Image default
Επιχειρήσεις

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η τιμή στο ρεύμα θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα

Για το μείζον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την τιμή του φυσικού αερίου που έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο ενημερωτικής συζήτησης με αναλυτές.

Παρομοίασε τη συγκυρία με «τέλεια καταιγίδα»: από τη μια οι πιέσεις που ασκούνται από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη η χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ του καλοκαιριού, που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιχειρώντας μία αναλογική σύγκριση, η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα σημείωσε πως η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα. «Τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη».

Χαρακτήρισε, δε, βεβιασμένη εκ του αποτελέσματος την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση αφού δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.

Τι είπε για τις ΑΠΕ

Σε ειδικό σχόλιο για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα. Για τις offshore σχολίασε ότι απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη (μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα)

Επιπλέον, καθώς η στοχαστικότητα των ΑΠΕ δεν επιτρέπει συνεχή τροφοδοσία, απαιτείται αποθήκευση ενέργειας, ωστόσο ακόμα δεν είναι έτοιμη η σχετική τεχνολογία. Το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος

Κλιματική αλλαγή

Για το θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σημείωσε πως δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από τους πολιτικούς. Φαίνεται πως χωριζόμαστε σε υπέρμαχους και μη της «πράσινης» μετάβασης. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει περισσότερα (όπως ο Τίμμερμανς) και σε αυτούς που αντιδρούν στα πολλά νέα μέτρα. Αν ρωτήσεις τον οποιονδήποτε αν πιστεύει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα σου πει φυσικά ναι. Αν ωστόσο του πεις ότι αυτό έχει κόστος για τη τσέπη του, φυσικά θα αντιδράσει. Για αυτό και οι πολιτικοί λένε τη μισή αλήθεια. Η «πράσινη» μετάβαση κοστίζει, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Σε επίπεδο τιμών, αυτή τη στιγμή η μεγαβατώρα έχει φτάσει στα 72 ευρώ και πριν τον Μάρτιο δεν αναμένεται να υποχωρήσει.

Σε ερώτηση αν πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ, απάντησε πως πρόκειται για ένα δημοσιονομικό θέμα, ενώ ερωτηθείς για το αν πρέπει να μπει πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, η απάντηση ήταν αυτό ήταν καταστροφικό στη Βρετανία. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων. Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό», τόνισε. Ακόμη, ανέφερε πως η Ευρώπη είναι ακόμα εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, καθώς τα έξοδα μεταφοράς είναι πλέον μηδαμινά.

Η… αλλαγή κατηγορίας

Παράλληλα, αποκάλυψε πως ετοιμάζεται και το νέο CCGT της εταιρείας με τεχνολογία H Class. «Μόνο ένα στη Γαλλία έχει αυτή τη μοναδική τεχνολογία, με μία τουρμπίνα να παράγονται 826 MW», σημείωσε.

Στον τομέα της διαχείρισης του portfolio ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως «τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κτίζουμε σε Ελλάδα και Ιταλία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό μας. Αυτά στον υπόλοιπο πλανήτη θα πωλούνται όταν η τιμή είναι καλή. Μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε με μέτρο και ασφάλεια, προς όφελος των μετόχων μας και όχι να κτίζουμε πάρκα για να τα κρατάμε χωρίς όφελος».

Ακόμη, δήλωσε πως ο Όμιλος δεν ενδιαφέρεται να διπλασιάσει το ανεκτέλεστο από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αντίθετα ενδιαφέρεται να αναληφθούν έργα που μπορούν να έλθουν εις πέρας με επιτυχία, όπως τα έργα Energy From Waste (Protos). «Οι αυξήσεις στα κόστη των υλικών αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλες», σημείωσε χαρακτηριστικά. .

Τέλος, προέβλεψε πως στη μεταλλουργία αναμένεται να συνεχίζουν οι υψηλές τιμές και δήλωσε αισιόδοξος. «Θα δούμε νούμερα που θα σας αρέσουν», τόνισε στους αναλυτές.

Καταλήγοντας, δε, για τον Όμιλο σχολίασε: «Αν δεν δούμε μεγάλες ανατροπές, θα δείτε τη ΜΥΤ να αλλάζει κατηγορία».

Διαβάστε ακόμα: 

H κρίση της Evergrande είναι το stress test που κανείς δεν ήθελε 

Volkswagen: Σε ποια χώρα κατασκευάζει νέο εργοστάσιο μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα 

Στο σφυρί ξανά το Avenue και το «διαμάντι» του Γκερέκου στην Κέρκυρα

Σχετικα αρθρα

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023

admin

Noval Property: Νέο μέλος του ΔΣ ο Μιχ. Παναγής

admin

Βασιλάκης: Έρχονται νέες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2024 για την Autohellas

admin

Trastor: Αυξημένα κατά 25,2% τα EBITDA το 2023

admin

Intralot: Υπογραφή με πέντε τράπεζες για ομολογιακό δάνειο €100 εκατ.

admin

Alpha Bank: Στη διοικητική ομάδα o Ν.Β. Σαλακάς

admin

Autohellas: Στις 18 Απριλίου η ΓΣ για τη διάθεση κερδών

admin

Autohellas: Στις 18 Απριλίου η ΓΣ για διάθεση κερδών και Stock Awards

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

Eργο ψηφιακής αναβάθμισης στην Eurobank Leasing ολοκλήρωσε η SingularLogic

admin