Image default
Ευρώπη

La Palma: Η λάβα «καταπίνει» μεγάλες εκτάσεις, συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

Η ηφαιστειακή έκρηξη στο Νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια οδήγησε σε «καταστροφικές» σκηνές καθώς η λάβα ύψους έξι μέτρων καταβρόχθισε 1.030 στρέμματα, κατέστρεψε 166 σπίτια ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3:12 το απόγευμα τοπική ώρα την Κυριακή στην περιοχή ηφαιστειακής κορυφογραμμής Cumbre Vieja στα νότια του νησιού.

Οι ειδικοί είχαν προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ροή της λάβας κινείται κατά μέσο όρο τα 700 μέτρα την ώρα, καταβροχθίζοντας αργά δέντρα, σπίτια και γη καθώς βρίσκεται σε αραιοκατοικημένες πλαγιές.

Το ηφαίστειο έχει εκπέμψει μεταξύ 6.000 έως 9.000 τόνους διοξειδίου του θείου (SO2) στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (Involcan).

Μεταξύ 17 και 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων λάβας αναμένεται να ρέουν από το σημείο έκρηξης, αλλά μια δευτερεύουσα έκρηξη δεν είναι πιθανή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο περιφερειακός πρόεδρος των Καναρίων Νήσων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες.
Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι εάν και όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκρήξεις και σύννεφα τοξικών αερίων.Το ποτάμι της λάβας αναμενόταν αρχικά να φθάσει στην ακτή χθες βράδυ, αλλά η ταχύτητα με την οποία κινείται επιβραδύνθηκε τις τελευταίες ώρες.

Το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο και το Involcan καταγράφει χιλιάδες μικρούς σεισμούς γύρω από την Cumbre Vieja από τις 11 Σεπτεμβρίου. Αυτές ξεκίνησαν πάνω από 20 χιλιόμετρα υπόγεια, αλλά κινούνταν σταθερά προς την επιφάνεια καθώς το μάγμα προχωρούσε προς τα πάνω υπό τεράστια πίεση από κάτω.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες ανέβαλε το ταξίδι του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να ταξιδέψει στο νησί και να επιβλέψει τις επιχειρήσεις.
Από την κατάκτηση των Καναρινιών τον 15ο αιώνα – οπότε και υπάρχουν αρχεία για την περιοχή- η Λα Πάλμα ήταν η τοποθεσία επτά από τις 16 ηφαιστειακές εκρήξεις που βίωσε το αρχιπέλαγος.

Η Λα Πάλμα, όπως και τα υπόλοιπα Κανάρια Νησιά, είναι ηφαιστειακής προέλευσης και η εκτιμώμενη ηλικία της -δύο εκατομμύρια χρόνια- την καθιστά ένα από τα νεότερα νησιά του αρχιπελάγους.

Σχετικα αρθρα

Το αμφίσημο ειδύλλιο της Ελλάδας με την Κίνα

admin

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τη γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

admin

Επίτροπος Ενέργειας: Θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου

admin

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

admin

Πριν το νομικό χάος, η ΕΕ αναζητά διάλογο με την Πολωνία

admin

Εργαλεία-κλειδί τα πρωτόκολλα βιωσιμότητας για την ενθάρρυνση των σύγχρονων αγροτών

admin

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin

Δεν απαντούν στις επιστολές των Ρομά οι δήμοι της Ουγγαρίας

admin