Image default
Επιχειρήσεις

Σε ομηρεία το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

Σε ομηρεία το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

Η αναγγελία για ΑΜΚ ύψους 750 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα, όχι ωστόσο στο σύνολό της. Αυτό προέκυψε από τις μαζικές ρευστοποιήσεις που έγιναν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 23/9 αλλά και από τα αντίρροπα αντανακλαστικά που είχαν σημειωθεί όταν αναγγέλλονταν θετικές ειδήσεις, όπως η επίδοση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο. Παράλληλα, η διαμόρφωση και διατήρηση της τιμής της μετοχής στην περιοχή των 8 ευρώ, προϊδεάζει για μελλοντική αναγγελία της τιμής εξάσκησης σε ανάλογο ύψος, γεγονός που δεν θα είναι γνωστό πριν τη Γ. Σ. της 19ης Οκτωβρίου, ενδεχομένως δε και μετά από αυτήν.

Από την άλλη πλευρά, η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ θα υποβοηθήσει καταλυτικά το εγχείρημα της υλοποίησης του γιγαντιαίου επενδυτικού σχεδίου ύψους €8,4 δις προκειμένου να πραγματοποιήσει το σχεδιαζόμενο ενεργειακό μετασχηματισμό. Θα αποτελέσει δε άλλη μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές εξωτερικού σε συνέχεια εκείνης που δόθηκε με τις επιτυχείς ΑΜΚ της Πειραιώς και της Alpha Bank που προηγήθηκαν, με τη μετοχή να θέτει άμεση υποψηφιότητα για είσοδό της στους δείκτες MSCI. Με τους παλαιούς μετόχους να καταγράφουν απώλειες και τη διαδικασία να διενεργείται με book building, χωρίς δικαιώματα παλαιών μετόχων αλλά με κάποιο «μηχανισμό προτεραιοποίησης των υφιστάμενων μετόχων».

Ενόψει αυτών των δεδομένων, το χρηματιστήριο βιώνει αναταράξεις καθώς οι επενδυτές, θεσμικοί και ιδιώτες, προετοιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν σε ένα εγχείρημα με ελπιδοφόρες προοπτικές σε σχέση με τη μελλοντική του κεφαλαιοποίηση. Έτσι, σε αυτή τη φάση ρευστοποιούνται, μεταξύ άλλων, μετοχικές θέσεις εταιρειών με εξαιρετικές επιδόσεις σύμφωνα με τα μεγέθη του 1ου εξαμήνου για να δημιουργηθεί η αναγκαία ρευστότητα. Είναι επομένως αναμενόμενο να ετεροχρονίζεται το σενάριο του θετικού ελληνικού αφηγήματος  μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ που θέτει υπό ένα βραχυπρόθεσμο οιονεί σκηνικό ομηρείας την αγορά. Με το Γ.Δ. να έχει αυξημένες πιθανότητες να κινηθεί πλαγιοκαθοδικά με χαμηλούς όγκους αναμετρώμενος με τα όρια στήριξης μέχρι και την περιοχή 846-836 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών για το 1ο εξάμηνο θα επιβεβαιώσει ότι τα αποτελέσματα του 2021 είναι εντυπωσιακά βελτιωμένα σε σχέση με τα περσινά (έτος πανδημίας). Παράλληλα, οι υψηλές καταθέσεις τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών (στα €173,2 δις. στο τέλος Αυγούστου) σε συνδυασμό με την κινητικότητα που συντελείται σε σχέση με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την ενεργό συμμετοχή των τραπεζών, προϊδεάζουν για υψηλή πιστωτική επέκταση από το επόμενο έτος και μακρόχρονη περίοδο οικονομικής μεγέθυνσης, όπως επισημαίνει και ο Γιάννης Στουρνάρας (+3,5% για 10 έτη).

Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ομιχλώδες. Η τιμή του πετρελαίου αναρριχάται πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι για το brent, με το συνδυασμό της συντήρησης των αρρυθμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και της υγειονομικής κρίσης να διατηρεί το σενάριο διαμόρφωσης συνθηκών στασιμοπληθωρισμού ως ορατή απειλή. Με τη Federal ωστόσο να εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πρόσκαιρες και να ξεκινά, πιθανόν από το Νοέμβριο, τη διαδικασία μείωσης των αγορών τίτλων στις αγορές. Την ίδια στιγμή οι αποκαλύψεις για την κινεζική Evergrande  προκαλούν ανησυχίες, καθώς μεταξύ άλλων, χιλιάδες επενδυτές που αγόρασαν τα απατηλά επενδυτικά προϊόντα της εταιρείας θα καταγράψουν ολική απώλεια των κεφαλαίων τους ! Οι δείκτες πάντως των διεθνών χρηματιστηρίων συνεχίζουν, παρ’ όλα αυτά, να διατηρούν την ευρωστία τους…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
 • Πειραιώς
 • Alpha Bank
 • book building

  Σχετικα αρθρα

  Enterprise Greece: Εννέα ελληνικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη έκθεση συστημάτων αμυντικού εξοπλισμού

  admin

  ΗΠΑ: Εννέα ελληνικές συμμετοχές σε έκθεση πολεμικής βιομηχανίας

  admin

  Φωτιά το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα στην πράσινη μετάβαση

  admin

  Elevate Greece: Πότε λήγει η παράταση στις αιτήσεις για στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις

  admin

  Inditex: Αρχίζει να χρεώνει και τις χάρτινες σακούλες

  admin

  ElvalHalcor: Στις 5 Νοεμβρίου η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού

  admin

  Πλαίσιο: Στις 9/11 η ΓΣ για την επιστροφή κεφαλαίου €0,17/μετοχή

  admin

  Eldorado Gold: Το πλάνο για Ολυμπιάδα και Σκουριές – Σε αναστολή εργασιών το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών (pic)

  admin

  Ελληνικός Χρυσός: Ξεκινά το έργο στις Σκουριές

  admin

  Ελληνογερμανικό: Έκτη ισχυρότερη παρουσία η Ελλάδα στην 36η Anuga

  admin

  ΓΕΝΟΠ: Ξεκινά κινητοποιήσεις για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

  admin

  Toyota: Μειώνει κατά 15% την παραγωγή τον Νοέμβριο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

  admin