Image default
Οικονομία

Δεν πλήρωσε τόκους σε δύο τράπεζες σήμερα η Evergrande

Ο όμιλος Evergrande, η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνα ανέστειλε τις πληρωμές τόκων σε δάνεια που είχε πάρει από 2 τράπεζες, με τις πληρωμές να λήγουν σήμερα,21 Σεπτεμβρίου. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του - οι τράπεζες περίμεναν αυτή την εξέλιξη, καθώς είχαν ενημερωθεί από το αρμόδιο κινεζικό υπουργείο.

Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι τράπεζες θα κηρύξουν επίσημα την Evergrande σε «πτώχευση».

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κρίση στον όμιλο  είναι απίθανο να γίνει η κινεζική εκδοχή της συντριβής της Lehman Brothers το 2008, αν και οι ανησυχίες για μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση του κάποτε κορυφαίου κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας, έχουν πλήξει τις αγορές.

Ο πλουσιότερος τραπεζίτης στον κόσμο, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και συγκρίνει την κρίση στην Evergrande με την κατάρρευση της ινδικής Infrastructure Leasing & Financial Services. Πρόκειται για μία ινδική κρατική χρηματοδοτούμενη εταιρεία ανάπτυξης και χρηματοδότησης υποδομών. Η ινδική κυβέρνηση τον επέλεξε για να επιβλέψει την αναδιάρθρωσή της πριν από τρία χρόνια, αφού αθέτησε τις αποπληρωμές του χρέους.

«Η Evergrande μοιάζει με τη στιγμή της Lehman της Κίνας», ανέφερε σε tweet του ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ινδικής τράπεζας Kotak Mahindra Bank, Ούντει Κότακ.

Σύμφωνοι είναι και  οι αναλυτές της Citigroup, της Barclays και της UBS.

Η Barclays υποστηρίζει ότι το περιβάλλον της αγοράς δεν είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, με τη UBS να προσθέτει ότι τα default επίπεδα είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας. Η Citi από την άλλη αναμένει ότι οι policymakers θα παρέμβουν.

«Οι προϋποθέσεις απλώς δεν υπάρχουν», έγραψαν σε σημείωμά της τη Δευτέρα οι αναλυτές της Barclays. Για να γίνει κάτι τέτοιο, έγραψαν ότι απαιτείται απότομη αύξηση της πιστωτικής δυσχέρειας μακριά πέρα από τον τομέα των ακινήτων, οι τράπεζες να μην είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη και τεράστια λάθη πολιτικής.

Tο επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι την Πέμπτη, όταν πρέπει να πληρώσει τους τόκους για δύο ομόλογα.

Σήμερα ο πρόεδρος της Evergrande, Hui Ka Yan, ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι πιστεύει ακράδαντα πως η εταιρεία θα βγει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Securities Times. H εταιρεία θα επιταχύνει την πλήρη επαναφορά της οικιστικής δραστηριότητάς της, σύμφωνα με επιστολή του Hui Ka Yan στο προσωπικό.

Σχετικα αρθρα

Παρατάσεις στις αιτήσεις για επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και Γυμναστηρίων

admin

Μέτρα επιτάχυνσης στην έκδοση των συντάξεων

admin

Επανεκκίνηση τουρισμού – Νέοι πόροι 57,2 εκατ. ευρώ

admin

Ψηφιακά νομίσματα: Το μεγάλο αίνιγμα για τις ΗΠΑ

admin

Νέα θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα από την Swixx BioPharma SA

admin

Γαλάτσι: Συνάντηση του δήμαρχου με ιδιοκτήτες καταστημάτων, ενόψει των έργων του μετρό

admin

ΕΔΕΥ: Βάσιμες ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

admin

Ikea: «Πειραματίζεται» με ένα από τα μικρότερα κατάστημά της στο κέντρο του Λονδίνου

admin

H Disneyland αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων

admin

Σύστημα «Eispraxis»: Το ηλεκτρονικό «όπλο» της ΑΑΔΕ για την είσπραξη οφειλών

admin

Αυξάνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά τις προβλέψεις για πτώση των θερμοκρασιών

admin

Συνομιλίες Λιου-Γέλεν για τη μακροοικονομική κατάσταση και τις διμερείς σχέσεις

admin