Image default
Ευρώπη

Στα «σκάνδαλα» του Σολτς ως υπουργού ποντάρουν οι αντίπαλοι

Ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξετάστηκε από βουλευτές της Bundestag τη Δευτέρα (20 Σεπτεμβρίου) σχετικά με έρευνες εναντίον της μονάδας του υπουργείου του για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το κόμμα του, το SPD, χαρακτήρισε την ακρόαση «καθαρή τακτική εκστρατείας». «Προφανώς, υπάρχει ένα μερικό νομικό κενό στη Γερμανία στο ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος, εξαιτίας του ανεπαρκούς προσωπικού, αλλά και της ανεπαρκούς καθοδήγησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής του FDP, Φλόριαν Τόντσαρ, στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν έρευνες στα ομοσπονδιακά υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τη Μονάδα Δημοσιονομικής Πληροφόρησης (FIU) του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν διαβίβασε υποψίες για ξέπλυμα χρήματος, που αναφέρθηκαν από τις τράπεζες στην αστυνομία και τις αρμόδιες νομικές αρχές.

Το FDP, οι Πράσινοι και το Αριστερό Κόμμα είχαν ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου προκειμένου να ερωτηθεί ο Σολτς για το θέμα. Μιλώντας δημόσια μετά την ακρόαση, ο Σολτς τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Αξιοποίησα την ευκαιρία για να εξηγήσω για άλλη μια φορά ότι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα καλύτερα χρόνια όσον αφορά την ικανότητα των αρχών μας να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος», είπε. «Πετύχαμε περισσότερα τα τελευταία τρία χρόνια από ό, τι τα τελευταία 30 χρόνια», πρόσθεσε. Υπό την αιγίδα του, το ανθρώπινο δυναμικό της FIU έχει ενισχυθεί σημαντικά και η υποδομή πληροφορικής βελτιώθηκε, συνέχισε ο Σολτς.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και τα μέλη της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CDU/CSU, του εταίρου του SPD στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν τον Σολτς ότι δεν είχε τον έλεγχο του υπουργείου του και των υφιστάμενων αρχών του.

Από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών του Σολτς (SPD), δεν θεωρείται τυχαίο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προγραμματίσει ακρόαση έξι ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή (26 Σεπτεμβρίου).

«Αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: είναι ακόμα σωστό και δίκαιο στο τέλος εάν ο επικεφαλής υποψήφιος ενός κόμματος εμποδίζεται να πραγματοποιήσει προεκλογικές εκδηλώσεις;», δήλωσε ο Γιενς Τσίμερμαν, βουλευτής SPD και μέλος οικονομικής επιτροπής. Καθώς η προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής συγκρούστηκε με πολλές συγκεντρώσεις, όπου ο Σολτς επρόκειτο να παραστεί στη Νότια Γερμανία, είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα συμμετείχε στους βουλευτές μόνο εξ αποστάσεως μέσω τηλεφώνου. Αφού η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από άλλα κόμματα, ο Σολτς άλλαξε τα σχέδιά του και εμφανίστηκε στην Bundestag.

Η προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο Σολτς, το κόμμα του οποίου προηγείται των δημοσκοπήσεων εδώ και αρκετές εβδομάδες, σχετικά με τα οικονομικά σκάνδαλα που συνδέονται με το όνομά του ήταν ένα κοινό θέμα των εκστρατειών άλλων κομμάτων.

Στη γνωστή υπόθεση Wirecard, η εποπτεία της γερμανικής χρηματοπιστωτικής αγοράς δεν κατάφερε να εντοπίσει φερόμενη μεγάλη λογιστική απάτη από τη γερμανική εταιρεία Wirecard AG. Ο επεξεργαστής πληρωμών και πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εισήλθε σε καθεστώς αφερεγγυότητας τον Ιούνιο του 2020, αφού 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν είχαν καταγραφεί.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών του Σολτς είναι νομικά υπεύθυνο για τις αρχές οικονομικής εποπτείας, το αν ο ίδιος ευθύνεται πολιτικά και για τα ελλείμματα των αρχών είναι ένα θέμα που συζητείται. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του SPD, παρέμειναν ασαφή.

Σχετικα αρθρα

Το αμφίσημο ειδύλλιο της Ελλάδας με την Κίνα

admin

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τη γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

admin

Επίτροπος Ενέργειας: Θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου

admin

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

admin

Πριν το νομικό χάος, η ΕΕ αναζητά διάλογο με την Πολωνία

admin

Εργαλεία-κλειδί τα πρωτόκολλα βιωσιμότητας για την ενθάρρυνση των σύγχρονων αγροτών

admin

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin

Δεν απαντούν στις επιστολές των Ρομά οι δήμοι της Ουγγαρίας

admin