Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Aνάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022

Κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, το οποίο αναθεωρεί σημαντικά ανοδικά τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, από 3,6% σε 6,1%,  με τη σωρευτική ανάπτυξη στη διετία ’21-’22 να εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 10,8%.

Στο σύνολο του 2021, το ονομαστικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 10,0% του ΑΕΠ κατά ESA από 9,7% το 2020, μειούμενο στη συνέχεια το 2022 στο 3,6%. Tο πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,4% του ΑΕΠ τo 2021 και σε 1,1% του ΑΕΠ το 2022, με την επαναφορά ακολούθως σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται σε 11,1% έναντι του 2020, εν μέσω ανάκαμψης των επενδύσεων σε εξοπλισμό σε επίπεδο άνω του αντίστοιχου πριν την έναρξη της πανδημίας (+17,7% σε ετήσια βάση), αλλά και αύξησης των επενδύσεων σε κατασκευές για δεύτερο συνεχές έτος (+7,2% σε ετήσια βάση).

Η πραγματική δημόσια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1% στο σύνολο του 2021, αποκλιμακούμενη από τον μέσο ρυθμό 7,1% που κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της σταδιακά μικρότερης επίδρασης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, και της υψηλής βάσης του δεύτερου εξαμήνου του 2020.

Ο εξωτερικός τομέας αναμένεται επίσης να συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάκαμψη του 2021 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, με τη θετική επίδραση να προέρχεται εξ ολοκλήρου από τις καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών (2,7 μονάδες), αντίθετα με την επιδείνωση του πραγματικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 1,05 δισ. ευρώ εξαιτίας της συναρτώμενης με την ανάκαμψη αύξησης των εισαγωγών αγαθών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσαν σχετικά:

“Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Εάν και ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης. Για αυτόν τον σκοπό, ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σε 6,1%. Αυτό σηματοδοτεί ότι, σε σχέση με την ύφεση ύψους 8,2% που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, εντός μάλιστα ενός έτους, που κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%, 0,8% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%. Χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,8% τον Ιούλιο του 2020, σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021.

Το ανωτέρω αποτέλεσμα δεν οφείλεται, προφανώς, μόνο στην άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ξεπερνά τα 42 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, και τα 30 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση, την περίοδο 2020-2022. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα. Η πληθώρα παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει άνω των 70 κατηγοριών μέτρων, πολλά από τα οποία ανανεώνονταν και βελτιώνονταν σε μηναία βάση, κατάφερε να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να κάνει το άλμα ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή. Επίσης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και η χώρα αναβαθμίζεται. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Η νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό δίκτυο προστασίας. Η Ελλάδα, έχοντας διαθέσιμα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι έτοιμη για μια μετάβαση σε νέα εποχή, που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη”.

Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του με τίτλο “Το μεγάλο στοίχημα του προϋπολογισμού“, το Capital.gr ανέφερε:

“Αν και μεταβατικό, καθώς πολλά από τα βασικά μεγέθη του, με πρώτο την ανάπτυξη, αναμένεται να αναθεωρηθούν εκ νέου προς τα πάνω προς το τέλος του χρόνου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού δίνει το σήμα ότι η ελληνική οικονομία “αλλάζει σελίδα”. 

Έχοντας προχωρήσει σε δεκάδες βασικές και λιγότερο βασικές μεταρρυθμίσεις, η ελληνική οικονομία έχει μια καθαρή ευκαιρία μετά από μια δεκαετία αρνητικής -ή στην καλύτερη περίπτωση- αναιμικής ανάπτυξης, να αρχίσει να ανακτά τις απώλειες της τελευταίας 10ετίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 αναμένεται να φτάσει το 4,5% -αν και αυτή η πρόβλεψη είναι υπό αναθεώρηση- πράγμα που σημαίνει ότι τη διετία 2022-2024 η οικονομία καλύπτει και με το παραπάνω, την ύφεση κατά 8,2% που είχε το 2020 από την κρίση που έφερε ο κορονοϊός. Συνεπώς στο τέλος τους επόμενου χρόνου η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί πάνω από τα επίπεδα του 2019, αφήνοντας πίσω της και τη μεγάλη οικονομική κρίση της 9ετίας 2010-2018 αλλά και την κρίση του κορονοϊού. 

