Image default
Οικονομία

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

-

Στην Έφη Τριήρη

etriiri@-

Σε μία ακόμη πιο καθοριστική παρέμβαση στην αγορά κρυπτονομισμάτων, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας απαγόρευσαν de facto όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα μαζί με το mining, σε μια εξέλιξη που έπληξε το bitcoin και γενικότερα όλο το ψηφιακό ενεργητικό.

Δέκα ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της τραπεζικής αρχής και των ρυθμιστικών αρχών στην αγορά ξένου συναλλάγματος, δεσμεύθηκαν από κοινού να εξαλείψουν εκ βάθρων κάθε παράνομη δραστηριότητα σε κρυπτονομίσματα, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που όλα τα ρυθμιστικά και εποπτικά όργανα της Κίνας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απαγορεύσουν ολοκληρωτικά όλες τις δραστηριότητες στη συγκεκριμένη αγορά.

Τον περασμένο Μάιο

Είχε προηγηθεί τον Μάιο η απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και σε εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, ενώ η κινεζική κυβέρνηση είχε προβεί σε αντίστοιχες απαγορεύσεις και το 2013 και το 2017. Οι επανειλημμένες απαγορεύσεις καταδεικνύουν σαφώς τη δυσκολία των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών να κλείσουν τις «τρύπες» στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και να ορίσουν σαφώς τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, παρά το γεγονός ότι τράπεζες και εταιρείες πληρωμών έχουν γνωστοποιήσει ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες. Η νέα προσπάθεια αποτελεί την πιο λεπτομερή και δυναμική μέχρι στιγμής κίνηση από τις πιο ισχυρές ρυθμιστικές αρχές της χώρας να θέσουν υπό έλεγχο την αγορά κρυπτονομισμάτων, ενώ παράλληλα καταδεικνύει και τη σαφή δέσμευση του Πεκίνου ως προς την κατεύθυνση αυτή. «Στην ιστορία του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς κρυπτονομισμάτων της Κίνας, τα τελευταία μέτρα συνιστούν την πιο ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου αριθμού υπουργείων» αναφέρει ο Γουίνστον Μα, καθηγητής στο NYU Law.

Παγκόσμια προσπάθεια

Η κίνηση αυτή πρέπει να ιδωθεί μέσα στο γενικότερο παγκόσμιο πλαίσιο των μέτρων καταστολής, καθώς κυβερνήσεις από την Ασία έως τις ΗΠΑ τρέμουν στην ιδέα ότι τα ελεγχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα και άκρως μεταβλητά ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών και νομισματικών συστημάτων τους, να αυξήσουν τον συστημικό κίνδυνο, να προωθήσουν το οικονομικό έγκλημα και να πλήξουν τους επενδυτές. Ανησυχούν επίσης ότι η διαδικασία mining, η ενεργοβόρος διαδικασία δημιουργίας bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων με τη χρήση υπολογιστών υψηλής απόδοσης, υπονομεύει τους παγκόσμιους περιβαλλοντικούς στόχους. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες ότι η κερδοσκοπία γύρω από τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική και χρηματοοικονομική τάξη, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πεκίνου.

Επιπλέον, το Πεκίνο ανησυχεί, σύμφωνα με αναλυτές, μήπως τα κρυπτονομίσματα απειλήσουν και το ίδιο το ψηφιακό γιουάν που προωθεί η κεντρική τράπεζα της Κίνας και το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο πιλοτικό στάδιο. «Με τα νέα μέτρα γίνεται απόλυτα σαφές ότι η Κίνα δεν θα στηρίξει την ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις πολιτικές της που έχουν ως στόχο να καταστήσουν πιο αυστηρό τον έλεγχο του κεφαλαίου» αναφέρει στέλεχος του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Bequant. H κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν και ότι απαγορεύεται στα ξένα χρηματιστήρια να παρέχουν υπηρεσίες σε Κινέζους επενδυτές. Απαγορεύει επίσης σε χρηματοοικονομικούς ομίλους, σε εταιρείες πληρωμών και σε εταιρείες Διαδικτύου να διευκολύνουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Πίεση στο bitcoin

Στην είδηση των νέων μέτρων, το bitcoin υποχώρησε περισσότερο από 9%, στα 40.693 δολάρια, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα κοντά στα 42.000 δολάρια, ενώ σε πτώση παρασύρθηκαν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Αντίστοιχα, οι μετοχές εταιρειών «mining», όπως Riot Blockchain, Marathon, Digita και Bit Digital που είναι εισηγμένες στη Ν. Υόρκη υποχώρησαν από 6,3% έως 7,5%. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για τις κινεζικές που ειδικεύονται στο mining, οι οποίες -σύμφωνα με αναλυτές- θα χάσουν περί τα 6 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Σχετικα αρθρα

Προτεραιότητα σε ενέργεια, επενδύσεις και τουρισμό

admin

Τρομάζουν τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου

admin

Χρέη στο Δημόσιο: Ποια μπορεί να διαγραφούν- Οι προϋποθέσεις

admin

Βερολίνο: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν απειλεί τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο

admin

Geo Saison – 10 λόγοι που η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός φθινοπωρινών διακοπών

admin

Brown Hotels – Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

admin

22η Prodexpo: Οι σημερινοί 30άρηδες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Παρατάσεις στις αιτήσεις για επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και Γυμναστηρίων

admin

Μέτρα επιτάχυνσης στην έκδοση των συντάξεων

admin

Επανεκκίνηση τουρισμού – Νέοι πόροι 57,2 εκατ. ευρώ

admin