Image default
Ευρώπη

Μια προεκλογική «Παρασκευή για το μέλλον»

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η γνωστή νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία ήταν παρούσα στο Βερολίνο την ώρα που χιλιάδες παιδιά διαδήλωναν για το περιβάλλον, εκεί όπως και σε πολλές άλλες γωνιές του πλανήτη, καθώς οι «Παρασκευές για το Μέλλον» δείχνουν να αποκτούν ξανά τη δυναμική που είχαν προ πανδημίας.

Το ζήτημα της κλιματικής καταστροφής συζητήθηκε μεν αρκετά στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία, αλλά είναι αμφίβολο αν οι ψηφοφόροι πήραν επαρκείς και κατανοητές απαντήσεις για το πώς ακριβώς επιδιώκει το κάθε κόμμα να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, που το περασμένο καλοκαίρι έδειξε κάποιες φονικές του επιπτώσεις και στη Γερμανία. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που ακόμα και τρεις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές πολλοί ψηφοφόροι δεν είχαν αποφασίσει για την προτίμηση τους και αρκετοί συνέχιζαν να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν έχει νοήμα η συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μεγάλη. Ισως αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά λίγο κάτω από τα 18, αισθάνονται θυμωμένα για το γεγονός ότι σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Κάτι που θα ήθελε σίγουρα η επικεφαλής των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία και συμμετείχε στην ανάλογη συγκέντρωση στην Κολωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στις νεώτερες ηλικίες οι Πράσινοι κερδίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο τους.

Η Τούνμπεργκ ζήτησε από όσους έχουν δικαίωμα ψήφου να μην το χαρίσουν, αν και όπως είπε η ψήφος δεν αρκεί και οι πορείες στους δρόμους και η πίεση προς την πολιτική θα πρέπει να συνεχιστούν. Διευκρίνισε πάντως ότι κανένα από τα κόμματα δεν έχει ένα πρόγραμμα που να ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα των «Fridays for Future».

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Λουίζα Νόιμπαουερ, που θεωρείται η επικεφαλής του κινήματος στη Γερμανία και επέμεινε ότι «η πίεση από το δρόμο» πρέπει να συνεχιστεί, όσο τα κόμματα δεν παίρνουν σοβαρά το κλιματικό πρόβλημα.

Σχετικα αρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Το γαλλικό ΥΠΑΜ επιβεβαιώνει ότι η ΑΟΖ είναι εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας

admin

Μπορεί να παριστάνει οτι δεν βλέπει τι γίνεται στα σύνορα της Κροατίας η Ε.Ε.;

admin

Ο Τίμερμανς ενθαρρύνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Βουλγαρία

admin

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

admin

Οι χώρες της Ε.Ε. απορρίπτουν την αυστηρή προθεσμία για τις DSA και DMA

admin

Συνεχίζει στα ηνία του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

admin

Βυθίστηκε το πλοίο με το τοξικό φορτίο στη Βουλγαρία

admin

Η Σερβία υπερασπίζεται το δικαίωμά της να αγοράζει όπλα από όπου θέλει

admin

Ρώσος ολιγάρχης αγοράζει νησί στη Φινλανδία με… κυπριακό διαβατήριο

admin

Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης

admin

Η Τουρκία μία από τις πρώτες προκλήσεις για τη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση

admin

Ευρωπαϊκή δέσμευση για στήριξη της Ουκρανίας και τρεις συμφωνίες

admin