Image default
Οικονομία

Από το «φλογερό» ποτό της Κίνας στη φυλακή για δωροδοκία

Ένας από τους μεγαλύτερους βαρόνους της βιομηχανίας του αλκοόλ στον κόσμο, ο οποίος απογείωσε το αγαπημένο δυνατό ποτό του Μάο Τσετούνγκ καταφέρνοντας να ξεπεράσει την αξία της Coca-Cola, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Κίνα.

Πρόκειται για τον Γιουάν Ρενγκούο, πρώην πρόεδρο του κορυφαίου ομίλου παραγωγής ποτών KWeichow Moutai, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δωροδοκία, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο την Πέμπτη.

Ο Γιουάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, στερήθηκε ισόβια τα πολιτικά του δικαιώματα και κατασχέθηκε όλη του η προσωπική περιουσία, σύμφωνα με τη δημόσια ετυμηγορία που εκδόθηκε από το Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Γκουιγιάνγκ στην επαρχία Γκουίζου της Νοτιοδυτικής Κίνας.

Η πτώση του επιχειρηματία που είναι πίσω από το ποτό baijiu, αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της αδυσώπητης καταστολής του Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς, σχολιάζουν οι Finanvial Times, προσθέτοντας ότι η καταδίκη υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές επιχειρηματικές ελίτ καθώς ο Σι ενορχηστρώνει μια αναμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας.

Ο Γιουάν αποχώρησε από την εταιρεία το 2018 μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία. Συνελήφθη τον επόμενο χρόνο και την Πέμπτη καταδικάστηκε για την κατηγιρία της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιουάν, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για χρόνια, αποδεχόμενος δωροδοκίες άνω των 17,5 εκατ. δολαρίων  μέσω παράνομων συμφωνιών διανομής.

Διαπιστώθηκε ότι ο Γιουάν παραβίασε σοβαρά την πολιτική πειθαρχία και χρησιμοποίησε τη θέση και τη δύναμή του στοον όμιλο ως εργαλεία για την αναζήτηση πολιτικού και οικονομικού κέρδους, ανέφερε κρατική δήλωση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2019.

Στη συνέχεια, ο Γιουάν αποβλήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CPC) και απολύθηκε από τα δημόσια αξιώματα για σοβαρές παραβιάσεις των πειθαρχικών κανόνων του Κόμματος και της κινεζικής νομοθεσίας.

Το ενδιάμεσο λαϊκό δικαστήριο του Γκουιγιάνγκ δήλωσε ότι οι καρποί των δωροδοκιών του Γιουάν, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας, θα ανακτηθούν και θα παραδοθούν στο κράτος.

Οι μετοχές του ομίλου Moutai έκλεισαν στα 1,635 γιουάν την Πέμπτη, με την εταιρεία να εκτιμάται στα 2,1 τρισεκατομμύρια γιουάν.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 11,68 % σε ετήσια βάση στα 49,087 δισ. γιουάν το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,08% σε ετήσια βάση στα 24,654 δισεκατομμύρια γιουάν, που ισοδυναμούν με ημερήσια κέρδη 270 εκατομμυρίων γιουάν και αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της βιομηχανίας ποτών στην Κίνα.

Σχετικα αρθρα

Marie-Caroline Laurent – H γυναίκα που κρατά το τιμόνι της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας

admin

Toυρισμός – Εφικτός ο στόχος για έσοδα 9 δισ. ευρώ το 2021

admin

Κικίλιας – Στόχος μας να κάνουμε τη χώρα 12μηνο τουριστικό προορισμό

admin

Σκρέκας: Δεν συμφέρει πλέον να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες

admin

Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με έως και 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

admin

Τουρισμός – Στα 6,6 δισ. ευρώ οι εισπράξεις του 8μηνου του 2021 – Στο 50% του 2019

admin

Το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου και η Google ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

admin

ΟΑΕΔ-Amazon Web Services: Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης για το πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

admin

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπες με τον λιμό οι ευάλωτες χώρες

admin

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ 2022

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένες οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές το 2020

admin