συνωμοσίας

admin