Image default
Επιχειρήσεις

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πόσα θα δαπανήσουν για την τεχνολογία το 2021

Σε ρυθμούς ψηφιακού fast forward έχει θέσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, η πανδημική κρίση. Παρά την οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, οι επενδυτικές δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τεχνολογία το 2021 αυξάνονται και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς έναντι του παρελθόντος.

Για το 2021, το ύψος των σχετικών δαπανών θα αυξηθεί κατά 8% και θα υπερβεί το $1,3 τρισ., καθώς η ψηφιοποίηση έχει αποδειχθεί μονόδρομος, ειδικά για τις μικρομεσαίες εταιρείες ανά τον κόσμο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Analysys Mason, το 2020 οι ΜμΕ επένδυσαν κεφάλαια της τάξης του $1,2 τρισ. στο ΙΤ.

Οι δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τεχνολογία θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και το 2022, ξεπερνώντας το $1,4 τρισ., ενώ το momentum θα παραμείνει ανοδικό και τα επόμενα χρόνια: για το 2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο θα επενδύσουν στο ΙΤ περί το $1,5 τρισ., ποσό που θα αυξηθεί στο $1,6 τρισ. το 2024.

Ο ρυθμός αύξησης των σχετικών επενδύσεων από το 2022, αναμένεται να κινηθεί σε πιο χαμηλά ποσοστά, αντίστοιχα με αυτά της προ COVID 19 εποχής. Ποσοστιαία οι σχετικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 6,6% μεταξύ 2021 και 2022, κατά 6,4% το 2023 και κατά 6,9% το 2024, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Analysis Mason.

Έμφαση στο cloud

Το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους στην κάλυψη βασικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών ΙΤ.

Οι δαπάνες για εφαρμογές cloud θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο το 2021, όσο και το 2022, καθώς οι επιχειρήσεις μετακινούνται από λογισμικό onpremises σε εναλλακτικές λύσεις cloud. Οι πρωτοβουλίες μετάβασης στο cloud, που τέθηκαν σε αναστολή το 2020, έχουν ήδη ξεκινήσει εν νέου εντός του τρέχοντος έτους και θα εξακολουθήσουν να έχουν περίοπτη θέση στην επενδυτική ατζέντα των ΜμΕ και το 2022. Έτσι, οι σχετικές δαπάνες για cloud αναμένεται να αυξηθούν κατά 18% φέτος και κατά 19% το 2022.

Στο μεταξύ, τα εργαλεία συνεργασίας (Collaboration tools) θα είναι το θεμέλιο της ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι’ αυτό αναμένεται αύξηση των σχετικών επενδύσεων το 2021 κατά 15% και κατά 16% το 2022.

Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την κυβερνοασφάλεια, καθώς η απομακρυσμένη εργασία συνεχίζει να αποτελεί τον εργασιακό κανόνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σχετικές δαπάνες θα τρέξουν με ρυθμό ανάπτυξης 10% φέτος και 9% το 2022.

Οι επενδύσεις σε συσκευές και περιφερειακά θα αυξηθούν επίσης, αλλά σαφώς με πιο ήπιους ρυθμούς, καθώς οι επιχειρήσεις ξεκινούν αναβαθμίσεις συσκευών, που τέθηκαν σε αναστολή το 2020. Η ζήτηση θα μετατοπιστεί – σε μεγάλο βαθμό – σε φορητούς υπολογιστές, καθώς η κινητικότητα γίνεται προτεραιότητα. Οι δαπάνες για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα διευρυνθούν κατά 6% το 2021 και κατά μόλις 2% το 2022.

Διαβάστε ακόμη:

H κρίση της Evergrande είναι το stress test που κανείς δεν ήθελε

ΟΑΚΑ: Έως το τέλος του έτους οι οικονομικές μελέτες για το project ανάπλασης των 43 εκατ. (pics)

Εστίαση: Απεργία σε όλο τον κλάδο προκήρυξε για την Παρασκευή η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό

Σχετικα αρθρα

Χριστούγεννα 2021: Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα – Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο

admin

SoftOne: Μία μετοχική – επενδυτική «dream team» με στόχο την εξωστρέφεια (pics)

admin

Κορκίδης: Τα επτά σημεία που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις σχετικά με τη φορολογική λειτουργία τους

admin

H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλάζει: Νέοι σταθμοί και portal – Ο ρόλος της Space Hellas

admin

Εθελούσια έξοδος στην Αυγή ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Καζίνο Λουτράκι: Τον Ιανουάριο η αίτηση εξυγίανσης

admin

Bασικοί άξονες επενδύσεων που θα ενισχυθούν από το αναμενόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ανταγωνιστικότητα 2021-2027”

admin

Πώς έκλεισε το deal ΤΧΣ με ΤΜΕΔΕ-Ellington για Αττικής

admin

Sitel Greece: Η «χρυσή» νίκη του ελληνικού MAXhub στο Λονδίνο

admin

Στάσσης: Η ΔΕΗ ήταν και θα είναι στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας

admin

Έρευνα: 8 στους 10 επιχειρηματίες αναμένουν αύξηση τζίρου τον επόμενο χρόνο

admin

Viohalco: Στο 27,43% το ποσοστό του Ν. Στασινόπουλου

admin