Image default
Οικονομία

Επενδυτικό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Αττική-Κεντρική Μακεδονία

Πέντε υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στους τρεις διαγωνισμούς για την υλοποίηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.

Ειδικότερα, πρόκειται για την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους διαγωνισμούς:

α) «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του κεντρικού πάρκου κυκλικής οικονομίας της Αττικής»,

β) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του πάρκου κυκλικής οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά» με αναθέτουσα αρχή τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και

γ) «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» με αναθέτουσα αρχή τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ανάδοχοι των έργων ΣΔΙΤ θα επιλεγούν μέσω δημόσιων διεθνών διαγωνισμών με ανταγωνιστικό διάλογο και θα αναλάβουν τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ανακυκλώσιμα υλικά, εναλλακτικά καύσιμα, κοµπόστ, ηλεκτρική ή/και θερμική ενέργεια, κλπ.), για διάστημα 27 ετών.

Τα εν λόγω έργα ΣΔΙΤ βρίσκονται σε εναρμόνιση με τον αναθεωρημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στις δύο Περιφέρειες με το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος. Βασικό κριτήριο επιλογής των αναδόχων θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πολύ μεγάλη ανταπόκριση των υποψηφίων για τα τρία αυτά έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Η αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων συμβάλει στη μετάβαση προς ένα πράσινο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Μέλημά μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης, επισήμανε πως «το εργαλείο των ΣΔΙΤ καταδεικνύει τη μεγάλη χρησιμότητά του και στα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία, πέραν του σημαντικού περιβαλλοντικού προσήμου που φέρουν, θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών».

Σχετικα αρθρα

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin