Image default
Ευρώπη

Η Σόφια θέλει την ΕΕ με το μέρος της στη διαμάχη με τα Σκόπια

Η Βουλγαρία αναμένει αποτελεσματικές ενέργειες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την προώθηση των αξιών της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ραντέφ κατά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Ολιβέρ Βαρχέλι. Τη συνάντηση δεν ακολούθησε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης και ο Várhelyi έφυγε για τα Σκόπια αργότερα την ίδια μέρα.

Ο Ράντεφ είπε ότι 120.000 Βούλγαροι πολίτες κατοικούν στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι είναι επίσης πολίτες της ΕΕ, ενώ δήλωσε ότι η Σόφια βασίζεται στην υποστήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Ο πρόεδρος είπε στον Βαρχέλι ότι η Βόρεια Μακεδονία ενέπνευσε «μια στρεβλή εικόνα της Βουλγαρίας σε σχολικά βιβλία, μουσεία και μνημεία, καθώς και σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας που εκφράζουν ανοιχτά τη βουλγαρική αυτοδιάθεσή τους».

«Οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις στο διάλογο με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν λειτουργούν πλέον και η Βουλγαρία αναμένει σαφείς νομικά δεσμευτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ράντεφ.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ότι οι νέες δεσμεύσεις της συνθήκης θα επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ για τα Σκόπια. Υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Γειτονίας του 2017 δεν εφαρμόζεται και κατηγόρησε τα Σκόπια για συνεχιζόμενα προβλήματα με τη ρητορική μίσους.

Πηγές της Προεδρίας της ΕΕ ανέφεραν στο EURACTIV ότι η επίσκεψη του Βαρχέλι είχε ως στόχο να ελέγξει εάν υπήρξε αλλαγή στη θέση της Σόφιας πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το μήνυμα είναι ότι δεν θα υπάρξει τέτοια αλλαγή, εκτός εάν τα Σκόπια συμφωνήσουν να υπογράψουν παράρτημα της Συμφωνίας Γειτονίας.

Η Βουλγαρία θα διεξαγάγει κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη ευκαιρία για τη θέρμανση των σχέσεων με τα Σκόπια θα ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου, αν και αυτό θα χρειαζόταν μια σταθερή κυβέρνηση στη Σόφια, σενάριο που φαίνεται απίθανο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο των Σκοπίων ήδη από τον Δεκέμβριο.

«Συνεχίζουμε να οικοδομούμε φιλικές σχέσεις με τη Βουλγαρία γιατί χρειαζόμαστε μια λύση για να εισέλθουμε στην ΕΕ και να εκπληρώσουμε τον δεύτερο εξίσου σημαντικό στόχο μας, μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο Κανάλι 5 με τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικα αρθρα

«Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;»- Τι λέει στη «Ν» η συγγραφέας Κλημεντίνη Διακομανώλη

admin

Αρκτική: Η «δεύτερη Μέση Ανατολή» ρίχνει κι άλλο πάγο στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας

admin

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Το γαλλικό ΥΠΑΜ επιβεβαιώνει ότι η ΑΟΖ είναι εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας

admin

Μπορεί να παριστάνει οτι δεν βλέπει τι γίνεται στα σύνορα της Κροατίας η Ε.Ε.;

admin

Διάλογο με την Πολωνία και όχι προσφυγή στην δικαιοσύνη θέλει η Μέρκελ

admin

Ο Τίμερμανς ενθαρρύνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Βουλγαρία

admin

Η Πολωνία νομιμοποίησε την απώθηση μεταναστών στα σύνορά της

admin

Δ. Κουτσούμπας: Παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων- Δεν συμφωνούμε με τις «αμυντικές» συμφωνίες

admin

Λα Πάλμα: Οι ειδικοί δεν βλέπουν τέλος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα

admin

Το Παρίσι «επιτίθεται» στις Βρυξέλλες, για να ανακτήσει την κυριαρχία του στην ΕΕ

admin

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

admin

Να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων η ΕΕ ζητούν οι ευρωβουλευτές

admin