Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Γέλεν και Πάουελ θα προειδοποιήσουν τη Γερουσία για επιβράδυνση της ανάκαμψης λόγω Δέλτα

Οι δύο κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής της Αμερικής θα προειδοποιήσουν τους βουλευτές την Τρίτη ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού έχει επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη, αλλά θα εκφράσυν αισιοδοξία για τη συνολική τροχιά της οικονομίας, σύμφωνα με προετοιμασμένες παρατηρήσεις.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ θα καταθέσουν ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού και τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές εν μέσω μιας αναζωπυρωμένης πανδημίας. Το Κογκρέσο αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά από νομοθετικές προκλήσεις τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. Περιλαμβάνουν την επέκταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, την αύξηση του ορίου χρέους για την πρόληψη της αθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων του έθνους και την έγκριση των πακέτων υποδομών και δικτύων κοινωνικής ασφάλισης του προέδρου Μπάιντεν.

«Ενώ η οικονομία μας συνεχίζει να επεκτείνεται και να ανακαταλαμβάνει ένα σημαντικό μερίδιο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν το 2020, σημαντικές προκλήσεις από την παραλλαγή Delta εξακολουθούν να καταστέλλουν την ταχύτητα της ανάκαμψης και παρουσιάζουν ουσιαστικά εμπόδια σε μια ζωντανή οικονομία», θα πει η κ. Γέλεν, στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις της. «Παρ’ όλα αυτά, παραμένω αισιόδοξη για τη μεσοπρόθεσμη τροχιά της οικονομίας μας και αναμένω ότι θα επιστρέψουμε στην πλήρη απασχόληση το επόμενο έτος».

Η κατάθεση και οι ομιλίες θα προσφέρουν στην κ. Γέλεν και στον κ. Πάουελ μια ευκαιρία να πιέσουν δημόσια τους βουλευτές να αναλάβουν δράση για να αυξήσουν ή να αναστείλουν το ανώτατο όριο δανεισμού της χώρας και να προειδοποιήσουν για τις καταστροφικές συνέπειες εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η κ. Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι η χρεωκοπία που ορίζει το χρέος διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι μια αθέτηση πληρωμής, η οποία θα μπορούσε να συμβεί μόλις στα μέσα Οκτωβρίου, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία.

Έμμεσες πιέσεις εδώ και καιρό από την Τζάνετ Γέλεν

Για εβδομάδες, η κ. Γέλεν πιέζει αθόρυβα τους βουλευτές να αφήσουν την πολιτική στην άκρη και να διασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις. Ήρθε σε επαφή με διευθυντικά στελέχη της Wall Street και πρώην γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τις αγορές ήρεμες και να βρει συμμάχους που θα την βοηθήσουν να κάνει την υπόθεση στους ανυπότακτους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το όριο χρέους.

«Είναι επιτακτικό το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει γρήγορα το όριο χρέους», θα πει η κ. Γέλεν. «Η πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών θα υποβαθμιστούν και η χώρα μας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια χρηματοπιστωτική κρίση και οικονομική ύφεση».

Την στήριξη της Fed θα επαναλάβει ο Πάουελ

Ο κ. Πάουελ αναμένεται να πει στους γερουσιαστές ότι η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με τις νομισματικές της πολιτικές, οι οποίες επηρεάζουν το πόσο ακριβό είναι να δανειστείς και να ξοδέψεις. Αλλά θα διευκρινίσει επίσης ότι τα στελέχη της Fed θα ενεργούσαν εάν συνεχιζόταν μια πρόσφατη αύξηση των τιμών.

«Ο πληθωρισμός είναι αυξημένος και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι τους επόμενους μήνες πριν μετριαστεί», είναι έτοιμος να πει ο κ. Πάουελ, με βάση τις παρατηρήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το απόγευμα.

Θα αναφέρει την παρατεταμένη πανδημία του κορωνοϊού ως κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με την προετοιμασμένη δήλωσή του.

Ο κ. Πάουελ ανησυχεί επίσης για το όριο χρέους τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι η προεπιλογή δεν είναι «απλώς κάτι που πρέπει να σκεφτούμε» και ότι «κανείς δεν πρέπει να υποθέσει ότι η Fed ή κάποιος άλλος μπορεί να προστατεύσει τις αγορές ή την οικονομία σε περίπτωση αποτυχίας».

Η κ. Γέλεν και ο κ. Πάουελ θα καταθέσουν ξανά την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος.

– - New York Times

Σχετικα αρθρα

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει υψηλότερο ανώτατο όριο χρέους για τις χώρες της ΕΕ

admin

Από 2023 η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

admin

Θ. Σκυλακάκης: Ταχύτατοι οι ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

admin

Β. Κικίλιας: Στόχος να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός όλο τον χρόνο

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών

admin

Άντζελα Γκερέκου – Ο ελληνικός τουρισμός επανασχεδιάζεται

admin

Εβδομάδα νευρικότητας και διακυμάνσεων στην αγορά ομολόγων

admin

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

admin

Ευρωβουλή: Παράταση της περιαγωγής στην ΕΕ έως το 2032 και μειώσεις στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας

admin

Βρετανία – Κρίση εφοδιασμού: Οργή των συνδικάτων για το «πράσινο» σε Ευρωπαίους οδηγούς νταλίκας

admin

Αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας για 39 επενδυτές και 6 μέλη οικογενειών τους

admin

Ισπανία: 0,10€ η χάρτινη σακούλα στα καταστήματα της Inditex

admin