Image default
Οικονομία

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων η Ελλάδα για φθινοπωρινά ταξίδια

Το 68% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, ενώ πολύ λιγότεροι εξέφρασαν απροθυμία (17%) ή αβεβαιότητα (15%) για ταξίδια το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από Ισπανία, Ιταλία Γαλλία ως προτιμώμενος προορισμός αυτών που δηλώνουν έτοιμοι να ταξιδέψουν το φθινόπωρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έρευνα με θέμα “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 8” της European Travel Commission, η οποία παρέχει σε κυλιόμενη βάση πληροφορίες για τις ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid19.

Ο εμβολιασμός παραμένει βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και την αύξηση των κρατήσεων. Η πρόσφατη διάθεση εμβολίων επέτρεψε σε περισσότερους από τους μισούς (54%) των Ευρωπαίων να αισθάνονται πολύ πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τον προγραμματισμό ταξιδιού τους επόμενους μήνες, με μόνο το 21% να εκφράζει σκεπτικισμό.

Επιπλέον, ένας στους δύο Ευρωπαίους σκοπεύει να κλείσει ένα ταξίδι μόλις εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς (57%) των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ θα διευκολύνει τον προγραμματισμό του επόμενου ταξιδιού τους και τη διέλευση των συνόρων, ενώ μόνο το 18% αμφιβάλλει ότι θα διευκολύνει και θα απλοποιήσει την ταξιδιωτική τους εμπειρία.

Ζήτηση για ταξίδια αναψυχής

Η διάθεση για ταξίδια και η προσαρμογή στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλε η COVID-19 έφεραν τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής στο υψηλότερο σημείο (72% των early bird» ταξιδιωτών) από την έναρξη αυτής της έρευνας, πριν ένα χρόνο περίπου. Ταυτόχρονα, ελκυστικές παραμένουν οι outdoors διακοπές και πάνω από το 20% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ταξίδια τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και να περάσουν χρόνο στην ακτή ή στη φύση.

Η έρευνα δείχνει ότι το ενδιαφέρον για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια έχει επίσης αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το περασμένο καλοκαίρι. Πάνω από το ήμισυ (53%) των Ευρωπαίων με άμεσα ταξιδιωτικά σχέδια (εντός τυ φθινοπώρου) προτιμούν να επισκεφθούν άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με την Ιταλία (8,9%), την Ισπανία (8,1%), τη Γαλλία (8%), την Ελλάδα (6,8%) και την Κροατία (6,4%) να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας προτιμήσεων.

Επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερωτηθέντων που απέφυγαν να προγραμματίσουν ταξίδια μειώθηκε κατά 20%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο (16%) από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η διάθεση των εμβολίων, οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και οι άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι οι κορυφαίοι παράγοντες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων στο επόμενο ταξίδι στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένες ανησυχίες εξακολουθούν να εμποδίζουν τον προγραμματισμό ταξιδιού παρά τις υψηλότερες προθέσεις ταξιδιού. Οι Ευρωπαίοι με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια παραμένουν ανήσυχοι για τα μέτρα καραντίνας (18%), την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 εντός του προορισμού (16%) και τις αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους (15%).

Σχετικα αρθρα

Zara: Η κόρη του ιδρυτή νέα πρόεδρος του ομίλου

admin

Global Gateway: Το σχέδιο των 300 δισ. ευρώ της Φον ντερ Λάιεν για να ανταγωνιστεί την Κίνα

admin

ΠΟΤ – Απώλειες 2 τρισ. ευρώ στον τουρισμό και το 2021 – Καλά τα νέα για τη Νότια Ευρώπη

admin

Μακγκίνες: «Μη βιώσιμη» η εξάρτηση της ΕΕ από τη Βρετανία για την εκκαθάριση των συναλλαγών

admin

Alpha Bank:Δημοσιονομικός χώρος, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική μεγέθυνση

admin

Πληθωρισμός: Η Μετάλλαξη Όμικρον ανάβει νέες φωτιές

admin

Άνοιξε η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού

admin

Β. Κικίλιας: Η Ελλάδα ασφαλής τουριστικός προορισμός

admin

Γερμανία: «Καμπανάκι» Λίντνερ για τον πληθωρισμό

admin

Αύξηση 23,5% στον γενικό δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο (ΕΛΣΤΑΤ)

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

admin

Νέο «άλμα» του πληθωρισμού: 4,3% στην Ελλάδα – 4,9% στην Ευρωζώνη

admin