Image default
EUROBANK

Eurobank: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σε ακίνητα στην τριετία

Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων η Eurobank, με την αξιοποίηση 6.000 ακινήτων αξίας 2,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς η Τράπεζα πιστεύει στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που θα γνωρίσει η ελληνική οικονομία μετά τη δεκαετία του 1960, όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Φωκίων Καραβίας στο συνέδριο της Mastercard στην Αθήνα. Ειδικά για τον τομέα των ακινήτων εκτίμησε ότι αρχίζει ένας ανοδικός κύκλος που θα διαρκέσει για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Ήδη, η Τράπεζα έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαθέτει. Σύμφωνα με το πλάνο, η Eurobank θα συνεχίσει τις επενδύσεις αυτές που θα φτάσουν τα 250-300 εκατ. ευρώ μέχρι τέλους του 2023.

Ήδη, τα 200 ακίνητα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank συνέβαλαν με 19 εκατ. ευρώ στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας (από τα 195 εκατ. ευρώ συνολικά και από τα 103 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα). Πρόκειται για μια μέση απόδοση που ξεπερνά το 7%, καθώς τα έσοδα από ενοίκια για όλο το έτος προϋπολογίζονται σε 89 εκατ., όταν η συνολική εμπορική αξία ανέρχεται σε 1,3 δισ.

Οι υψηλότερες αποδόσεις προέρχονται κυρίως από τους χώρους logistics, ειδικών χρήσεων και σούπερ μάρκετ και big boxes. Οι αποδόσεις εδώ φτάνουν μέχρι το 8,2%. Αυτά τα είδη ακινήτων ευνοήθηκαν από την κρίση λόγω των μεγάλων αλλαγών που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα στις καταναλωτικές συνήθειες και τη δραστηριότητα της οικονομίας. Έτσι, το ποσοστό ακινήτων που έχουν ενοικιαστές φτάνει το 100% στα logistics, τους μεγάλους χώρους-super market και στα κτίρια ειδικών χρήσεων. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου φτάνει το 93%.

Η Eurobank πιστεύει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων, τόσο των επαγγελματικών όσο και των κατοικιών, θα ακολουθήσει τους υψηλούς ρυθμούς της οικονομίας. Το πλάνο της τράπεζας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων (αύξηση τιμών) που θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 6% ετησίως μέσα στη διετία.

Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου της Eurobank (Ελλάδα και εξωτερικό) αποτελείται από 6.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, δηλαδή ακίνητα υψηλής ποιότητας και αξίας, τα οποία αξιοποιεί κυρίως με ενοικίαση αλλά και με πωλήσεις. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 200 ακίνητα αξίας 1,3 δισ.

Η δεύτερη απαρτίζεται από περίπου 100 ακίνητα αξίας 350 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 4.500 ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ που περιέρχονται στην τράπεζα είτε αγορές που κάνει η ίδια για επενδυτικούς λόγους, είτε για τη δημιουργία κάποιου υπο-χαρτοφυλακίου προς πώληση, είτε από πλειστηριασμούς κλπ.

Η τέταρτη ομάδα αποτελείται από τα ακίνητα του εξωτερικού. Πρόκειται για 1.160 ακίνητα αξίας 350 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες χαρτοφυλακίων στην πραγματικότητα μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Η Eurobank δημιουργεί χαρτοφυλάκια από τη μεγάλη δεξαμενή των 4500 ακινήτων, ανάλογα με τη ζήτηση από funds. Σε αυτά, μπορεί να προσθέσει κάποια από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο ή από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα. Στη συνέχεια, αναπληρώνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με νέα (πχ από νέες αγορές, όπως προσφάτως τα logistics της Tenberco, ή από πλειστηριασμούς) ή από ιδιοχρησιμοποιούμενα. Έτσι, δημιουργείται μια συνεχής ροή ακινήτων προς αξιοποίηση. Κάθε φορά, οι συνθήκες της αγοράς, οι τάσεις αλλά και το ενδιαφέρον από επενδυτές για ακίνητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθορίζουν το τελικό “μείγμα”.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Improving cross-border transactions with India

admin

Ελληνικά τραπεζικά deals στο Ντουμπάι

admin

Eurobank: Βελτίωση διασυνοριακών συναλλαγών με την Ινδία

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα πακέτα στην Eurobank και τα νέα ρεκόρ στην Κρι – Κρι

admin

Σε μόλις 21 εισηγμένες το 80% της αξίας του Χρηματιστηρίου

admin

Eurobank: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα εθελουσίας – Οι όροι

admin

Η «χρυσή» λίστα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου (infographic)

admin

Eurobank: Ανοίγει άμεσα νέα εθελουσία με γενναιόδωρη αποζημίωση εως και πάνω από 180.000€

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 7 δισ. ευρώ της Eurobank και η αναίμακτη διόρθωση της Intrakat

admin

Eurobank και Πειραιώς χρηματοδοτούν φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα

admin

Eurobank: Έμφαση στις δραστηριότητες του εξωτερικού

admin

Eurobank: Σε λειτουργία τα νέα γραφεία ανώτατης διοίκησης στο κέντρο της Αθήνας

admin