Image default
Πολιτική

Βορίδης: O Τσίπρας δεν θα περνούσε τις εξετάσεις πολιτογράφησης

Κώδικα Δεοντολογίας για τους υπαλλήλους της Γραμματείας Ιθαγένειας εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» με τον Λάμπρο Πέγκο και τη Λουκία Γκάτσου στην τηλεόραση της Βουλής, τόνισε πως πλέον «έχουμε πια ένα μπούσουλα που λέει στους υπαλλήλους πώς πρέπει να φέρονται, με ποιο τρόπο εξετάζονται οι αιτήσεις και ποιες είναι οι συνθήκες ακεραιότητας και διαφάνειας. Ο κώδικας δεοντολογίας δεν είναι από μόνος του κυρωτικός, δεν έχει συνέπειες. Όμως, για τον έντιμο, ακέραιο και σοβαρό υπάλληλο είναι μια καθοδήγηση. Αλλά και για τον μη έντιμο είναι ένα κείμενο που όταν το παραβεί διαμορφώνει προϋποθέσεις της υπαλληλικής παράβασης, άρα μπορεί να ελεγχθεί» προσθέτοντας πως ο κώδικας θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στους αρμόδιους υπαλλήλους.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε πως επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «επί 4,5 χρόνια δεν απαντούσαν σε 34 χιλιάδες αιτήσεις για πολιτογράφηση. Διότι είχε διαμορφωθεί μια διαδικασία απολύτως αδιάφανη και απολύτως υποκειμενική, η οποία γεννούσε διαφθορά. Δεν λέω ότι το έκαναν επίτηδες, λέω ότι διαμόρφωσαν το πλαίσιο κι εκεί επίορκοι υπάλληλοι που σήμερα κατηγορούνται βρήκαν αυτό το πλαίσιο και εκεί δημιούργησαν τρύπες, από τις οποίες η ιθαγένεια χορηγείτο με κριτήρια απολύτως διεφθαρμένα ή υποκειμενικά. Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν σε μια επιτροπή για πολιτογράφηση και πέρναγαν όλοι και πήγαιναν σε άλλη επιτροπή και δεν πέρναγε κανένας. Πώς γινόταν αυτό και σε μια επιτροπή όλοι ήταν καλοί και στην άλλη επιτροπή δεν πέρναγε κανένας;».

Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή TV και στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» | 21/09/21

Ερωτηθείς για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας είναι τόσο δύσκολες που ούτε ο ίδιος αν έδινε δεν θα περνούσε, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε με σκωπτικό τρόπο: «Αν το λέει ο ίδιος συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, όχι προς τις εξετάσεις και θα σας πω γιατί. Το 72% των αιτούντων πολιτογράφησης αλλοδαπών, πέρασε τις εξετάσεις. Αν ο κ. Τσίπρας δεν θα τις πέρναγε αυτό μας λέει κάτι για το επίπεδο του κ. Τσίπρα, όχι για το επίπεδο των εξετάσεων και τη δυσκολία τους».

Λιγότεροι από 1.000 ομογενείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Αναφορικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Όταν ρωτήθηκε για το πόσοι ομογενείς έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους απάντησε «λιγότεροι από χίλιοι». Το απέδωσε μάλιστα σε τρεις λόγους. «Πρώτος λόγος είναι ότι ο νόμος είναι πολύ περιοριστικός. Έχει περιορισμούς που αποκλείουν μεγάλο κομμάτι των ομογενών. Δεύτερος λόγος ότι δεν βλέπουν κοντά εκλογές δεν σπεύδουν, το αφήνουν να αποφασίσουν. Και τρίτος λόγος ότι δεν έχει «τρέξει» η ενημερωτική εκστρατεία, ακόμα, επομένως αυτή η συζήτηση έχει μείνει περισσότερο ανάμεσα στους όντες ενεργούς στα ομογενειακά. Άρα πρέπει να τρέξει η εκστρατεία, Οκτώβριο Νοέμβριο υπολογίζουμε και επομένως θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των εγγραφών και όταν πια πλησιάζουμε στις εκλογές, οπότε θα επιλέξουν αν θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν ή θα μείνουν εκεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό από τους παιδίατρους – Πώς θα γίνεται

Οι «Άγγελοι» στο πλευρό της Ιωάννας: Η στήριξη, οι επιπλοκές και οι δυσκολότερες στιγμές

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά, πιθανότατα, δεν θα δει τον Ερντογάν

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία μετά από 8 ώρες συνεδρίασης για την ενεργειακή κρίση

admin

Οικονόμου: Ο Τσίπρας ανέδειξε τη θεμελιώδη διαφορά που χωρίζει τις αντιλήψεις μας για τη νέα γενιά

admin

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης «βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό»

admin

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

admin

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας 

admin

Ο Δένδιας έθεσε στον πρωθυπουργό της Λιβύης το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου με Τουρκία

admin

Μητσοτάκης: Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

admin

ΚΙΝΑΛ: Και επισήμως έξι στη μάχη για την ηγεσία – 83.000 πολίτες δήλωσαν την στήριξή τους

admin

Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο: «Παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντήσουμε στο πεδίο»

admin

Απάντηση Μηταράκη σε Ζεεχόφερ: Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα γιατί θέλουν να μείνουν Ελλάδα

admin

ΚΙΝΑΛ: Οριστικά 6 οι υποψήφιοι για την ηγεσία– 20.000 υπογραφές κατέθεσαν Παπανδρέου – Ανδρουλάκης

admin

ΚΙΝΑΛ: 83.000 πολίτες δήλωσαν τη στήριξή τους στους έξι υποψηφίους προέδρους

admin