Image default
Πολιτική

Οικονόμου: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Νέα Υόρκη και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τα ελληνοτουρκικά μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το πρωί του Σαββάτου στο ΟΡΕΝ, το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ανοιχτό. «Αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν συνέπεσαν, δεν υπήρχε σχεδιασμός για μια συνάντηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός έφτασε στις ΗΠΑ την Τετάρτη το βράδυ, ενώ ο κ. Ερντογάν ήδη είχε φύγει», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τα μηνύματα προς την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Η Τουρκία είναι απολύτως προβλέψιμη στις κινήσεις της. Και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν, αλλά και όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Το ζήτημα δεν είναι το τι σχεδιάζει και τι κάνει η Τουρκία, το ζήτημα είναι πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Και αν κάτι μας δίδαξε η περυσινή ιστορία είναι ότι καταφέραμε (…) να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ceiqgx3r7ypl-sf)

Ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως «είμαστε πολύ καθαροί με την Τουρκία αναφορικά με τις διαφορές μας. Έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η δική μας πολιτική είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο».

Σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, επεσήμανε πως «η ελληνική διπλωματία αν κάτι κατέστησε σαφές είναι ότι ο σεβασμός στη νομιμότητα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα που έχει αναθεωρητική προσέγγιση, προκαλείται μια νευρικότητα που έχει αντανάκλαση στην περιοχή. Η χώρα έχει τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Η άποψη μας είναι σαφής: Είμαστε στον 21ο αιώνα και τα κράτη έχουν ένα δρόμο για λύση των ζητημάτων: Το διεθνές δίκαιο».

Για τα σχολεία

Για τα σχολεία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τα κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «το 50%+1% έγινε φέτος γιατί στην πλειοψηφία τους οι γονείς έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε επίσης έναν πυκνό διαγνωστικό έλεγχο, όταν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη, έχουμε αλλεπάλληλες διαδικασίες ελέγχου στα παιδιά».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία διασποράς στα σχολεία, αλλά «τα αντανακλαστικά ειδικών και υπουργείου Παιδείας είναι ενεργοποιημένα».


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ceiqsgjtiji9-sf)

Για την πορεία της πανδημίας

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία για την βόρεια Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθησύχασε λέγοντας πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για οριζόντια μέτρα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί (σ.σ. για ένα lockdown)», σχολίασε για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στενά. «Το σημαντικότερο είναι να επενδύουμε στο πως θα αξιοποιήσουμε τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να μη φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα», είπε.

«Όμως παρακολουθούμε τα μεγέθη της πανδημίας. Διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του κορωνοϊού, συνεχίζονται οι προσπάθειες εμβολιασμού. Το ΕΣΥ ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται. (…) Κάθε μέρα παρακολουθούμε, έχοντας τη βούληση να συνεχίσουμε έτσι και δεν θέλουμε να κλείσουμε την οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει όχι μόνο την επιχειρηματική διάσταση, αλλά τη ζωή. Και το καλοκαίρι και το προηγούμενο διάστημα εάν χρειαστεί λαμβάνουμε μέτρα εάν χτυπήσει κόκκινο κάποιο μέγεθος της πανδημίας. Η επιδίωξη μας είναι να μην πάμε προς τα εκεί (σ.σ. προς οριζόντια μέτρα)».

Ειδήσεις σήμερα:

Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Τέλος οι ποινές-«χάδια», μετά τα 18 χρόνια οι αποφυλακίσεις ισοβιτών

Έλενα Πολυχρονοπούλου: Την «αθωώνει» από τη φυλακή ο σύντροφός της

«Παραπονιέται» η σύζυγος του Χακίμι: «Κάναμε σεξ μόνο… 6,5 φορές τον τελευταίο μήνα»

Σχετικα αρθρα

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

admin

Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δυο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα «Δημοκράτες»

admin

Γιάννης Οικονόμου – Βουλή: Τραμπισμός α αλ γκρέκα, αυτή τη φορά με επισπεύδοντα τον κ. Ανδρουλάκη

admin

ΝΔ: Η δήλωση Παππά για προσυνεννόηση επιβεβαιώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρονται για τον πόνο των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη

admin

Εμφύλιος στο «μέτωπο της δυσπιστίας»: Διορθωτική δήλωση Παππά μετά τον πολιτικό σάλο

admin

Χαμός στην Τουρκία με τη γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

admin

Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Παππά περί προσυνεννόησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας

admin

Φαραντούρης στον ΣΚΑΪ: Ευχής έργον να ρίξει η ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα και εγκλήματα

admin

Η  συμφωνία των «τεσσάρων» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης η πρόταση δυσπιστίας  – Η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή

admin

Πηγές της Νέας Αριστεράς για Παππά: Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται

admin