Οι “καταλύτες” για τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι δύο: Ο πρώτος θα είναι το τέλος της πανδημίας και των περιορισμών που είχε υποχρεώσει την ελληνική αλλά και τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Το τέλος της πανδημίας θα σημάνει τον δραστικό περιορισμό των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έφτασαν το 2021 (μαζί με τα μέτρα της ΔΕΘ) τα 16,6 δισ. ευρώ. Για το 2022 προβλέπονται προς το παρόν μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά (μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) να αναμένονται να μονιμοποιηθούν το 2023. Παράλληλα, αναμένεται και αύξηση των εσόδων κατά τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ το 2022. Με το τέλος των περιορισμών, θα προχωρήσουν επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις (π.χ. της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία διαχείρισης των ΔΑΕ Ελ Βενιζέλος ή στα περιφερειακά λιμάνια). 

Ο δεύτερος καταλύτης θα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να προβλέπει την διάθεση στην πραγματική οικονομία κοινοτικών πόρων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αρχίσουν να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, από το 2022 μέχρι και το 2026.

Το αγκάθι του πληθωρισμού 

Ωστόσο, παρά τη δυναμική που αποδεδειγμένα έχει αναπτύξει η οικονομία στο τέλος της, η κρίση του κορονοϊού αφήνει μια εξίσου ισχυρή δυναμική στις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων των μετάλλων, των πρώτων υλών και σημαντικά προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων. Το στοίχημα είναι οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες να είναι παροδικές και να αρχίσουν να αποκλιμακώνοναι από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιέχει και τα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και τα βασικά ενεργειακά προϊόντα, που χρησιμοποιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη θέρμανση. 

Η παράταση των πιέσεων στις τιμές από το εξωτερικό θα απαιτήσει και επέκταση των μέτρων ανάσχεσης των αυξήσεων ανοίγοντας μια “τρύπα” στον προϋπολογισμό του 2022. Η πιο σημαντική συνέπεια όπως από μια παράταση των πληθωριστικών πιέσεων πέρα από ένα χρονικό όριο, θα είναι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Αν η ΕΚΤ πειστεί ότι οι ανατιμήσεις δεν είναι προσωρινές θα πρέπει να κινηθεί για να περιορίσει τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει το πρόωρο τέλος του PEPP και, ίσως, το τέλος των μηδενικών επιτοκίων. 

Αν πάλι ο πληθωρισμός είναι όντως προσωρινός και πάλι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την πρόκληση να αξιοποιήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προετοιμασία που έχει γίνει είναι πολύ καλή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια το ίδιο καλή υλοποίηση ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα στην οικονομία”.

Σχετικα αρθρα

Διακοπή των συνδικαλιστικών εκλογών στα καταστήματά της ζητά η Starbucks

admin

Πιο πιθανό η Ευρωζώνη να μπει σε ύφεση παρά να τη γλιτώσει, λένε τώρα οι οικονολόγοι

fastpath

Νορβηγία: Προμηθεύουμε στο μέγιστο την Γερμανία με φυσικό αέριο

admin

Νέο voucher για φθηνές διακοπές – Ποιοι οι δικαιούχοι

admin

Γερμανία: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης διαβεβαιώνει ο Σολτς

admin

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

fastpath

Γερμανία: Ζητά από την Κομισιόν απαλλαγή από τον ΦΠΑ φυσικού αερίου

admin

«Πράσινο» στην Wall Street να αναβιώσει τις συναλλαγές ρωσικών ομολόγων

admin

Η «πράσινη» στροφή γκριζάρει. Ο κόσμος ποντάρει πάλι στα «βρώμικα» καύσιμα

admin

Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

fastpath

Γερμανία: Αυξημένη κατά 2,419 σεντς η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου

admin

Φιλιππίνες: Η πανδημία «έθρεψε» τη φτώχεια – 20 εκατ. σε συνθήκες ανέχειας

admin