Image default
Επιχειρήσεις

Μανώλης Καλαμαράκης (Kalas Group): Θετικό πρόσημο μέσα στην πανδημία

Σε αυξημένο τζίρο και εξαγωγές χάρη σε σημαντική συνεργασία με πολυεθνικό όμιλο ποντάρει η διοίκηση της Κάλας ΑΕ υπό τον κ. Μανώλη Καλαμαράκη προκειμένου να επιτύχει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της μετά τη θετική πορεία που κατέγραψε πέρυσι, εν μέσω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε η εταιρεία, η οποία στα περίπου 100 χρόνια ιστορίας της έχει καταφέρει να ταυτιστεί με το αλάτι, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,15% το 2020 φθάνοντας τα 27,8 εκατ. ευρώ.

«Η Εταιρεία στη χρήση 2020 διατήρησε τη θέση της στην αγορά λιανικού εμπορίου ανανεώνοντας τις εμπορικές συμβάσεις της με τους υπάρχοντες πελάτες της και ταυτόχρονα, με τις κατάλληλες επιχειρηματικές ενέργειες, επέκτεινε τις συνεργασίες της με όλες πλέον τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου της ελληνικής αγοράς», σημειώνει μεταξύ άλλων η διοίκηση της εταιρείας. Παράλληλα, ανέπτυξε και βελτίωσε τις συσκευασίες σε υφιστάμενους κωδικούς, δίνοντας βάρος και στα προϊόντα επαγγελματικών συσκευασιών.

Η εταιρεία κατέγραψε πέρυσι αύξηση 33,9% στα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων κέρδη, τα οποία έφθασαν τα 1,73 εκατ. ευρώ από 1,29 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Τα κέρδη μετά τους φόρους ήταν 204.544 ευρώ έναντι ζημιών 508.432 ευρώ πέρυσι.

«Το θετικό αποτέλεσμα το οποίο απομειώνεται λόγω ζημίας εκ συμμετοχών στην Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., δικαιώνει τις προσπάθειες μας και θεμελιώνει την αισιοδοξία μας για το 2021». Σημειώνεται πως οι ζημιές απ’ τις Ελληνικές Αλυκές, όπου η εταιρεία κατέχει μετοχικό μερίδιο 24,8%, υπολογίστηκαν σε 100.892 ευρώ.

Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη της Εταιρείας μέσω επενδύσεων για τη βελτίωση του κόστους παραγωγής αλλά και την ανάπτυξη προϊόντων στις κατηγορίες που ήδη δραστηριοποιείται αλλά και σε νέες. «Το 2021 συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, υλοποιούμε τη σημαντική συμφωνία μας με πολυεθνικό όμιλο επεκτείνοντας τον εξαγωγικό μας κύκλο εργασιών και με επιπλέον συνεργασίες με αλυσίδες του εξωτερικού και συνεχίζουμε την πορεία αποπληρωμών του δανεισμού μας με προσήλωση στην ευρύτερη αγορά και τις πωλήσεις μας», σημειώνει η διοίκηση της Κάλας.

Σημειωτέον πως το σύνολο του μακροπροθέσμου και βραχυπροθέσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας ανέρχεται σε 18,01 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 830.481 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ήτοι 4,41%.

Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις υποχώρησαν στα 16,65 εκατ. ευρώ από 17,23 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Πλέον αποτελούν το 59,81% των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων της εταιρείας, Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις επί των Ακινήτων της Κάλας έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις υπέρ Τραπεζών συνολικού ποσού 37,05 εκατ. ευρώ.

Οι προμηθευτές και οι συναφείς υποχρεώσεις που στο τέλος της χρήσης 2020 ανέρχονται σε ποσό 10,28 εκατ. ευρώ αποτελούν το 36,95% των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και ποσοστό 37,01% του κύκλου εργασιών.

Τέλος, τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας στη χρήση 2020 ανέρχονται σε ποσό 13,61 εκατ. ευρώ

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 8.805.000 ευρώ και διαιρείται σε 8.805.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μία.

Οι μέτοχοι της εταιρείας με το αντίστοιχο μερίδιο έχουν ως εξής:

-Εμμανουήλ Κων. Καλαμαράκης 74,14%

-Φωτεινή Κων. Καλαμαράκη 13,58%

-ROTAPRINT O.E. 12,28%

Η εταιρεία έχει τρεις κατηγορίες δραστηριότητας τόσο με τα δικά της επώνυμα προϊόντα, όσο και με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα προϊόντα αλατιού, τα οποία και αποτελούν τη βάση εκκίνησης της Κάλας σχεδόν 100 χρόνια πριν. Από το 2005 όμως η εταιρεία εισέρχεται στις σαλάτες, τις μουστάρδες και το dressing αναλαμβάνοντας τα προϊόντα με την ετικέτα ΒΕΜ. Τρία χρόνια μετά θα ενισχύσει τη θέση της στο συγκεκριμένο χώρο εξαγοράζοντας την OLYMPUS FOODS S.A., η οποία διαθέτει σύγχρονη παραγωγική εγκατάσταση στη Ν. Έφεσο Πιερίας. Η τρίτη κατηγορία αφορά τα «λοιπά προϊόντα και εμπορεύματα», όπως Μπαχαρικά, ζωοτροφές, εμφιαλωμένο νερό, τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα και κονσέρβες κρέατος.

Σήμερα η Κάλας διαθέτει δύο συγκροτήματα παραγωγής αλατιού στο Μεσολόγγι (μονάδα μηχανικού καθαρισμού και μονάδα κρυστάλλωσης), ένα συγκρότημα παραγωγής αλατιού στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ένα συγκρότημα παραγωγής σαλατών, μουστάρδας, μαγιονέζας και dressing στη Ν. Έφεσο Πιερίας, τέσσερα κέντρα αποθήκευσης και διανομής ξηρού και ψυχρού φορτίου στη ΒΙΠΑ Αυλώνα Αττικής, στο Μεσολόγγι, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και στη Ν. Έφεσο Πιερίας. Όλες οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι πιστοποιημένες με Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 22000.

Διαβάστε ακόμα: 

Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη ΔΕΗ: Επενδύσεις, εξαγορές, νέες δραστηριότητες

Οι μεγάλες χαρές στο Παρίσι, οι μικρές (αλλά εκλεκτικές) στο Μόντε Κάρλο, ο Ινδός που κυνηγάει τράπεζες και ο υποψήφιος του ΣΑΚΑ

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)

 

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Enterprise Greece: Εννέα ελληνικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων αμυντικού εξοπλισμού

admin

ΗΠΑ: Εννέα ελληνικές συμμετοχές σε έκθεση πολεμικής βιομηχανίας

admin

Φωτιά το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στην πράσινη μετάβαση

admin

Elevate Greece: Πότε λήγει η παράταση στις αιτήσεις για στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις

admin

Inditex: Αρχίζει να χρεώνει και τις χάρτινες σακούλες

admin

ElvalHalcor: Στις 5 Νοεμβρίου η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού

admin

Πλαίσιο: Στις 9/11 η ΓΣ για την επιστροφή κεφαλαίου €0,17/μετοχή

admin

Eldorado Gold: Το πλάνο για Ολυμπιάδα και Σκουριές – Σε αναστολή εργασιών το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (pic)

admin

Ελληνικός Χρυσός: Ξεκινά το έργο στις Σκουριές

admin

Ελληνογερμανικό: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga

admin

ΓΕΝΟΠ: Ξεκινά κινητοποιήσεις για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

admin

Toyota: Μειώνει κατά 15% την παραγωγή τον Νοέμβριο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

admin