Image default
Επιχειρήσεις

Xiaomi: Τι απάντησε η εταιρεία ύστερα από τις ανακοινώσεις του Υπ. Άμυνας της Λιθουανίας

Απάντηση με κατεύθυνση προς τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τα όσα δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, εξέδωσε η κινεζική εταιρεία Xiaomi.

Το υπουργείο της χώρας κατηγόρησε τον τεχνολογικό γίγαντα για λογοκρισία, ειδικά για θέματα που σχετίζονται με εθνικά ζητήματα της Κίνας.

Εκπρόσωπος της εταιρεία επεσήμανε πως δεν τίθεται κανένα θέμα λογοκρισίας ούτε παρεμπόδισης στην δραστηριότητα των χρηστών.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Οι συσκευές της Xiaomi δεν λογοκρίνουν την επικοινωνία ούτε από ούτε προς τους χρήστες τους. Η Xiaomi δεν το έκανε ποτέ ούτε πρόκειται ποτέ να απαγορεύσει ή να εμποδίσει την προσωπική δραστηριότητα των χρηστών smartphone, όπως αναζήτηση, κλήση, περιήγηση στο Διαδίκτυο ή τη χρήση λογισμικού επικοινωνίας τρίτων. Η Xiaomi σέβεται και προστατεύει με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματα όλων των χρηστών. H Xiaomi συμμορφώνεται πλήρως προς τον ισχύοντα Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων” (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι προηγήθηκε

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνέστησε στους πολίτες να αποφύγουν την αγορά κινεζικών κινητών τηλεφώνων και συμβούλεψε τους πολίτες να πετάξουν αυτά που έχουν τώρα, αφού μια κυβερνητική έκθεση διαπίστωσε ότι οι συσκευές έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες λογοκρισίας. Η έκθεση του εθνικού κέντρου κυβερνοχώρου ανέφερε επίσης ότι το τηλέφωνο της Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης του τηλεφώνου σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη.

Ένα ελάττωμα ασφαλείας εντοπίστηκε επίσης στο τηλέφωνο P40 5G της κινεζικής Huawei, αλλά κανένα δεν βρέθηκε στο τηλέφωνο ενός άλλου κινεζικού κατασκευαστή, της OnePlus, ανέφερε. Ο εκπρόσωπος της Huawei στη Βαλτική δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BNS ότι τα τηλέφωνά της δεν στέλνουν δεδομένα χρήστη στο εξωτερικό.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο κατάλογος των όρων που θα μπορούσαν να λογοκριθούν από τις εφαρμογές συστήματος του τηλεφώνου Xiaomi, συμπεριλαμβανομένου του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, περιλαμβάνει επί του παρόντος 449 όρους στα κινεζικά και ενημερώνεται συνεχώς.

«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Λιθουανία, αλλά για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Xiaomi», ανέφερε το κέντρο στην έκθεση.

Τα smarthphones-ναυαρχίδες που πωλούνται στην Ευρώπη από τον την Xiaomi Corp έχουν ενσωματωμένη ικανότητα να ανιχνεύουν και να λογοκρίνουν όρους όπως «ελεύθερο Θιβέτ», «ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «κίνημα δημοκρατίας», δήλωσε την ο κρατικός φορέας κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας.

Η δυνατότητα στο λογισμικό του τηλεφώνου Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως ανά πάσα στιγμή, ανέφερε στην έκθεση το εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας του υπουργείου.

«Η σύστασή μας είναι να μην αγοράζουμε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να απαλλαγούμε από τα ήδη αγορασμένα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Margiris Abukevicius στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας την έκθεση. Ωστόσο, η Xiaomi δεν απάντησε σε αίτημα του - για σχολιασμό της εξέλιξης αυτής.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Λιθουανίας και της Κίνας έχουν διαταραχθεί πρόσφατα. Η Κίνα απαίτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και δήλωσε ότι θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους, αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αποστολή της στη Λιθουανία θα ονομάζεται Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Ισχυρές πιέσεις για τη μετοχή – Η αγορά σταθμίζει τα δεδομένα της ΑΜΚ (Upd)

MORE: «Κωδικός απογείωση» για τον νέο βραχίονα της Motor Oil

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις δόσεις από 6 μέχρι και σε… 24

Σχετικα αρθρα

Elevate Greece: Οι 10 καινοτόμες επιχειρήσεις που κάνουν τη διαφορά (pics)

admin

Λαϊκές αγορές: Οι παραγωγοί κατεβαίνουν τη Δευτέρα σε πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο

admin

Πλαίσιο Computers: Το ελληνικό success story και η στρατηγική της «επόμενης ημέρας»

admin

Γέπε Κερκ Μποντ (eToro): Ο «ταύρος» των αγορών εξηγεί το νέο trend στις κερδοφόρες επενδύσεις

admin

Euronews: Συνεχίζεται για τους επόμενους 12 μήνες η λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας

admin

Δαβέρος (ΕΛΠΕ): Πολύτιμος μοχλός διαμόρφωσης πολιτικών η φορολογία

admin

Ανακατεύει την τράπουλα στα αθλητικά η JD, μετά το deal με Cosmos Sport

admin

Profile: Μπαράζ νέων συμβάσεων στο 2ο εξάμηνο

admin

Παράταση έως 10 Νοεμβρίου – 80% επιδότηση ΕΣΠΑ «Elevate Greece» για υφιστάμενες start-up επιχειρήσεις

admin

Από 25 Οκτωβρίου σε διαπραγμάτευση οι ομολογίες της CPLP Shipping

admin

Elevate Greece: Πότε λήγει η τελευταία παράταση στις αιτήσεις για στήριξη σε startups

admin

CPLP Shipping Holdings: Άντλησε €150 εκατ. από το ομόλογο που υπερκαλύφθηκε κατά 5,3 φορές

admin