Image default
Οικονομία

Σαουδάραβας υπουργός: «Δυναμική για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα χωρίς ιστορικό προηγούμενο»

Η δυναμική που υπάρχει για την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, επισημάνθηκε στην συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Παπαθανάση, των υφυπουργών, Χρίστου Δήμα και Γιάννη Τσακίρη και του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων ΣΔΙΤ, Ορέστη Καβαλάκη.  

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Για πολλές δεκαετίες, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είναι σε άριστο επίπεδο, όπως άλλωστε και η συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο – το αποδεικνύουν οι επενδύσεις. Στο πλαίσιο της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρίγκηπος διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω την διμερή συνεργασία, είχα σήμερα την μεγάλη τιμή να υποδεχτώ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την Υψηλότητά του. Επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα μέσω της αξιοποίησης επιχειρηματικών ευκαιριών και της προώθησης επενδύσεων και στις δύο χώρες. Προς την κατεύθυνση αυτή, επιχειρηματική αποστολή από την Ελλάδα θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα, ενώ έως το τέλος του έτους επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία θα επισκεφθεί την Ελλάδα.  

Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση κι ευχαριστώ θερμά την Υψηλότητά του γι’ αυτό» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Ο κ. Khalid bin Abdulaziz Al-Falih δήλωσε:

«Πρώτα απ’ όλα είμαι ενθουσιασμένος που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Οι δύο χώρες, με σημαντική εθνική κληρονομιά και μεγάλη δύναμη στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, έχουν στενές σχέσεις για πολλές, πολλές δεκαετίες. Πάντοτε υπήρχαν καλές σχέσεις σε διαπροσωπικό και πολιτικό επίπεδο, τώρα όμως η σχέση αυτή αναβαθμίζεται στο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. 

Σήμερα υπάρχει η δυναμική για να προχωρήσει η διμερής οικονομική συνεργασία, σε τέτοιο σημείο που να μην έχει ιστορικό προηγούμενο, καθώς από τη μία υπάρχει η θέληση των ηγετών των δύο χωρών, και από την άλλη οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στη Σαουδική Αραβία με το «Όραμα 2030». Αυτό μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε το διμερές εμπόριο και τις επενδυτικές ροές προς τις δύο χώρες, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Η Εξοχότητά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδης, συνέβαλε από κάθε πλευρά ώστε να είναι η επίσκεψή μας εξαιρετικά παραγωγική. Ξεκινήσαμε χθες βράδυ με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece για την διευκόλυνση των επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα. Σήμερα το απόγευμα θα υπογραφεί η συμφωνία ίδρυσης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Συνομοσπονδίας των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τώρα είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση εδώ στο υπουργείο και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Γεωργιάδη στο γεύμα.

   Η δυναμική είναι πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι θα δείτε πολλές επενδύσεις και στις δύο χώρες, όπως και συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών σε επιχειρηματικά σχέδια σε άλλες χώρες, καθώς η δυναμική του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα, μπορεί να προσδώσει αξία και σε φίλους και εταίρους μας στην παγκόσμια κοινότητα». 


 

Σχετικα αρθρα

Marie-Caroline Laurent – H γυναίκα που κρατά το τιμόνι της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας

admin

Toυρισμός – Εφικτός ο στόχος για έσοδα 9 δισ. ευρώ το 2021

admin

Κικίλιας – Στόχος μας να κάνουμε τη χώρα 12μηνο τουριστικό προορισμό

admin

Σκρέκας: Δεν συμφέρει πλέον να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες

admin

Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με έως και 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

admin

Τουρισμός – Στα 6,6 δισ. ευρώ οι εισπράξεις του 8μηνου του 2021 – Στο 50% του 2019

admin

Το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου και η Google ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

admin

ΟΑΕΔ-Amazon Web Services: Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης για το πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

admin

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπες με τον λιμό οι ευάλωτες χώρες

admin

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ 2022

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένες οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές το 2020

admin