Image default
Οικονομία

Ο Σάντσεθ πηγαίνει τη συζήτηση για τις τιμές του ρεύματος στη Σύνοδο Κορυφής

Η εκστρατεία της ισπανικής κυβέρνησης για την έναρξη συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και την πιθανή μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται. Εκτός από την επιστολή που έστειλαν τη Δευτέρα οι αντιπρόεδροι Νάντια Καλβίνιο και Τερέσα Ριμπέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας ευρωπαϊκές λύσεις, η Ισπανία σκοπεύει να ζητήσει συζήτηση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Χουάν Γκονθάλεθ-Μπάρμπα, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο έχει αρχίσει να προετοιμάζει την ατζέντα για την επόμενη σύνοδο κορυφής.

«Θα ζητήσουμε τη συμπερίληψη μιας συζήτησης για την αγορά ενέργειας ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», εξήγησε ο Γκονθάλεθ-Μπάρμπα. Η κυβέρνηση θέλει να επιστήσει την προσοχή στις πιθανές συνέπειες της αύξησης των τιμών της ενέργειας, καθώς «συνεπάγονται πρόκληση για την οικονομική ανάκαμψη και τη στρατηγική για τον απαλλαγμένο από άνθρακα», εξηγούν από το Υπουργείο Οικονομίας. Ο Πέδρο Σάντσεθ έθεσε ήδη το ζήτημα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, έλαβε την υποστήριξη άλλων ηγετών όπως ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει τη συζήτηση μεταξύ των 27 και να αναλύσει «ποιες είναι οι αιτίες της τρέχουσας αύξησης των τιμών και ποια στοιχεία του τρέχοντος κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό των τιμών μπορούν να βελτιωθούν», πρόσθεσε. Η Ισπανία, σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη αρχίσει να τοποθετείται και έχει στείλει τη θέση της στο κοινοτικό στέλεχος. Στην επιστολή που απέστειλαν στους Αντιπροέδρους Φράντς Τίμερμανς και Μαργκέτε Βεστάγκερ r καθώς και στην Επίτροπο για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμπσον, οι Καλβίνιο και Ριμπέρα προειδοποιούν ότι πολλές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούν τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς αύξησης των τρίτων της ενέργειας και υποστηρίζουν απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει ήδη την επιστολή, αν και προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει αν θα απαντήσει με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ζητήθηκε από την Ισπανία. «Θα αναλύσουμε την επιστολή και θα δούμε» αλλά «είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τίμερμανς επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν ήδη μια σειρά εργαλείων για να ανταποκριθούν στην κατάσταση που περιλαμβάνει τα πάντα, από τη φορολογία έως τις κοινωνικές πολιτικές έως την υποστήριξη τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. 

Οι Βρυξέλλες αποδίδουν την αύξηση της τιμής σε ένα συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, ιδίως της άνθησης των τιμών του φυσικού αερίου, της οικονομικής ανάκαμψης, της υψηλής ζήτησης στην Ασία και της αύξησης της τιμής του CO2. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλε σε χαμηλότερες και σταθερές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι «αν είχαμε ξεκινήσει τη μετάβαση πριν από πέντε χρόνια, δεν θα είχαμε εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα», υποστηρίζει οι Βρυξέλλες που υποστηρίζουν τον διαχωρισμό τις συζητήσεις για την πράσινη μετάβαση και το πακέτο Fitfor55 και το πρόβλημα της έκρηξης των τιμών της ενέργειας.

«Το πράσινο σύμφωνο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα μειώσει την τιμή της ενέργειας, θα αυξήσει τη σταθερότητα και θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μεταβλητότητα των τιμών που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τίμερμανς.

– - το El Periódico

Σχετικα αρθρα

Η ανατομία της Οικονομίας: Εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ χωρίς απασχόληση…

admin

Ντόναχιου: Πολύ ταχύτερη η ανάκαμψη από την πανδημία σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Αδ. Γεωργιάδης: «Aδυσώπητοι σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει»

admin

Η βραδύτερη μείωση του χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

admin

Κρήτη και Ρόδο προτιμούν οι Γερμανοί για το καλοκαίρι 2022

admin

«Απόσταση» Σολτς-Σάντσεθ για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή άνω των 5,3 εκατ. ευρώ

admin

Είσοδο στο μετα-σύμπαν επιχειρεί η Ralph Lauren

admin

Προσκεκλημένος του Διεθνούς Συνεδρίου για την Αειφορία ο καθηγητής Κων/νος Ζοπουνίδης

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολιγισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

Νέος αναπτυξιακός νόμος με ταχύτερες διαδικασίες – Και σε ιδιώτες η αξιολόγηση προτάσεων

admin