Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη: Το κόστος παραγωγής «σκαρφαλώνει» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών

Με τον ταχύτερο ρυθμό για πάνω από δύο δεκαετίες αυξήθηκε το κόστος των επιχειρήσεων της ευρωζώνης, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στη μεταποίηση που αντιμετώπισε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα περιορίζοντας, ως εκ τούτου, την ανάπτυξη του κλάδου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της IHS Markit, ο δείκτης που μετράει το κόστος παραγωγής στην Ευρωζώνη, ανήλθε στις 70,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μέτρηση εδώ και δύο δεκαετίες. 

Επίσης, ο δείκτης PMI για την παραγωγή στη μεταποίηση της ευρωζώνης σημείωσε χαμηλό 8 μηνών και έφτασε στις 55,6 μονάδες, από 59 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης PMI του Σεπτεμβρίου «αναδεικνύει έναν ανεπιθύμητο συνδυασμό απότομα βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και απότομης αύξησης των τιμών», σχολίασε ο Chris Williamson της IHS Markit.

Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο από τις καθυστερήσεις στην προσφορά, τις ελλείψεις και τις υψηλότερες τιμές για τις εισροές, πρόσθεσε. «Οι επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης αλλά και τώρα στον τομέα των υπηρεσιών, περιορίζονται με αποτέλεσμα να χάνουν συχνά πωλήσεις και πελάτες», συνέχισε.

Οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών, ένα βασικό μέτρο των καθυστερήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα της μεταποίησης, επιμηκύνθηκαν με αυξημένο ρυθμό αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας ό, τι είχε σημειωθεί πριν από την πανδημία.

«Η έρευνα έδειξε μια συνεχιζόμενη αναστολή της ανάπτυξης από τον μεταποιητικό τομέα, ο οποίος φέρει το μεγαλύτερο βάρος της έλλειψης προσφοράς και του αυξανόμενου κόστους», δήλωσε από την πλευρά του ο Phil Smith της IHS Markit.

Ο δείκτης IHS PMI για την δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στην ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλό τετραμήνου φτάνοντας στις 56,3 μονάδες, από 59,0 μονάδες τον Αύγουστο.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνθηκε μετά από την αρχική «έκρηξη» όταν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου της φιλοξενίας άνοιξε ξανά το καλοκαίρι.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών φτάνοντας στις 56,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 59 τον προηγούμενο μήνα.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν πολύ κάτω από τις 58,5 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Reuters, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από το 50, το όριο δηλαδή που δείχνει ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ανέφεραν βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Εντός της ευρωζώνης, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα απότομα στη Γερμανία, με τον πιο αργό ρυθμό από τον Φεβρουάριο, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Η ανάπτυξη μετριάστηκε επίσης στη Γαλλία, υποχωρώντας περαιτέρω από την κορύφωση του Ιουνίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Σχετικα αρθρα

ΚΚΕ για αύξηση κατώτατου μισθού: Συγκάλυψη στην πραγματική ληστεία σε βάρος του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος

admin

ΕΒΕΑ – κατώτατος: Αναγκαία η αύξηση, απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

admin

ΗΠΑ: Σε σύμπνοια με τις προβλέψεις ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Αεροδρόμια: «Απογειώθηκε» 15,7% η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

admin

«Τουρισμός για όλους»: Παράταση για τα voucher – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

admin

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin