Image default
Οικονομία

«Ακριβή μου ενέργεια»: Η ΕΕ αντιμέτωπη με την εξάρτηση από το φυσικό αέριο

Η ενεργειακή κρίση δεν είναι καθόλου θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που βλέπει τις εταιρείς ενέργειας να είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις  βρίσκονται υπ  ατμόν για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου ώστε να προστατεύσουν επιχειρήσεις και καταναλωτές. Και ο χειμώνας ακόμη δεν έχει έρθει..

Πάνω από την Ευρώπη πλανάται  το φάσμα του μπλακάουτ, εάν αυτός  είναι δριμύς, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. 

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα σε κάστρο των Άλπεων στη Σλοβενία, με «πρώτο θέμα» την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης.  

Από την αρχή του έτους, οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 250%, ως αποτέλεσμα ενός «κοκτέιλ» οικονομικών, φυσικών και γεωπολιτικών παραγόντων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για την ενέργεια έχει αυξηθεί, καθώς η Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.  

Στην Ευρώπη, ο κρύος χειμώνας και η ψυχρή άνοιξη εξάντλησε τα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ μια μακρά περίοδος χωρίς ανέμους μείωσε την παροχή αιολικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του CO2 σημείωσαν ρεκόρ στα 62 ευρώ

Τώρα σε ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο, οι τιμές της ενέργειας πηγαίνουν μόνο προς μια κατεύθυνση: προς τα πάνω.

Άμεσες «αντιδράσεις» από τις χώρες της ΕΕ 

«Απαντώντας» στον τριπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε ηθικό καθήκον να ενεργήσει και υποσχέθηκε να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας στα επίπεδα του 2018, τη χρονιά που ανέλαβε  πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ. Η κυβέρνηση περιμένει  ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από 2,6 δισ. Ευρώ (2,2 δισ. £) που θα είχαν πάει σε εταιρείες ενέργειας.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για εφάπαξ πληρωμές ύψους 100 ευρώ (£ 86) σε 5,8 εκατομμύρια νοικοκυριά που δυσκολέυονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Ιταλία αναμένεται να ανακοινώσει έπρόγραμμα υποστήριξης 4,5 δισ. Ευρώ για τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες.

Στη Γερμανία, οι τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 50%,  Τα ενεργειακά συμβόλαια τείνουν να ανανεώνονται κάθε χρόνο, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τον αντίκτυπο της αύξησης στους λογαριασμούς των 41,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών της Γερμανίας.

 Πριν από τη συνεδρίαση της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα για την ενέργεια, η Ισπανία ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου με  περιορισμό της οικονομικής κερδοσκοπίας στην αγορά άνθρακα της ΕΕ και κοινή δράση για την αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Οι ρωσικές πιέσεις

Όλα αυτά την ώρα που οι υποψίες για χειραγώγηση της αγοράς από την Ρωσία εντείνονται Η Ρωσία που μέσω της Gazprom και του Nord Stream παρέχει το 41% ​​του φυσικού αερίου της ΕΕ εδώ και μήνες αρνείται να αυξήσει τον εφοδιασμό. Η κίνηση ερμηνεύεται ως πίεση από την πλευρά της για έγκριση του Nord Stream 2, του αμφιλεγόμενου αγωγού που θα περνά  από τη Βαλτική Θάλασσα και θα διπλασιάσει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Ο αγωγός, η λειτουργία του οποίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την Gazprom να περιμένει να λυθούν γραφειοκρατικά εμπόδια από το Βερολίνο. Γερμανία  

Η αγορά ρύπων

 Εκτός από τις γεωπολιτικές ίντριγκες. η άνοδο των τιμών στην ενέργεια οφείλεται στις τιμές ρεκόρ του CO2,  Σύμφωνα με το  σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας πρέπει να αγοράζουν άδειες ρύπανσης.

Η Πολωνία, η οποία ήδη είναι σε αντιπαλότητα με την ΕΕ για την εξόρυξη άνθρακα, διαμαρτυρήθηκε για το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ETS,  Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η τιμή CO2 της ΕΕ έφτασε τα 62 ευρώ, έναντι  30 € στην αρχή του έτους.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ υπεύθυνο για την πράσινη συμφωνία, Frans Timmermans: «

Οι τρέχουσες τιμές της ενέργειας έδειξαν την ανάγκη να επιταχυνθεί η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.«Η ειρωνεία είναι ότι αν είχαμε την πράσινη συμφωνία πέντε χρόνια νωρίτερα, δεν θα ήμασταν σε αυτή τη θέση γιατί τότε θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα»

- Guardian

Σχετικα αρθρα

Νιγηρία: Νέα, ψηφιακή μορφή του νομίσματος eNaira

admin

Θ. Σκυλακάκης: Πάνω από 2 δισ. ΣΔΙΤ στην Υγεία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Μέσα Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»

admin

Fortune: Το Χόλιγουντ ο νέος «επενδυτής» στην Ελλάδα

admin

Ιταλία: Σε αδιέξοδο η πώληση της κρατικοποιημένης Monte dei Paschi

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

Η αγορά ακινήτων κινείται ξανά ανοδικά σύμφωνα με στελέχη της

admin

Ημερίδα ΕΚΠΟΙΖΩ – ΡΑΕ: Αυξήσεις στο ρεύμα λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: 8,4 εκατ. ευρώ έως τώρα σε πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη

admin

Προϋπολογισμός 2021: Ποιοι φόροι ενίσχυσαν τα κρατικά έσοδα το 9μηνο

admin

Γερμανία: Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Οκτώβριο

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για τον κλάδο των ακινήτων

admin