Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης – Μακρόν – Ιστορική αμυντική συμμαχία: «Κοινό μας όραμα τα κοινά συμφέροντα» (LIVE)

Τρεις γαλλικές φρεγάτες Βelharra, με δικαίωμα απόκτησης ακόμα μίας, θα αποκτήσει η Ελλάδα όπως ανακοίνωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης και  ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλύσιων, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Την ιστορική αμυντική συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν και Νίκος Δένδιας και Αμύνης Φλοράνς Παρλί και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

H Ελλάδα θα παραλάβει 3+1 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. 

Παράλληλα, η ιστορική αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Για κοινή βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε άμυνα και ασφάλεια έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. Θέλουμε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των δύο χωρών τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. 

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως την απόκτηση των τρίων υπερσύγχρονων φρεγατών Βelharra  από τη χώρα μας, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία. 

“Κοινό μας όραμα τα κοινά μας συμφέροντα” διεμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος, στρατηγικά τα διακυβεύματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

‘Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας’’ σημείωσε. 

“Μιλάμε για εμβάθυνση ελληνογαλλικής συνεργασίας στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής βιομηχανίας. Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Στόχος είναι ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης” συνέχισε ο κ. Μακρόν. 

“Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία – Με τον πρόεδρο Mακρόν αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας” τόνισε από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τη συμφωνία απόκτησης των Belharra. 

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει την πορεία μας, αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στους καιρούς μας – Έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Η συμφωνία αυτή οδηγεί το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή

“Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία – Με τον πρόεδρο Mακρόν αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει την πορεία μας, αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στους καιρούς μας – Έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Η συμφωνία αυτή οδηγεί το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή.

“Η ιστορία και η γεωγραφία μας θέλουν μαζί” δήλωσε δε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο γάλλο πρόεδρο.

“Αποκτά πραγματικό περιεχόμενο η συζήτηση για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού στρατού… Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, και μπορεί να το κάνει μόνο αν μπορεί να επιχειρεί χωρίς τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

- -

Σχετικα αρθρα

Mπάλλος: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον Δήμαρχο Ιθάκης

admin

Διπλωματικές πηγές σε ΣΚΑΪ για Οκτάι: Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις προκλήσεις

admin

Παρέμβαση- Γιώργος Παπανδρέου: Θα μιλήσω με όλους τους υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

admin

«Μπάλλος»: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ιθάκης είχε ο Πρωθυπουργός (pic)

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο Ιθάκης

admin

Μπακογιάννης: Δεν θα μπω στο παιχνίδι μπαλάκι των ευθυνών – Η ανάρτηση του στο instagram

admin

ΚΙΝΑΛ: Έχει πάρει τις αποφάσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου – Τα επόμενα 24ώρα θα τις ανακοινώσει

admin

Χρήστος Στυλιανίδης από Ιθάκη: Αν δεν είχε σπάσει τοιχία ο δήμαρχος, θα είχαμε νεκρούς

admin

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Η ΑΟΖ δεν αποτελεί μέρος της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα

admin

Δένδιας: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

admin

Καλαφάτης: Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης το έμπρακτο ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του πολίτη

admin

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Στην Ιθάκη για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές ο Στυλιανίδης

admin