Image default
Ευρώπη

Το ηλικιακό χάσμα των γερμανικών εκλογών

Η Γερμανία οδεύει στις κάλπες την Κυριακή (26 Σεπτεμβρίου) με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ πολλοί έφηβοι κάτω των 18 ετών δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι που δεν τους επιτράπηκε να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές που θεωρούν κομβικές.

Περίπου το 60% των Γερμανών ψηφοφόρων είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, γεγονός που επηρεάζει τις προτεραιότητες των γερμανικών πολιτικών κομμάτων. Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 22 Ιουλίου στο Βερολίνο ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ψηφοφόρων είχε επηρεάσει τις πολιτικές της κατά τη διάρκεια της 16χρονης θητείας της.

Το 59% των ψηφοφόρων ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν αντίθετο με το «υπερβολικό» ενδιαφέρον των νεότερων γενεών για την προστασία του κλίματος, σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής ΜΚΟ, NABU. «Το αποτέλεσμα πραγματικά μας τρόμαξε», δήλωσε ο πρόεδρος της NABU, Jörg Krüger.

«Η δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της δεκαετίας ή ακόμη και αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Franz Müntefering, ο 81χρονος επικεφαλής της ένωσης ηλικιωμένων πολιτών της Γερμανίας, BAGSO. «Όλες οι γενιές πρέπει να παίξουν το ρόλο τους», υποστήριξε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης τον Αύγουστο. Είναι μια άποψη που ελάχιστα αντικατοπτρίζεται στην καταγεγραμμένη εκλογική συμπεριφορά των ηλικιωμένων.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είχαν διαφοροποιηθεί σταθερά από τους νεότερους ψηφοφόρους στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 καθώς και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019.

Το 2017, οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών έδειξαν σημαντικά μικρότερη τάση να ψηφίσουν τους Πράσινους, ενώ το μερίδιο όσων ψήφισαν για τους εν ενεργεία συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες αυξανόταν ανάλογα με την ηλικία. Στις εκλογές της ΕΕ του 2019, οι ψηφοφόροι ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν για τους Πράσινους τρεις φορές περισσότερο από ό,τι για τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση CDU/CSU.

Συνολικά, τα στοιχεία της έκθεσης έδειξαν ότι η ηλικία συσχετίζεται θετικά με την τάση να ψηφίζουν συντηρητικά, ενώ η ηλικιακή ομάδα 70 ετών και άνω κατέγραφε τις μισές πιθανότητες να ψηφίσει υπέρ των Πρασίνων από τον εθνικό μέσο όρο στις εκλογές του 2017.

Η οργάνωση BASGO του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Müntefering, η οποία έχει μεγάλη επιρροή λόγω του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων που εκπροσωπεί, έχει δημόσια εκφράσει τι περιμένει από τους πολιτικούς σε ένα κείμενο θέσεων. Βασικές προτεραιότητες που ξεχώρισαν ήταν το συνταγματικό δικαίωμα να μην υφίστανται διακρίσεις λόγω ηλικίας, πιο συντονισμένα βήματα για την καταπολέμηση της φτώχειας στα γηρατειά και η περαιτέρω πολιτική υποστήριξη για μακροχρόνια ασφάλιση περίθαλψης.

Το κίνημα για ψήφο κάτω των 18 ετών

Στη Γερμανία, η ηλικία ψήφου είναι τα 18, γεγονός που εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους νέους ενήλικες. Στις 17 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν «εικονικές εκλογές» για τις ηλικίες κάτω των 18. Το «πείραμα» προσέλκυσε τις ψήφους περισσότερων από 220.000 νέων και έδειξε ότι οι Πράσινοι υπερέβησαν κατά πολύ το 15-17% των ψήφων που εκτιμάται να λάβει το κόμμα στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Το μέλλον ψηφίζει τους Πράσινους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ. Οι εικονικές εκλογές για τους νέους έδωσαν στους Πράσινους το 21% των ψήφων και ο υψηλός βαθμός ενδιαφέροντος που προκάλεσαν ενίσχυσε την επιχειρηματολογία για μείωση της ηλικίας ψήφου, λένε οι διοργανωτές. «Η ανταπόκριση των νέων είναι επίσης ένα σαφές σημάδι ότι πρέπει να μειωθούν τα όρια ηλικίας ψήφου στη Γερμανία», δήλωσε η Anne Lütkes, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ταμείου για τα Παιδιά.

Σχετικα αρθρα

Κ. Μητσοτάκης: Θα παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

admin

Το Brexit διατάραξε το εμπορικό ισοζύγιο Μεγ. Βρετανίας-Ε.Ε. σύμφωνα με μια νέα μελέτη

admin

Οι ΗΠΑ καλούν το Μαυροβούνιο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ

admin

Αυξάνονται τα θύματα του «υβριδικού πολέμου»

admin

Δεκαπέντε κυβερνήσεις της Ε.Ε. κατά της European Super League

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της Επιτροπής

admin

Πόση δημοκρατία αντέχει η Κεντρική Ευρώπη;

admin

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα δώσει την «καυτή πατάτα» της ενέργειας στους υπουργούς

admin

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός- Η ατζέντα των συζητήσεων

admin

Σ. Μισέλ: Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την ενεργειακή κρίση

admin

Στο τραπέζι το ζήτημα της Πολωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης

admin

Ο Σωτ. Τσιόδρας επιστρέφει καθώς ο κορονοϊός δείχνει ξανά τα δόντια του

admin