Image default
Οικονομία

Καθηγητής Εργατικού Δικαίου: «Ο νέος νόμος αναγνωρίζει την ύπαρξη freelancers στις ψηφιακές πλατφόρμες»

«Ο τωρινός νόμος 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας αναγνωρίζει την ύπαρξη του φαινομένου της παροχής εργασίας, μέσω ψηφιακών πλατφορμών και το γεγονός ότι σε αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες μπορεί να παρασχεθεί εργασία είτε με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είτε με σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών (freelancers)» ανέφερε ο δικηγόρος στον ‘Αρειο Πάγο και  καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Ιωάννης Ληξουριώτης 

 Όπως είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, «η οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών (gig economy) είναι πραγματικότητα. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αποφύγουμε. Δεν υπάρχει ζήτημα καλών ή κακών ψηφιακών πλατφορμών. Το ζήτημα είναι, αν μία επιχείρηση που λειτουργεί, μέσω πλατφόρμας, τηρεί τους νόμους και εφαρμόζει ορθές πρακτικές» διευκρίνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι είναι πολλές οι μορφές των ψηφιακών πλατφορμών και αφορούν πλήθος επιμέρους εργασιακών αντικειμένων, όπως είναι για παράδειγμα οι κούριερ.

«Υπάρχουν πολλές μορφές τέτοιου είδους εργασιών και δεν μπορείς να τους εγκλωβίσεις όλους στη φόρμα είτε της εξαρτημένης εργασίας είτε της σύμβασης έργου είτε της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αυτό είναι θέμα πραγματικών περιστατικών για την κάθε περίπτωση» αποσαφήνισε.

Παράλληλα, ο κ. Ληξουριώτης τόνισε με τον νέο νόμο τέθηκαν κάποιοι συγκεκριμένοι αυστηροί όροι, που θα πρέπει να συντρέχουν, για να θεωρηθεί ότι κάποιος απασχολείται με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών και πρέπει να ισχύουν τέσσερα κριτήρια σωρευτικά, τα οποία είναι τα εξής:

α) να μπορεί να αναθέτει το έργο που έχει αναλάβει σε υπεργολάβους/σε τρίτους, δηλαδή να μην είναι απαραίτητη η προσωπική παροχή του έργου,

β) να μπορεί να αρνείται να πραγματοποιήσει έργο (μεταφορά) που του έχει ζητήσει η πλατφόρμα,

γ) να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα, όποτε θέλει και για όσην ώρα θέλει και

δ) να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.

«Οι προϋποθέσεις αυτές συμβάλλουν, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση και στην πράξη ελάχιστες περιπτώσεις να θεωρούνται πραγματικοί ανεξάρτητοι επαγγελματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ληξουριώτης υπογράμμισε ότι ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας προβλέπει και για τους freelancers δικαιώματα υγιεινής και ασφάλειας όμοια με αυτά που έχουν οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ενώ τους προσφέρει και συνδικαλιστικά δικαιώματα, έχουν δικαίωμα απεργίας, μπορούν να ιδρύσουν και να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και έχουν δικαίωμα σύναψης συλλογικών συμβάσεων, «πράγματα που αναφέρονται ρητά στο νόμο» επανέλαβε ο καθηγητής εργατικού δικαίου.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin