Image default
Επιχειρήσεις

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες χώρες παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας

Μεταξύ 132 χωρών η Ελλάδα κατέλαβε την 47η θέση όσον αφορά στην καινοτομία για το 2021, σύμφωνα με το δείκτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας WIPO.

Η χώρα μας είχε καλύτερη επίδοση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας (Global Innovation Index-GII) το 2020, οπότε είχε κατακτήσει την 43η θέση (μεταξύ 131 οικονομιών), ενώ ακόμη καλύτερη ήταν η κατάταξη της το 2019, όταν καταλάμβανε την 41η θέση παγκοσμίως (ανάμεσα σε 129 κράτη ανά τον κόσμο). Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δείκτη GII 2021, η Ελλάδα σε επίπεδο καινοτομίας κατατάσσεται 39η ανάμεσα στις 51 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ τερματίζει 30η μεταξύ των 39 οικονομιών της Ευρώπης, όπως αναφέρει το δελτίο του ΣΕΠΕ.

Τα δυνατά σημεία της Ελλάδας

Το πιο δυνατό σημείο του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας είναι το “Ανθρώπινο Κεφάλαιο”, με βάση το οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 16η θέση ανάμεσα σε 132 κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αμέσως καλύτερη επίδοση της χώρας είναι στον τομέα “Υποδομές”, όπου η Ελλάδα κατακτά την 45η θέση της κατάταξης, ενώ οι επιδόσεις της στο πεδίο “Θεσμοί” τη φέρνουν για το 2021 στην 51η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες του πλανήτη.

Από τους επιμέρους 80 δείκτες, που εξετάζει ο Global Innovation Index 2021, η Ελλάδα σκοράρει εξαιρετικά στο κριτήριο “Ευκολία ίδρυσης νέας επιχείρησης”, καθώς καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως. Η επίδοση αυτή δημιουργεί θετικό έδαφος για το περιβάλλον καινοτομίας στην Ελλάδα και τις προοπτικές του οικοσυστήματος των startups.

Πολύ καλή θέση, τη 10η παγκοσμίως, κατακτά η Ελλάδα και στον δείκτη “Δαπάνες για software ως ποσοστό του ΑΕΠ”, ενώ η χώρα κατατάσσεται 21η στον κόσμο στην πρόσβαση σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Σημεία που υστερεί η Ελλάδα

Στον αντίποδα, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας υστερεί και έχει τις χειρότερες επιδόσεις στα πεδία “Πολυπλοκότητα της Αγοράς”, καθώς η ελληνική επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα την κατατάσσει μόλις στην 70η θέση διεθνώς.

Επίσης, απογοητευτική είναι η επίδοση της Ελλάδας, μόλις στην 110η θέση ανάμεσα στις 132 χώρες στη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και βιομηχανίας στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, εικόνα που η χώρα φιλοδοξεί να αλλάξει – μεταξύ άλλων – με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις spin off εταιρείες.

Παγκόσμιος ηγέτης καινοτομίας η Ελβετία

Την πρώτη θέση, παγκοσμίως, ως η πιο καινοτόμος χώρα στον κόσμο για το 2021, κατακτά η Ελβετία και μάλιστα για δέκατη συνεχή χρονιά. Ακολουθούν η Σουηδία στη δεύτερη θέση, οι ΗΠΑ στην τρίτη και η Μεγάλη Βρετανία στην τέταρτη, με τη Νότιο Κορέα να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των πιο καινοτόμων χωρών του κόσμου.

Ο Δείκτης GII 2021 αξιολογεί τις επιδόσεις 132 οικονομιών με βάση 80 δείκτες, που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από παραδοσιακά κριτήρια, όπως επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης και εφαρμογές διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, μέχρι πιο σύγχρονους παράγοντες, όπως η δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και οι συμφωνίες επιχειρηματικών κεφαλαίων (VCs).

Τα αποτελέσματα για το 2021 είναι αρκετά αισιόδοξα, αφού δείχνουν ότι, η καινοτομία εξακολουθεί να …”ανθίζει”, παρά την υγειονομική κρίση. Το “top ten” των πιο καινοτόμων οικονομιών του πλανήτη συμπληρώνουν η Ολλανδία στην έκτη θέση, η Φινλανδία στην έβδομη, η Σιγκαπούρη στην όγδοη, η Δανία στην ένατη θέση και η Γερμανία στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2021.

Κόμβος καινοτομίας η Ευρώπη

Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη εξακολουθούν να ηγούνται του παγκόσμιου τοπίου καινοτομίας με μεγάλη διαφορά. Ειδικά η Ευρώπη κατέχει μια περίοπτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2021, καθώς οι δώδεκα από τις 20 πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου προέρχονται από την περιοχή.

Οι ευρωπαϊκοί πρωταθλητές καινοτομίας – εκτός του “top ten” – είναι η Γαλλία (στην 11η θέση), η Ισλανδία (17η), η Αυστρία (18η), η Ιρλανδία (19η) και η Νορβηγία (20η θέση).

Η Ελβετία, που παραμένει για δέκα χρόνια στην κορυφή του κόσμου, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η Σουηδία κατατάσσεται δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στην αναπτυγμένη υποδομή της, στον καινοτόμο επιχειρηματικό τομέα και στις εξαγωγές γνώσης και της τεχνολογίας.

Ο ρόλος της πανδημίας

Το Global Innovation Index 2021 δείχνει ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, αύξησαν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία, εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, απηχώντας την αντίληψη ότι οι νέες ιδέες είναι κρίσιμες για την υπέρβαση της πανδημίας και της διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κρίσης ήταν εξαιρετικά άνισος μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες με εκροές που περιλαμβάνουν λογισμικό, τεχνολογίες Διαδικτύου και επικοινωνιών, βιομηχανία hardware και βιοτεχνολογία ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία και αύξησαν τις προσπάθειές τους για Ε&Α. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις σε τομείς που πλήττονται πολύ από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα βασίζονται σε προσωπικές δραστηριότητες – όπως οι μεταφορές και τα ταξίδια – μείωσαν τις δαπάνες τους.

Διαβάστε ακόμα

Ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και αγορά 3+1 φρεγατών Belharra

Φορολοταρία Αυγούστου: Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ

Αλεξάντρ Ρικάρ: Πώς οδηγεί στη νέα εποχή τον κολοσσό που καθιέρωσε κάποτε το αψέντι αλλά και τη βότκα Absolut

Σχετικα αρθρα

Enterprise Greece: Εννέα ελληνικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων αμυντικού εξοπλισμού

admin

ΗΠΑ: Εννέα ελληνικές συμμετοχές σε έκθεση πολεμικής βιομηχανίας

admin

Φωτιά το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στην πράσινη μετάβαση

admin

Elevate Greece: Πότε λήγει η παράταση στις αιτήσεις για στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις

admin

Inditex: Αρχίζει να χρεώνει και τις χάρτινες σακούλες

admin

ElvalHalcor: Στις 5 Νοεμβρίου η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού

admin

Πλαίσιο: Στις 9/11 η ΓΣ για την επιστροφή κεφαλαίου €0,17/μετοχή

admin

Eldorado Gold: Το πλάνο για Ολυμπιάδα και Σκουριές – Σε αναστολή εργασιών το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (pic)

admin

Ελληνικός Χρυσός: Ξεκινά το έργο στις Σκουριές

admin

Ελληνογερμανικό: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga

admin

ΓΕΝΟΠ: Ξεκινά κινητοποιήσεις για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

admin

Toyota: Μειώνει κατά 15% την παραγωγή τον Νοέμβριο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

admin