Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

Η Federal Reserve ειπε ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να αντιστρέφει τα προγράμματα τόνωσης της πανδημίας τον Νοέμβριο και θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος εν μέσω κινδύνων του πληθωρισμού.

Η επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της Fed, στο τέλος μιας διήμερης συγκέντρωσης, ανέφερε στη δήλωσή της μετά τη συνάντηση την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά 120 δισεκατομμύρια δολάρια, αμέσως μετά την επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή της, τον Νοέμβριο.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι οι αξιωματούχοι δεν είχαν λάβει επίσημη απόφαση για το πόσο γρήγορα θα μειώσουν τις αγορές, αλλά οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι μια σταδιακή διαδικασία «που ολοκληρώνεται γύρω στα μέσα του επόμενου έτους είναι πιθανόν να είναι κατάλληλη».

Οι κυριότεροι δείκτες των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας μετά τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να προσθέτει έως και 520,58 μονάδες στο αποκορύφωμά του. Ο δείκτης blue-chip αυξήθηκε κατά 338,48 μονάδες, ή 1%, στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολογιακού τίτλου αυξήθηκε στο 1,332%, από 1,323% την Τρίτη.

Οι νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed έδειξαν ότι οι μισοί από 18 αξιωματούχους αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2022. Τον Ιούνιο, μόλις επτά αξιωματούχοι ανέμεναν ότι, με τους περισσότερους να ανυπομονούν να αυξήσουν τα επιτόκια το 2023.

Οι προβλέψεις έδειξαν ότι αρκετοί αξιωματούχοι ανέμεναν κάπως υψηλότερο πληθωρισμό το επόμενο έτος από ό, τι τον Ιούνιο και σχεδόν όλοι είχαν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2023.

«Έφυγα νομίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανησυχούν περισσότερο για αυξημένους κινδύνους πληθωρισμού και βλέπουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να είναι λίγο πιο επίμονος», δήλωσε ο Tiffany Wilding, οικονομολόγος στην Pacific Investment Management Co. «Είδατε μια πολύ συνεπή άποψη σε όλη την επιτροπή ότι, «Πρέπει πραγματικά να διαχειριστούμε τον κίνδυνο πληθωρισμού και επομένως ίσως χρειαστεί να ανεβούμε νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και σχεδόν 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές δαπάνες που εγκρίθηκαν από τον Δεκέμβριο οδήγησαν σε ανάκαμψη όπως καμία στην πρόσφατη ιστορια. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε φέτος, με τις λεγόμενες βασικές τιμές που εξαιρούν τις ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας να αυξάνονται 3,6% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, χρησιμοποιώντας τον προτιμώμενο δείκτη της Fed. Τα κέρδη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τις ελλείψεις και την ανάκαμψη των ταξιδιών που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας.

Μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που σχετίζεται με την πιο μεταδοτική παραλλαγή Delta έχει θολώσει περαιτέρω τις προοπτικές τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας δυνητικά τις προκλήσεις της βραδύτερης ανάπτυξης και του υψηλότερου πληθωρισμού.

Η Fed μείωσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς της στο μηδέν όταν η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο του 2020 και αγοράζει τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στο Δημόσιο Ταμείο και 40 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε στεγαστικά ομόλογα από τον Ιούνιο του 2020 για να παρέχει πρόσθετο ερέθισμα.

Για να ολοκληρώσουν αυτές τις αγορές έως τα μέσα του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να μειώσουν αυτές τις συμμετοχές κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, αντίστοιχα, εάν ξεκινήσουν τη διαδικασία τον επόμενο μήνα. Αυτό θα ήταν κάπως γρηγορότερο χρονοδιάγραμμα – περίπου οκτώ μήνες – από ό, τι κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εμπειρίας που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2013 και διήρκεσε πάνω από 10 μήνες το 2014.

«Νομίζω ότι αυτό θα είναι μικρότερο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Πάουελ. «Η οικονομία είναι πολύ πιο μακριά από ό, τι ήταν 2013».

Οι αξιωματούχοι της Fed προέβησαν σε ένα τριμερές τεστ για την αύξηση των επιτοκίων πριν από ένα χρόνο, το οποίο θα απαιτούσε τον πληθωρισμό να φτάσει το 2% και να είναι σε θέση να το ξεπεράσει, ενώ η αγορά εργασίας επιστρέφει σε επίπεδα συμβατά με τη μέγιστη απασχόληση.

Τον Δεκέμβριο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αγοράσουν ομόλογα με τον τρέχοντα ρυθμό έως ότου η οικονομία σημειώσει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» προς τους στόχους τους να αντιστρέψουν το έλλειμμα περίπου 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από την έναρξη της πανδημίας και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2% τους. στόχος με την πάροδο του χρόνου. Το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Fed διπλασιάστηκε στα 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο κ. Πάουελ είχε ήδη δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι πίστευαν ότι είχαν εκπληρώσει τη δοκιμή προόδου για τον πληθωρισμό για μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, αφήνοντας το έλλειμμα απασχόλησης ως το υπόλοιπο εμπόδιο. Η οικονομία πρόσθεσε περίπου 4,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας φέτος έως τον Αύγουστο – κλείνοντας όχι το ήμισυ του ελλείμματος που υπήρχε τον Δεκέμβριο – και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,2% τον Αύγουστο από 6,7% τον Δεκέμβριο. Οι υπάλληλοι θα δουν μια ακόμη μηνιαία έκθεση απασχόλησης πριν από την επόμενη συνάντησή τους.

Για τον στόχο της αγοράς εργασίας, “υποθέτω ότι η δική μου άποψη θα ήταν ότι η δοκιμή … δεν έχει ολοκληρωθεί”, είπε ο κ. Πάουελ, ενισχύοντας την προοπτική ότι ένα κώνιο πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Ένα άγριο χαρτί είναι εάν το Κογκρέσο θα έχει επιλύσει μια αντιπαράθεση σχετικά με την αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού μέχρι τότε. Ο κ. Πάουελ, μιλώντας ευρύτερα, είπε ότι ένα κωνικό θα ήταν εφικτό τον Νοέμβριο εάν «η συνολική κατάσταση είναι κατάλληλη για αυτό».

Σχετικα αρθρα

Geo Saison – 10 λόγοι που η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός φθινοπωρινών διακοπών

admin

Brown Hotels – Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

admin

22η Prodexpo: Οι σημερινοί 30άρηδες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Παρατάσεις στις αιτήσεις για επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και Γυμναστηρίων

admin

Μέτρα επιτάχυνσης στην έκδοση των συντάξεων

admin

Επανεκκίνηση τουρισμού – Νέοι πόροι 57,2 εκατ. ευρώ

admin

Ψηφιακά νομίσματα: Το μεγάλο αίνιγμα για τις ΗΠΑ

admin

Νέα θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα από την Swixx BioPharma SA

admin

Γαλάτσι: Συνάντηση του δήμαρχου με ιδιοκτήτες καταστημάτων, ενόψει των έργων του μετρό

admin

ΕΔΕΥ: Βάσιμες ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

admin

Ikea: «Πειραματίζεται» με ένα από τα μικρότερα κατάστημά της στο κέντρο του Λονδίνου

admin