Image default
Οικονομία

Μπροστά σε περικοπές δαπανών πάνω από 100 χώρες

Πάνω από 100 χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία την ώρα που η πανδημία του Covid-19 έχει ανεβάσει ήδη υψηλά τα επίπεδα χρέους.

Αυτό αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με την οποία, 35 έως 40 χώρες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους- αν και ο αριθμός αυτός είναι μια «χονδροειδής εκτίμηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορους δείκτες για να προσδιορίσουν τις χώρες που θεωρούνται ευάλωτες λόγω της αύξησης του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, του λόγου χρέους προς εξαγωγές, καθώς και των χωρών που χαρακτηρίζονται ως φορολογικά ευάλωτες από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η πιστοληπτική ικανότητα και η πορεία ανάπτυξης της χώρας συγκρίθηκαν με το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Τα μη βιώσιμα αυξανόμενα επίπεδα χρέους έχουν αυξήσει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος και εκείνων του παγκόσμιου νότου, δήλωσαν οι ερευνητές. «Καταρτίσαμε έναν κατάλογο χωρών που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές λόγω χρέους με διάφορα κριτήρια και εκτιμάται ότι περίπου 100 χώρες θα πρέπει να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε αυτήν την περίοδο, παρόλο που η πλειοψηφία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το τρίτο ή τέταρτο κύμα της πανδημία», αναφέρεται στην έκθεση.

«Επιπλέον, η δυνατότητα ακύρωσης αυτού του χρέους είναι περίπλοκη επειδή πολλές από αυτές τις χώρες έχουν αναλάβει δάνεια υπό μη ευνοϊκούς όρους από ιδιώτες δανειστές. Οι τάσεις στη [Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη [του ΟΗΕ] ήταν εντελώς ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ακόμη και πριν από τον Covid-19. Τώρα υπάρχει μια πλήρης κρίση», προσθέτουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα περιλαμβάνουν την Τυνησία, η οποία βίωσε πολιτικές αναταραχές, καθώς και τη Ζάμπια και τη Γκάνα.

Η Ζάμπια ήταν η πρώτη αφρικανική κομητεία που αθέτησε την πληρωμή του χρέους πέρυσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα πρέπει να διαθέσει το 44% των ετήσιων κρατικών εσόδων της στους πιστωτές. Η Γκάνα ξοδεύει περίπου το 37% του εθνικού της προϋπολογισμού για πληρωμές τόκων χρέους.

Το 2019, το κόστος εξυπηρέτησης εξωτερικών χρεών σε 64 χώρες υπερέβη αυτό που δαπάνησαν για υγειονομική περίθαλψη.

Το Καμερούν δαπάνησε το 23,8% του προϋπολογισμού του για πληρωμές χρέους, έναντι 3,9% των εσόδων της χώρας που δαπανήθηκαν για την υγεία.

– - The Guardian

Σχετικα αρθρα

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin