Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

Ραγδαίες ανακατατάξεις στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά αναμένονται το χειμώνα που διανύουμε μετά την εξαγορά της Forthnet και της Wind απο την United αλλά και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Vodafone.

Είναι προφανές ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μείνουν τελικά στην ελληνική αγορά δύο μεγάλοι παίκτες.

H συνένωση των δυνάμεων, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2022, θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της χώρας, δεδομένου ότι το νέο σχήμα ξεκινά με συνολικές πωλήσεις της τάξεως άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι πρώτες ισορροπίες που αναμένεται να ανατραπούν είναι αυτές που αφορούν στη σταθερή τηλεφωνία και τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, αφού η συνδρομητική βάση της νέας εταιρείας θα είναι κατά πολύ ενισχυμένη.

Εν τω μεταξύ το δρόμο της συρρίκνωσης συνεχίζει να ακολουθεί με αμείωτο ρυθμό η Vodafone στην Ελλάδα. Παραμένει άγνωστο εάν αυτό γίνεται ηθελημένα και σχεδιασμένα με σκοπό την τελική αποχώρηση της εταιρείας από τη χώρα ή αν απλά πρόκειται για αποτυχημένοι στρατηγική της διοίκησης.

Τα δύο νέα επεισόδια στο παραπάνω θρίλερ έχουν να κάνουν αφενός μεν με την αποχή της εταιρίας από τον διαγωνισμό για το Ultra fast broadband και αφετέρου με την ουσιαστική αναστολή της Vodafone TV καθώς έχασε μεγάλο μέρος του περιεχομένου της. 

Πιο συγκεκριμένα η Vodafone έμεινε για μία ακόμη φορά στα λόγια όσο αφορά στις νέες επενδύσεις καθώς δεν κατέθεσε προσφορά για το Ultrafast broadband το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα του κλάδου στην Ευρώπη καθώς έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση.

Προσφορές κατέθεσαν μονο ο ΟΤΕ και η Grid Telecom σε κοινοπραξία με την Tέρνα Ενεργειακή. Ο όμιλος ΟΤΕ και η κοινοπραξία Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) – Τέρνα Ενεργειακή έμειναν όπως φαίνεται οι δύο διεκδικητές του mega ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband, για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται μέχρι σήμερα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό το ποιες περιοχές από τις επτά που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό θα αναλάβει ο κάθε ανάδοχος. Οι ανάδοχοι αναμένεται να αναδειχθούν περί τα τέλη του έτους.

Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit».

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου ήταν:

• Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία

• Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών

• Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία

• Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων

•Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίoς Ανώνυμη Εταιρεία – ΜΕΤΚΑ EGN LTD

• ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών

• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία

• Ένωση Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Α.Ε. – Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Οι περιοχές και η εκτιμώμενη συνολική επένδυση (δημόσια και ιδιωτική) ανά τμήμα είναι οι εξής:

1: Π.Ε. Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας 105,155,747 ευρώ.

2: Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας 106,694,417 ευρώ.

3: Π.Ε. Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων 99,255,768 ευρώ.

4: Π.Ε. Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου 95,118,381 ευρω.

5: Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας 104,905,604 ευρώ.

6: Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Πειραιώς, Νήσων 96,828,854 ευρω.

7: Π.Ε. Βοιωτίας Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου 92,961,365 ευρώ.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης έχει οριστεί σε 26 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της. Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνταν να υποβάλλουν ενιαία προσφορά για το σύνολο των επτά γεωγραφικών ζωνών του έργου δηλώνοντας τον μέγιστο αριθμό ζωνών που προτίθενται να αναλάβουν. Σε καθένα μπορούν να ανατεθούν κατ’ ανώτατο 3 γεωγραφικές ζώνες.

Vodafone TV

Την ώρα που οι τηλεοπτικές πλατφόρμες βρίσκονται σε άνοδο λόγω της πανδημίας, η Vodafone TV απώλεσε ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της: τα κανάλια της Novasports.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τις 15 Οκτωβρίου τα κανάλια Novasports δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στο Vodafone TV.

Ήδη οι τηλεθεατές ενημερώθηκαν από τον ιστότοπό της Vodafone TV πως από τις 15 Οκτωβρίου τα κανάλια Novasports στη Vodafone TV δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα λόγω της λήξης της σχετικής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από τις 15/10/2021 τα κανάλια Novasports δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στο πακέτο Vodafone TV Sports kids της υπηρεσίας Vodafone TV, είτε ως πρόσθετη υπηρεσία στο πρόγραμμα Vodafone Home Triple Play είτε ως ξεχωριστή υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης για τους συνδρομητές Vodafone Home Double Play, λόγω της λήξης της σχετικής συμφωνίας με τον πάροχο περιεχομένου.

Oι συνδρομητές που επηρεάζονται έχουν, ανάλογα με το ενεργό τους πρόγραμμα, το δικαίωμα καταγγελίας αζημίως (εξαιρούνται τυχόν επιδοτήσεις) εντός δύο μηνών από τις 15/10/2021».

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τα δύο μέρη να μην συμφωνούν στο νέο τίμημα με στόχο τη συνέχιση της συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε αρχίσει το 2017.

Η τιμή της μετοχής της Vodafone στο Λονδίνο (LSE: VOD) είχε μια αρκετά δύσκολη χρονιά. Παρά τα αποτελέσματα της πανδημίας που είναι σε μεγάλο βαθμό einai άσχετα με τις δραστηριότητες της, ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας συνεχίζει να βλέπει τις μετοχές του να υποφέρουν. Η τιμή της μετοχής της Vodafone έχει μειωθεί σχεδόν κατά 20% από τον Μάιο.

Φαίνεται ότι πολλοί επενδυτές ανησυχούν για το αυξανόμενο χρέος της εταιρείας καθώς αναπτύσσει υποδομές 5G. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει ακόμη ότι το μέρισμα θα μπορούσε να μειωθεί ξανά ή ακόμη και να ακυρωθεί στο μέλλον. 

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

O καγκελάριος Σολτς και το σκάνδαλο Cum-Ex

admin

O καγκελάριος Σολτς και το σκάνδαλο Cum-Ex

admin

Γερμανία: Παραπάνω του στόχου η αποθήκευση φυσικού αερίου

admin

Ανάρπαστα τα τουρκικά Bayraktar- Παραγγελίες μπροστά για τρία χρόνια

admin

Bitcoin: Πάνω από τα 25.000 δολάρια για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες

admin

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ

admin

Ουγγαρία: Ξεκίνησαν οι επιπλέον ροές φυσικού αερίου από την Gazprom

admin

Saudi Aramco: Άλμα 90% στα κέρδη του β’ τριμήνου

admin

Power Pass και Fuel Pass 2: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

admin

Γερμανία: «Πολύ πιο φιλόδοξοι» οι στόχοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό

admin

Έρχεται το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας – Τι αλλάζει από τις 20 Αυγούστου στα δημοσιονομικά

admin

Deutsche Bank: Πέθανε ο πρώην CEO, Ανσύ Τζέιν

admin