Image default
Ευρώπη

Μπορέλ- Wagner: Η εμπλοκή της στο Μαλί θα έπληττε «σοβαρά» τις σχέσεις της αφρικανικής χώρας με την ΕΕ

Η εμπλοκή της ιδιωτικής ρωσικής εταιρείας ασφαλείας Βάγκνερ στο Μαλί θα κατάφερνε «σοβαρό» πλήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

«Φαίνεται πως οι μεταβατικές αρχές συζητούν το ενδεχόμενο – αν και γνωρίζω ότι δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση – να καλέσουν τον όμιλο Βάγκνερ να δράσει στη χώρα», δήλωσε ο κ. Μπορέλ έπειτα από τις συνομιλίες των ΥΠΕΞ των 27 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Ξέρουμε καλά το πώς συμπεριφέρεται αυτός ο όμιλος σε διάφορα μέρη του κόσμου», συνέχισε, αναφερόμενος κυρίως στις ωμότητες για τις οποίες έχει κατηγορηθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Αυτό θα έπληττε σοβαρά τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και στο Μαλί», προειδοποίησε, σημειώνοντας πως η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της, όπως έχουν κάνει ήδη η Γαλλία και η Γερμανία. Παρίσι και Βερολίνο έχουν προειδοποιήσει ότι εάν το Μπαμακό αποφασίσει να καλέσει τη Βάγκνερ να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και για να εγγυάται την ασφάλεια των ηγετών του θα τεθεί εν αμφιβόλω η δική τους στρατιωτική δέσμευση στην αφρικανική χώρα.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος έχει αναπτύξει κάπου 15.000 κυανόκρανους στο Μαλί, υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ότι κάθε συνεργασία ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί τόνισε χθες στο Μπαμακό ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή του, χωρίς όμως να λάβει εγγυήσεις από την κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι στρατιωτικοί, για την ενδεχόμενη συνεργασία με τον όμιλο Βάγκνερ, που η Γαλλία έχει χαρακτηρίσει «ασύμβατη» με τη γαλλική αποστολή.

Ο ομόλογός της, ο συνταγματάρχης Σαντιό Καμαρά, αντέτινε από τη δική του πλευρά ότι η επικείμενη μείωση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στο Μαλί «μας αναγκάζει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα για την ασφάλεια της χώρας». Πηγές στο περιβάλλον του υπουργού Άμυνας του Μαλί πάντως επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει γίνει «καμία» ενέργεια όσον αφορά την πιθανότητα να κλειστεί συμφωνία με τον όμιλο Βάγκνερ.

- -, AFP, -

Σχετικα αρθρα

Επίτροπος Ενέργειας: Θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου

admin

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

admin

Πριν το νομικό χάος, η ΕΕ αναζητά διάλογο με την Πολωνία

admin

Εργαλεία-κλειδί τα πρωτόκολλα βιωσιμότητας για την ενθάρρυνση των σύγχρονων αγροτών

admin

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin

Δεν απαντούν στις επιστολές των Ρομά οι δήμοι της Ουγγαρίας

admin

Αποκλεισμένη η Βρετανία από το «Horizon Europe» 

admin

Η Ελλάδα δεν θα στραφεί ποτέ στην πυρηνική ενέργεια

admin