Image default
Ευρώπη

Μέρκελ: Με αριστερή κυβέρνηση η ΕΕ θα γίνει κοινότητα χρέους

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιστρέψουν την αρνητική τάση στις δημοσκοπήσεις τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU έχουν επικεντρώσει τον προεκλογικό τους αγώνα στην πιθανότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σε προεκλογική συγκέντρωση χθες το βράδυ στην πρώην εκλογική της περιφέρεια στο Στράλζουντ της βόρειας Γερμανίας μαζί με τον υποψήφιο του CDU και του CSU, Άρμιν Λάσετ.

Η καγκελάριος προειδοποίησε, πως σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού SPD, Πρασίνων και Αριστεράς η Γερμανία δεν πρόκειται να επιστρέψει μετά το τέλος της πανδημίας σε «υγιείς» δημοσιονομικές συνθήκες.

Επιπλέον υπάρχει, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, ο κίνδυνος τα δάνεια που πήρε η Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να μην αποτελούν εξαίρεση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά την απαρχή για μία «κοινότητα χρέους» στην ΕΕ σε μόνιμη βάση.

Η Μέρκελ αναδεικνύει διάδοχο τον Λάσετ

Αρχικά η Άνγκελα Μέρκελ είχε την πρόθεση να συμμετέχει μόνο στην εναρκτήρια προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο και στην τελευταία κεντρική συγκέντρωση των χριστιανικών κομμάτων, η οποία θα γίνει την Παρασκευή στο Μόναχο. Το σταθερό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις την αναγκάσαν να αλλάξει γνώμη και να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα δύο επιπλέον προεκλογικές συγκεντρώσεις, μαζί με τον Άρμιν Λάσετ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο λόγος, για τον οποίον ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του CDU και του CSU έδινε στο παρελθόν την ψήφο του σε αυτά τα δύο κόμματα, ήταν η Ανγκελα Μέρκελ.

Προκειμένου να πείσει αυτούς τους πολίτες να τα ψηφίσουν ξανά, η κ. Μέρκελ παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες τον Άρμιν Λάσετ ως  διάδοχο της πολιτικής της κληρονομιάς – εγγυητή της σταθερότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Γνωρίζω ότι ένας καγκελάριος Άρμιν Λάσετ θα συνέχιζε αυτή την πορεία», τόνισε χθες το βράδυ στο Στράλζουντ. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν στις λίγες ημέρες που απομένουν ως τις εκλογές θα πετύχει αυτό το εγχείρημα.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον κ. Λάσετ στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται ικανότερος να αναλάβει το αξίωμα του καγκελαρίου.

Σχετικα αρθρα

«Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;»- Τι λέει στη «Ν» η συγγραφέας Κλημεντίνη Διακομανώλη

admin

Αρκτική: Η «δεύτερη Μέση Ανατολή» ρίχνει κι άλλο πάγο στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας

admin

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Το γαλλικό ΥΠΑΜ επιβεβαιώνει ότι η ΑΟΖ είναι εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας

admin

Μπορεί να παριστάνει οτι δεν βλέπει τι γίνεται στα σύνορα της Κροατίας η Ε.Ε.;

admin

Διάλογο με την Πολωνία και όχι προσφυγή στην δικαιοσύνη θέλει η Μέρκελ

admin

Ο Τίμερμανς ενθαρρύνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Βουλγαρία

admin

Η Πολωνία νομιμοποίησε την απώθηση μεταναστών στα σύνορά της

admin

Δ. Κουτσούμπας: Παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων- Δεν συμφωνούμε με τις «αμυντικές» συμφωνίες

admin

Λα Πάλμα: Οι ειδικοί δεν βλέπουν τέλος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα

admin

Το Παρίσι «επιτίθεται» στις Βρυξέλλες, για να ανακτήσει την κυριαρχία του στην ΕΕ

admin

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

admin

Να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων η ΕΕ ζητούν οι ευρωβουλευτές

admin