Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

Μεγάλες απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 880 μονάδων με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ να πυροδοτούν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις ενώ οι επενδυτές φαίνεται ότι ανησυχούν και για ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις κεφαλαίου. Το κλίμα βαραίνει και η εικόνα των ξένων αγορών, οι οποίες υποχωρούν εντείνοντας την ανησυχία για το φάσμα διόρθωσης. 

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί στα επίπεδα των 8 ευρώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από τη διοίκηση της εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 8,025 ευρώ σημειώνοντας μεγάλη πτώση της τάξης του -11,03%. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ύψος της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών και τον κίνδυνο να είναι σημαντικά χαμηλότερη της τρέχουσας ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για έμμεση αποκρατικοποίηση δημιουργεί μια άλλη δυναμική προσδίδοντας πρόσθετη αξία στο εγχείρημα.

Επιπλέον όπως εκτιμούν αναλυτές μετά την ΑΜΚ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα ξεπεράσει αισθητά τα 3 δισ. ευρώ, με ένα free float άνω του 60%, συνδυασμός που θα οδηγήσει αυτόματα στην ένταξη της μετοχής της στον δείκτη MSCI Greece – Large Cap. Εξέλιξη που θα έχει ένα ακόμα αυτόματο αποτέλεσμα: εισροές κεφαλαίων στη μετοχή περί τα 150 – 200 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τους χειρισμούς της ΑΜΚ καθώς η παρατεταμένη πτώση που προηγήθηκε δημιουργεί υπόνοιες για διαρροή του σχεδιασμού της διοίκησης. Πάντως το σύνολο των αναλυτών επισημαίνει ότι πρόκειται για κίνηση με ισχυρή επιχειρηματική λογική που θα δώσει μακροπρόθεσμα μεγάλη ώθηση στην εταιρία.

Στη γλώσσα της αγοράς, «εννέα κόκκινα κεριά» ούτε στη χειρότερη διόρθωση των αγορών, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Παραπέμποντας σε επίμονους και ισχυρούς πωλητές, εάν αθροισθούν τα κομμάτια που πουλήθηκαν. Είναι γεγονός ότι έντονα πτωτική πορεία είχαν πολλές εταιρείες και στο εξωτερικό, δεδομένης της απότομης αύξησης στα κόστη της ενέργειας και των επιπτώσεών τους για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους καταναλωτές.

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει απώλειες 0,56%, με την μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί κατά 1,99%, η Eurobank πέφτει κατά 1,08% ενώ η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,50% και η Τρ. Πειραιώς σημειώνει οριακή άνοδο 0,15%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+1,35%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,87%) και των Τροφίμων (-1,02%). Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, 37 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Έλαστρον +7,60% και Byte Computer +4,80%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν και η μετοχή τη Ιντερτέκ -7,27%.

Τέτοιες ημέρες, πριν από δύο χρόνια, η ΔΕΗ ήταν το απόλυτο ζόμπι της οικονομίας, άξιζε πάνω-κάτω 300 εκατ. στο χρηματιστήριο και οι ξένοι τη θεωρούσαν απαγορευμένο χαρτί. Ενα ντόμινο απειλούσε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανία, τουρισμό, την ίδια την οικονομία. Για τους θεσμούς, η επιχείρηση ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και από τις τράπεζες.

Σχετικα αρθρα

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin

Πιστεύετε ότι η ύφεση θα αποφευχθεί;

admin

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

«Καμπανάκι» από τη BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πυρηνική τάξη παγκοσμίως

admin

Το τέλος του “λεφτόδεντρου” της ΕΕ – HANS-WERNER SINN

admin

ΧΑ:Τράπεζες, ρίσκα, διακοπές

admin